DataLife Engine > Tema zilei / finanse > Cu pretenții la echitate socială

Cu pretenții la echitate socială


24-10-2016, 09:33. Разместил: redactor

Reducerea finanțării sferei sociale a influențat viața oamenilor încă pînă la aprobarea de către Guvern a  deciziei anticonstituționale, dictată de FMI. În condițiile în care această tendință se va păstra, noțiunea de «protecție socială» va înceta să mai existe în Moldova.  Cel mai probabil, anume acest scenariu este pregătit țării noastre de către Fondul Monetar Internațional.

 

Condamnarea dictată de FMI

 

Se pare că scenariul respectiv convine și actualei guvernări. În toate raioanele țării, bugetele sociale au fost reduse pînă la nivelul minim critic. Situația nu poate fi redresată nici măcar cu ajutorul granturilor europene pe care le mai aruncă, din cînd în cînd, donatorii externi. Dar și aceste fărîmituri nici pe departe nu ajung tuturor. Administrațiile locale se văd nevoite să se descurce cum pot în ceea ce ține de asigurarea socială.

 

Spre exemplu, cîndva, primăria Anenii Noi primea lunar 10 mii de lei pentru susținerea păturilor social-vulnerabile, în ultima perioadă, însă, sursele au fost reduse pînă la 8 mii de lei pe trimestru. Precum a explicat primarul orașului, Veaceslav Bondari, cetățenii au resimțit din plin această reducere. Cu toate acestea, primăria depune toate eforturile pentru a găsi o ieșire din situație, compensează insuficiența surselor pentru necesitățile sociale din contul bugetului local, însă, posibilitățile pe care le are nu sunt nelimitate. Despre situația în sfera socială la scară raională a relatat șefa Direcției asistență socială și protecție a familiei a Consiliului raional Anenii Noi, Zinaida Bunescu. Ea a menționat că reducerea recentă a finanțării pentru sfera socială, deja, se resimte.

 

Administrația centrală a pus Consiliul raional în fața faptului împlinit — este necesar de a tăia cheltuielile cu 400 de mii de lei. În ce fel, nu le-a explicat nimeni. Strîngînd cureaua, angajații din sfera asistenței sociale au început să facă economii pe ei înșiși, însă, deocamdată, au reușit să economisească numai 276 mii de lei.

 

— Principalele articole de cheltuieli pentru nevoile sociale, cum ar fi compensațiile pentru transport, ajutorul material ș.a.m.d., noi nu le reducem. Am redus propriile cheltuieli, începînd de la achiziționarea articolelor de birotică pînă la achitarea primelor salariale angajaților. Noi avem 13 domenii de acordare a ajutorului social. Este vorba despre un număr mare de personal. Noi nu le putem reduce oamenilor salariile, dar am fost nevoiți să reducem funcțiile vacante, — a explicat Zinaida Bunescu.

 

Numărul asistenților sociali este insuficient. Și nu doar în Anenii Noi. În condițiile finanțării mizere din partea statului, oamenii rămîn să muncească în sfera socială doar din mare necesitate. Salariul acestor angajați variază între 1500 și 1800 de lei.

 

Totodată, conform deciziei Guvernului Nr. 214 din 2012, pe lîngă organele publice locale trebuie să activeze serviciul asistenților personali, care să deservească persoanele cu nevoi limitate — invalizi de gradul I, persoanele oarbe sau cu deficiențe de auz ș.a.m.d. Acestor oameni trebuie să li se pună la dispoziție un asistent personal care să-i ajute. Această decizie este încălcată pretutindeni. În același raion — Anenii Noi — 65 de oameni au solicitat ajutorul respectiv. Cererile lor, însă, rămîn nesatisfăcute. Din cîte se pare, așa și vor rămîne în continuare.

 

Reducerea menționată pentru sfera socială, este calculată pentru perioada de pînă la sfîrșitul anului în curs. Ce va fi în continuare nu știu nici măcar angajații serviciilor sociale. Totodată, circulă zvonuri precum că la anul, finanțarea programelor sociale va fi redusă din nou.

 

Despre particularitățile auzului

 

În acest an, statul a alocat Asociației Invalizilor cu 150 de mii de lei mai puțin decît a promis. Iar Asociația Surzilor va trebui să economisească pe translatori surdomuți. Cheltuielile pentru traducerile surdomute se vor reduce de 500 la 300 de mii de lei. Aceste date au fost publicate de sursele media.

 

În cadrul discuțiilor cu reporterul Ziarului «Comunistul», președintele Asociației Surzilor din Republica Moldova, Ruslan Lopatiuc a spus că informația despre reducerea finanțării cu 200 de mii de lei este cunoscută. Însă, deocamdată, nu a primit un document oficial din partea Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, care să confirme acest lucru, așa că el consideră că este prematur să comenteze ceva. De altfel, Asociația se confruntă cu o mulțime de alte probleme…


La ora actuală, în republică se numără peste 5000 de persoane surde și cu deficiențe de auz. 2900 de persoane se numără în rîndul membrilor Asociației. Pe parcursul mai multor ani, Asociația se confruntă cu insuficiența translatorilor surdo-muți. Iar problema se agravează pe an ce trece.

 

Reprezentanți ai acestei profesii rare sunt extrem de puțini. În Moldova, nimeni nu se preocupă de pregătirea acestor cadre. Asociația Surzilor, pregătește translatori surdomuți cu forțele proprii, în mare parte, este vorba despre persoane care au în familie un membru surd sau cu deficiențe de auz.

 

Totodată, translatorul surdomut este indispensabil atunci cînd o persoană care nu aude sau aude foarte rău se vede nevoită să calce pragul, să zicem, unei instituții de stat, policlinici, instanței de judecată ș.a.m.d. În asemenea situații, Asociația Surzilor vine în ajutor, însă, în condițiile în care finanțarea corespunzătoare lipsește, ajutorul nu poate avea caracter permanent. Pentru stat, 200 de mii de lei este o nimica toată, însă, pentru persoanele cu deficiențe de auz — un ajutor concret, vital.

 

Dar, refuzînd ajutorul social pentru persoanele cu posibilități limitate, statul nu s-a zgîrcit să aloce 100 de milioane de lei pentru organizarea și desfășurarea alegerilor prezidențiale ilegale. Această sumă ar fi fost suficientă pentru a ajuta mii de familii, în primul rînd, material.

 

Persoanele cu deficiență de auz au nevoie stringentă de aparate de auz. Asociația Surzilor a fost înlăturată de la procesul de distribuție a acestora, făcîndu-se trimitere la faptul că în organizația cu pricina nu există specialiști de profil. Distribuția acestor aparate importante a fost pusă pe seama Ministerului Sănătății. Avînd în vedere ce zăpăceală domnește în această instituție, putem doar să compătimim oamenii cu deficiențe de auz. Miniștrii se schimbă, iar problemele oamenilor rămîn aceleași.

 

Încă o problemă enormă — educația. Anterior, copii cu deficiențe de auz frecventau școli speciale și de profil. Acum, guvernarea «pro-europeană» îi trimit la studii în școli obișnuite. Cum se simt în asemenea atmosferă copilașii cu deficiențe de auz, nu-i întreabă nimeni. Astăzi, în Moldova funcționează doar trei școli pentru copiii care au probleme de auz. Dar Ministerul Educației a inclus în planul de «optimizare» școala din Cahul, care funcționează de jumătate de veac, și școala din satul Hîrbovăț din raionul Anenii Noi. La Bălți, grădinița pentru copii cu deficiențe de auz a fost deja închisă.

 

* * *

Analizînd situația creată, ajungem la concluzia că nu este surd cel pe care natura l-a privat de darul de a auzi, ci acel care refuză să audă despre problemele celor din jur. 

 

 * * *

Cîți bani sunt necesari pentru fericire?

 

În cazul în care PCRM rămînea la guvernare, pe parcursul ultimilor 7 ani pensiile și salariile ar fi crescut pînă la un nivel care ar putea fi numit decent
 

Atunci, cînd 2009, înaintea alegerilor parlamentare, candidații în Parlament din partea formațiunilor de dreapta promiteau alegătorilor salarii de 500 de euro, ei erau aproape de suma care ar fi putut satisface necesitățile minime ale cetățenilor.


Alegătorii care nu au prețuit ceea ce aveau au mușcat momeala. Acum, au ce au.

 

Dacă, însă, PCRM rămînea la guvernare, pe parcursul ultimilor 7 ani, pensiile și salariile ar fi crescut pînă la nivelul care ar fi putut fi numit decent. Exemple care confirmă acest lucru pot fi aduse o multitudine, dar este suficient să ne amintim că pe parcursul celor 8 ani de guvernare a Partidului Comuniștilor, mărimea pensiei a crescut de 9 ori. La drept vorbind, creșterea lor semnificativă acolo s-a și oprit, de îndată ce la guvernare au ajuns așa numiții pro-europeni.

 

De cît are nevoie un om pentru a trăi decent — la această întrebare fiecare răspunde diferit, dar putem spune cu certitudine că salariile pe care le primesc nu sunt pe placul majorității cetățenilor noștri. Conform legii, mărimea salariului minim garantat în sectorul real trebuie să constituie nu mai puțin de 2100 de lei. Pensia medie după indexarea din 1 aprilie, a crescut pînă la 1278 de lei, iar pensia minimă de vîrstă variază în jurul sumei de 948 de lei. Avînd în vedere prețurile de astăzi, cu acești bani intri de cîteva ori în magazin…


Totodată, conform «Metodologiei de estimare a costului forței de muncă în Republica Moldova», elaborată de sindicate de comun acord cu specialiștii din cadrul Institutului Național de Cercetări Economice, pentru asigurarea unei vieți decente a cetățenilor, o persoană angajată în Moldova trebuie să ridice un salariu de peste 18,5 mii de lei. Cercetarea include doar «necesitățile raționale». Este vorba despre cheltuieli pentru produse alimentare, achiziționarea de îmbrăcăminte și încălțăminte, pentru plata serviciilor comunale, pentru procurarea unui apartament și alte cheltuieli. În concluzie, experții au ajuns la concluzia că o familie formată din 4 membri, lunar are nevoie de circa 37 de mii de lei.

 

Dar iată care este realitatea. Statistica oficială vorbește despre faptul că salariul mediu lunar constituie puțin peste 5 mii de lei. Cuvîntul cheie aici este «mediu». Pentru că atunci cînd este stabilit aritmetic indicele mediu, se ia în calcul și salariul bancherilor, și salariile măturătorilor. 
 
Natalia Lujina
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад