DataLife Engine > Tema zilei / Personaje > La Filip s-a stabilizat

La Filip s-a stabilizat


26-11-2016, 10:40. Разместил: redactor

Zilele acestea, prim-ministrul Pavel Filip a declarat că, de facto, economia Moldovei se dezvoltă — și chiar foarte activ. Spre sfîrșitul anului se preconizează o creștere de tocmai 2 %. Asta ar putea deveni chiar gluma anului cu un așa premier și un așa cabinet de miniștri. Dacă nu le-ar fi atît de trist celor în fața cărora el a susținut acest discurs — agricultorii.

 

Omul anului «premierul-creștere»


Cu ocazia sărbătorii lor, pentru producătorii agricoli și industriașii moldoveni a fost organizată o recepție, care a devenit un prilej în plus nu pentru soluționarea problemelor acumulate, ci pentru rapoartele pompoase despre munca titanică care ar fi fost chipurile realizată de autorități. Cei prezenți l-au ascultat pe Filip fără să-și ascundă sentimentele de silă pentru minciunile și ipocrizia curată.

 

S-ar părea, ce ar putea să le spună oamenilor muncii actualul premier, sub conducerea căruia economia degradează iar mediul de afaceri este impus să se retragă în umbră? Mare însă a fost mirarea agenților economici atunci cînd au aflat, cum se spune, din prima sursă, că Executivul a întreprins deja un șir de măsuri pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, în special, în agricultură. Se pare că sunt create toate condițiile pentru businessmenii începători, care-și doresc să investească în economia Moldovei. Probabil, prin noțiunea de «cele mai bune condiții» premierul are în vedere politica bugetar-fiscală înrobitoare, care, pe an ce trece, debitul cu creditul nicidecum nu se converg.

 

Or, poate premierul nu vede mare scofală în creșterea datoriei de stat, inclusiv, în raport cu producătorii agricoli? Altfel, Filip nu ar fi calificat drept «merit imens» al Guvernului așa numita creștere procentuală mizerabilă a Fondului de subvenționare, a cărui cotă majoritară va merge pentru achitarea datoriilor.

 

Agricultorii au fost amuzați pînă la lacrimi de măsurile autorităților în vederea asigurării accesului producției agricole moldovenești pe piața externă. Mai mult decît atît, dacă e să-l credem pe Filip, grație eforturilor autorităților, crește competitivitatea mărfurilor moldovenești peste hotare. Totodată, la noi, doar puturoșii nu spun că piața estică este închisă pentru Moldova, iar cea europeană așa și nu se mai deschide.

 

Întrebarea — cu ce să concurăm, este deja retorică. Industria, sau mai degrabă — ceea ce a mai rămas din ea, sugrumată de impozite și verificărilor interminabile din partea organelor de control, precum și de presiunea din partea funcționarilor corupți din cadrul aparatului puterii, stă pe labe. Însă, pentru Filip acesta nu este un motiv de tristețe. El a dat asigurări agricultorilor și producătorilor că, în continuare, Executivul va ajuta (unde mai mult !) în același ritm și cu o și mai mare ardoare.

 

…Cu pălăria pe cerc

 

După semnarea a încă unui acord înrobitor de creditare cu FMI, pentru o sumă umilitoare de puțin peste 24 de milioane de dolari pe an, Guvernul Filip va avea ocazia să cerșească bani «pentru a-și menține pantalonii» și de la partenerii europeni de dezvoltare. Cabinetul de miniștri intenționează să valorifice tot împrumutul pentru acoperirea deficitului bugetar, de asemenea, parțial, pentru acoperirea plăților la creditele contractate anterior de la aceleași structuri financiare europene. În schimb, regimul de la guvernare în Moldova vinde interesele naționale ale țării și poporului ei — închide școli, grădinițe, spitale, scumpește tarifele la serviciile comunale și majorează vîrsta de pensionare.

 

Zilele acestea, Filip intenționează să facă o vizită la Bruxelles, unde va raporta despre mersul reformelor, mai exact, despre executarea necondiționată a clauzelor impuse de creditori. Acești băieți moldoveni nu pentru prima dată trebuie să imite «istoria de succes». Nici să se umilească pentru zece milioane de dolari. Să umilească propriul popor, propria țară — cu atît mai mult.

 

Potrivit prim-ministrului, el merge la Bruxelles cu un mesaj foarte clar — chipurile, dacă anul 2015 a fost unul de criză, iar anul curent — 2016 — stabil, atunci anul 2017 va fi un an greu pentru că va decurge sub semnul reformelor complicate. Însă, «cadoul» urmează — anul 2018 în care toți — și guvernarea, și societatea — «vor culege roadele reformelor».

 

În ceea ce privește poporul, el deja de șapte ani culege roadele amare din partea «reformatorilor europeni» de talie moldovenească. Și datoria externă, care crește cu fiecare an și care s-a pus mare povară pe umerii tuturor contribuabililor, de asemenea, reprezintă roada concretă a acestor reforme. Miliardul furat din sistemul bancar — este încă un cadou pentru popor din partea guvernării moldovenești. Iar Guvernul a decis, din nou, să pună pe seama poporului restituirea miliardului. dar oare, în ultimii șapte ani, cîte granturi și credite din partea UE au fost furate, bani care au fost alocați tot pentru implementarea renumitelor reforme ! Nici bani, nici reforme. În locul acestora — un stat capturat cu un sistem consolidat al corupției pe toată verticala puterii.

 

Dar, este puțin probabil ca Filip să vorbească despre asta la Bruxelles. Fără pic de jenă, premierul intenționează să promită că Bruxellesul «va găsi la Chișinău un Guvern solid, care se bucură de susținerea majorității parlamentare». Despre «solidaritatea» Guvernului Filip, la fel ca și despre «solidaritatea» majorității parlamentare cumpărate, cetățenii Moldovei ar putea să povestească multe — doar că nu în expresii de tipar.
 
Pavel Marfin
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад