DataLife Engine > Boicot alegerilor / Tema zilei > Prostituare cu o ușoară deviere politică

Prostituare cu o ușoară deviere politică


16-09-2016, 10:33. Разместил: redactor

Zilele acestea,  reprezentanților Comisiei de la Veneția, care au sosit în Moldova într-o vizită de lucru, deloc nu le ardea de glume. Scopul vizitei lor a fost aprecierea proiectului de lege cu privire la atribuirea Taracliei statutului de raion național-cultural.

 

Pe de o parte, partidele de la guvernare au vorbit mult despre «valorile europene» și despre faptul cît de multe eforturi se cer depuse pentru promovarea lor. Pe de altă parte, experții au avut posibilitatea să se convingă la concret cum în Moldova majoritatea guvernantă renunță foarte ușor la respectarea legii de dragul corupției și al prostituției politice.


În primul rînd, experții au venit în țara noastră la invitația conducerii Parlamentului Moldovei. Coaliția guvernantă i-a invitat, putem spune, impuși de o situație exasperată.


De mai mult timp, fracțiunea PCRM în mod insistent cere să fie adoptate două importante proiecte de legi elaborate de comuniști. Primul proiect de lege se referă la introducerea unor modificări și completări la o lege care este în vigoare — Legea cu privire la organizarea teritorial-administrativă. Comuniștii insistă asupra faptului ca respectiva lege să conțină o prevedere care să permită atribuirea statutului de raion național-cultural. În aprilie anul trecut, Parlamentul chiar a votat acest proiect de lege în prima lectură.


Al doilea proiect de lege fracțiunea PCRM l-a elaborat în colaborare cu comunitățile bulgare. Documentul presupune atribuirea Taracliei statutului de raion național-cultural. Imediat cum acest proiect de lege a fost înregistrat în Parlament, partidele din coaliția guvernantă au început să se împotrivească. La toate cererile și ale comuniștilor, și ale comunității bulgare ca documentul să fie examinat în Parlament, guvernanții se refereau la lipsa unei expertize din partea Comisiei de la Veneția.


Odată ce doriți să obțineți adoptarea legii, așteptați răspunsul experților (iar după aceea se va vedea dacă vom lua noi în considerare opinia lor sau nu, cu atît mai mult cu cît ea poartă un caracter de recomandare). Se creează impresia că partidele din coaliția guvernantă în general au mizat pe faptul că această organizație, Comisia de la Veneția, nu-și va trimite în Moldova reprezentanții săi ca să discute cu privire la o problemă care pentru țara noastră pare să fie una de caracter pur intern. Totuși, ei au venit, iar vizita lor de lucru a fost urmărită de toți bulgarii din Moldova.


Iar cînd toată spuma parlamentară, adică, în temei, reprezentanți ai majorității guvernante în comisiile parlamentare — pentru administrare publică, dezvoltare regională, mediu înconjurător și schimbări climatice, pentru drepturi și imunități, pentru cultură, educație, mass-media, pentru tineret și sport — s-au așezat la o masă rotundă împreună cu experții Comisiei de la Veneția, a început ceva rușinos.


Ei, bine, domnilor moldoveni, totuși, nu se poate să vă încurcați atît de vădit în cuvinte, legi, scopuri și sarcini. Nu e frumos mai întîi în mod obraznic să spui și să gîndești una, iar după aceea să spui și să faci absolut contrariul. Într-o atare situație, ce le rămînea să facă experților Comisiei de la Veneția? Nimic altceva decît să urmărească acest spectacol de circ din Parlament, prezentat de oameni care nu se știe prin care anume ironie a sorții au ajuns să fie deputați.


Un exemplu elocvent de poziție coruptă și egoistă a demonstrat fățarnicul ins din Hîncești, ajuns în fotoliu de deputat, care se numește Anatolie Zagorodnîi. Da, da, e unul dintre cei 14 trădători ai PCRM, care și-a schimbat brusc vectorul «silogismelor» sale. Printre altele, doamna Violeta Ivanov, prezentă și ea la întrevederea cu experții venețieni, prietena fidelă a lui Zagorodnîi la capitolul «incoruptibilitate», împreună cu Galina Apolschi, și-a adus și ea contribuția la acest teatru al absurdului.


Așa-numiții deputați s-au pronunțat categoric împotriva sprijinirii proiectului de lege cu privire la atribuirea Taracliei a statutului de raion național-cultural, referindu-se la concluzia cabinetului de miniștri, în care se menționează că respectivul proiect de lege, chipurile, încalcă normele constituționale.


Ceea ce a urmat a fost, cum se spune, și mai și. Anatolie Zagorodnîi, în încercarea sa de a le susține pe doamnele Ivanov și Apolschi, și-a descoperit puținele sale cunoștințe în ceea ce privește legislația Moldovei. N-o să vă vină să credeți ceea ce zice el despre bulgarii din Taraclia. Că, în cazul în care raionului lor le va fi atribuit un statut deosebit de raion național-cultural, asta va trezi nemulțumirea altor raioane și va conduce la încordarea situației din țară, ba chiar și spre un val de separatism. Bulgarii vor cere după aceea unire cu găgăuzii. Orașul Bălți în general va dori să se separe de Moldova. Și ce va rămîne din ea? Hîncești în pereche cu Ocnița?


Printre altele, el a învinuit fracțiunea comuniștilor, — nici mai mult, nici mai puțin!, de stimularea separatismului în Moldova. Dar fracțiunea comuniștilor întotdeauna (!) s-a pronunțat împotriva federalizării țării. Ea s-a pronunțat pentru păstrarea unei Moldove integre și nedivizate. Trebuie pur și simplu să cunoști legislația țării — asta e o remarcă pentru domnul Zagorodnîi. În legislație în mod clar se indică faptul că localitățile au dreptul să organizeze referendumuri locale privind probleme doar de importanță locală, iar cele privind uniunile, unirea sau ieșirea din componență — acestea sunt de importanță republicană și nici o judecătorie nu va aproba desfășurarea unui asemenea plebiscit. Cu atît mai mult cu cît, dacă e să vorbim despre un referendum pentru cîteva raioane din regiunea de nord a țării, un asemenea referendum în general nu este prevăzut de legislația Republicii Moldova.


Dar principala poantă a zilei abia avea să urmeze.

 

Ardoarea domnului Zagorodnîi imediat s-a potolit atunci cînd i-a fost arătată semnătura lui personală sub primul proiect de lege cu privire la introducerea unor modificări și completări la Legea cu privire la organizarea teritorial-administrativă. Dar cînd a fost asta, în primăvara anului trecut? — s-a mirat el.


Și acum, ce e de făcut? Și cum de s-a produs o astfel de metamorfoză? «Să se mai gîndească» domnul Zagorodnîi nu a dorit și a declarat că atunci el era comunist, iar acum nu-i comunist. Argumentul nu i-a prea convins pe stimații europeni. Și atunci Anatolie Zagorodnîi din nou a încercat să repare situația în care a nimerit.


Și a început cu o intrigă — chipurile, el știe totul, chiar și cine a elaborat și a înregistrat respectivul proiect de lege, și cine are nevoie de el. Potrivit lui, locuitorii din raionul Taraclia nu au nevoie de acest proiect de lege. Iar însăși inițiativa nu e altceva decît un adevărat act politic. Iată cum! Astfel, potrivit logicii lui Zagorodnîi, el a fost impus în cel mai pervers mod să semneze documentul.


Următoarele sforțări de a se îndreptăți ale trădătorului Zagorodnîi pur și simplu i-au năucit pe cei prezenți. Cuvînt cu cuvînt, el a declarat că proiectul de atribuire Taracliei a statutului de raion național-cultural a fost elaborat nu în Moldova. Dar unde?


Unde a fost elaborat? Răspundeți, domnule Zagorodnîi! Asta îi interesează pe toți bulgarii din Moldova și de acum o interesează și pe Europa! Oare nu cumva din nou este vorba despre «mîna» Moscovei sau a Bucureștiului? Sau de amîndouă împreună? Dar cum rămîne cu semnătura dumneavoastră..? Ori ea trebuie să fie trimisă la o expertiză grafologică? În loc de a răspunde la aceste întrebări, domnul Zagorodnîi a declarat că este gata să-și revoce semnătura pe care și-a pus-o sub respectivul proiect.

 

Așa e totdeauna cu trădătorii: propria lor opinie depinde de un buzunar străin.
 
Fiodor Luchianenco
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад