DataLife Engine > Tema zilei / parlament > Competențe exclusive pentru guvernare

Competențe exclusive pentru guvernare


15-12-2016, 16:35. Разместил: redactor

În Moldova va apărea Agenția pentru restituirea proprietăților dobîndite pe cale ilegală. Respectivul proiect de lege a fost aprobat în prima lectură, pe 15 decembrie, de către majoritatea parlamentară.


Așa cum au explicat autorii proiectului de lege, instituția sus menționată va deveni organ de urmărire penală cu statut de subdiviziune autonomă în cadrul Centrului Național Anticorupție. Printre competențele noii agenții se numără — desfășurarea anchetelor financiare paralele și pregătirea rapoartelor protocolare a rezultatelor acestora, estimarea și gestionarea proprietății dobîndite ilegal și puse sub sechestru, colectarea și analiza datelor statistice cu privire la infracțiunile prevăzute de lege și altele.


Adresîndu-se autorilor proiectului de lege, opoziția parlamentară a indicat asupra unui fapt evident: activitatea agenției va dubla activitatea CNA și a executorilor judiciari. Cu toate acestea, autorii proiectului de lege consideră că nu va fi nici un fel de dublaj și că agenția va fi împuternicită cu anumite «competențe exclusive».


Deputații fracțiunii PCRM și-au exprimat indignarea în legătură cu faptul că statul își permite să creeze «niște agenții» în timp ce în toată țara sunt optimizate școli și spitale. Adică, pentru crearea noilor structuri și instituții suplimentare bani în buget sunt, iar pentru învățămînt, sănătate, protecție socială — nu sunt.


«În ultima perioadă, noi tot mai des auzim cuvîntul «optimizare». Se optimizează școli, spitale, instanțe de judecată, intenționați să optimizați ministerele și așa mai departe. Dar, în același timp, deschideți tot felul de noi agenții. Noi nu spunem că acest lucru este rău. Pe noi ne interesează întrebarea legată de finanțare: de cîte persoane va avea nevoie această agenție, pentru că ea va avea și un buget, nu? Noi știm că pentru a obține rezultate concrete, trebuie de parcurs o cale lungă.

 

Mă tem că va veni ziua în care vă vor spune că nu sunt bani pentru bugetul agenției, pentru că nu sunt rezultate concrete ale activității instituției vizate. În acest caz, de unde veți lua bani? Din bugetul CNA?», a întrebat autorii proiectului de lege deputatul comunist — Maria Postoico.


În locul autorilor proiectului de lege a răspuns reprezentanta CNA. Potrivit ei, experții au calculat că, în prima perioadă, în agenție vor activa circa 30 de persoane. Aceste persoane, așa cum afirmă reprezentanta CNA, vor fi implicați în reorganizarea internă a Centrului Național Anticorupție și nu se prevede angajarea de nou personal.


În ceea ce privește bugetul agenției, doamna de la CNA, și-a exprimat convingerea că, în cel mai apropiat timp, activitatea agenției va fi organizată și «anual, 3 la sută din costul bunurilor confiscate în baza deciziei definitive a instanței de judecată grație activității agenției, vor fi transferate în bugetul CNA. Din contul surselor acumulate în acest fel, vor fi asigurate nevoile speciale ale activității CNA și agenției». La prima etapă, potrivit ei, banii pentru salariile colaboratorilor agenției vor fi alocați din bugetul CNA.


Deputata Maria Postoico a subliniat că «de rînd cu dorința de a fi la același nivel cu alte state, trebuie să fie și tendința ca nouă să ne iasă totul așa cum trebuie și, cel mai important, ca cetățenii să aibă încredere în organele noastre de drept».
 
Marina Țurcan
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад