DataLife Engine > Tema zilei / opinie > Victoria lui Putin, dar nu eșecul lui Grudinin

Victoria lui Putin, dar nu eșecul lui Grudinin


20-03-2018, 14:46. Разместил: redactor
 
Așa cum s-a așteptat și  a fost previzibil, a învins actualul președinte. Pe locul doi – cu un rezultat de 12% din voturile alegătorilor, s-a poziționat candidatul comunist, Pavel Grudinin. Pe fundalul triumfului incontestabil a lui Vladimir Putin, care, din cîte se pare, merge pe ultimul mandat prezidențial de șase ani, s-ar părea că rezultatul candidatului din partea PCFR este destul de modest. Dar nu este așa.

În spatele cifrei procentului stau milioane de alegători.  În afară de aceasta, acea presiune fără precedent asupra lui Grudinin și asupra cetățenilor cărora li se propunea practic totul – de la PR negru pînă la subiecte televizate alcătuite ”despre ”baronul roșu” Grudinin, care a sărăcit omul de rînd” – nu putea să nu funcționeze. Trucurile sînt bine cunoscute ...

Unul dintre propagandiștii de vază ai Kremlinului a presupus chiar că Pavel Grudinin nu este nimeni altcineva decît capul unei grupări criminale organizate de lîngă Moscova, practic – o autoritate criminală!

Despre această ”atenție” sporită a presei ruse față de personalitatea candidatului comunist am scris și anterior.  Motivele acestei torpilări sînt evidente. Pericolul accederii la putere a unui președinte comunist în FR la sfîrșitul mandatului lui Vladimir Putin. Un precedent în spațiul post sovietic există deja. Să ne amintim de victoria comuniștilor moldoveni în frunte cu Vladimir Voronin și acei 8 ani de zile de făurire prin care s-a remarcat guvernarea PCRM în Moldova.

Așa că nu totul este univoc. Și cu siguranță, nu întîmplător, chiar și la sfîrșitul cursei electorale și confirmarea rezultatelor acestei, pe care, de altfel, nici nu le contestă nimeni, presa oficială rusă și propagandiștii de la Kremlin continuă să bată în Grudinin.

Da, rezultatul lui Pavel Grudinin este mai mic decît cel a lui Ghenadi Ziuganov în cursa electorală din 2012. Însă, dacă e să medităm asupra a ceea ce a spus candidatul-comunist la sfîrșitul alegerilor prezidențiale  din FR: ”Rusia are nevoie de o cotitură de stînga și cei care au venit, din nou la Kremlin nu mai pot evita acest lucru !”, este clar că schimbările cursului pe politica socială în interiorul Rusiei se vor produce.

Electoratul Rusiei a făcut alegerea. Victoria lui Putin, nici pe departe, nu înseamnă înfrîngerea lui Grudinin sau a PCFR. Dimpotrivă, rezultatul alegerilor denotă  o bază electorală sigură a comuniștilor în societatea rusă. Lunile următoare vor demonstra pe cît de mult rezultatele alegrilor și preferințele electoratului vor influența noul curs, care, așa sau altfel, se va manifesta în componența noului cabinet de miniștri al Federației Ruse.

Cotitura de stînga în politica internă a FR s-a maturizat.

Mihail Lupașcoскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад