DataLife Engine > Tema zilei / opinie > Ținem pas electoral

Ținem pas electoral


13-07-2018, 14:28. Разместил: redactor
 
Doar că aceste inițiative, vorbind delicat, sînt direcționate spre întărirea propriei situații șubrede în ochii alegătorilor moldoveni. Ne-am cam săturat de acum de proiectele utopiste ale actualei guvernări — de toate aceste «primele case», «drumuri bune», «arene chișinăuiene» și «armată profesionistă».

Dar PDM, cu înсăpățînarea unei epuroaice, continuă să ne împroaște cu diferite inițiative care au puțin comun cu realitatea noastră.

Ce-i drept, ultima lui inițiativă nu poate fi considerată lipsită de concretitudine. Dimpotrivă, e una concretă, ba chiar foarte concretă! Avem în vedere inițiativa democraților de a majora salariul «lucrătorilor din organele locale ale puterii». În realitate — al primarului și al celor mai apropiați colaboratori ai acestuia. Și, probabil, nici nu tuturor, сi doar celor care pășesc în glorioasele rînduri ale PDM. Nu ne vine a crede că democrații vor majora, de exemplu, salariul primarului de la Anenii Noi, comunistul Veaceslav Bondari, care este pentru ei ca un os în gît. Nu ne vine a crede — și basta!

Și majorarea nu va fi nici mai mare, nici mai mică decît 50 la sută, a declarat vicepreședintele Partidului Democrat, Veaceslav Cebotari, care a făcut publică respectiva informație. Dumnealui ne-a informat că Partidul Democrat a luat decizia să sprijine în Parlament proiectul de lege care prevede majorarea salariului pentru toți colaboratorii organelor locale ale puterii, pledînd pentru faptul ca această majorare să fie făcută cît se poate de repede. Uite-așa! Ceea ce trebuie de înțeles că majorarea trebuie făcută pînă la alegerile parlamentare.

Ei, dacă PDM «va sprijini», clar lucru, legea va fi adoptată fără întîrziere. Că nu zadarnic el, partidul, și-a adunat cu atîta osîrdie «majoritatea parlamentară»…
 
Și banii pentru această majorare au fost găsiți — în bugetul de stat, desigur. Problemele sale partidul de guvernămînt le soluționează anume folosind această sursă, ci nu banii personali ai președintelui său. Cum s-ar putea una ca asta? Președintelui îi place doar să pri-mea-scă bani!

După cum a explicat Vladimir Cebotari, anul acesta banii vor fi alocați din bugetul statului, iar la anul viitor vor apărea și alte surse de finanțare. Putea să nu ne-o spună. Ne dăm seama că «pomana» trebuie aruncată anume în anul electoral, iar la anul se va vedea… Dacă se întîmplă cumva că democrații nu vor nimeri în viitorul Parlament?..

Această inițiativă a democraților ilustrează în mod convingător faptul de ce din vistieria statului întotdeauna nu ajung bani pentru a majora salariul pedagogilor, medicilor, lucrătorilor sociali, precum și a pensiilor pentru pensionari — banii sînt folosiți pentru necesitățile stringente ale PDM. Acum în oficiul partidului s-a hotărît că cea mai vulnerabilă din punct de vedere social pătură a populației noastre sînt primarii. De aici și decizia de a «majora cît mai grabnic» salariile anume ale primarilor. Electoratul las să se mulțumească cu un pachet de paste făinoase, o sticlă de ulei și o pereche de cizme de gumă din ajutoarele umanitare, dar toate acestea ei le vor primi în ajunul alegerilor. Asta se numește subordonare.

* * *
Într-o țară normală, care nu e capturată, inițiativa democraților ar fi calificată în mod univoc drept o corupere a persoanelor oficiale. Și situația ar deveni arie de activitate pentru procurori, judecători și alți apărători ai ordinii de drept. Dar în lumea noastră paralelă toate se întîmplă exact invers.

Alocînd din bugetul de stat 26 milioane de lei pentru a majora salariul primarilor, guvernarea încearcă să compenseze prin această sumă infimă lipsa de reforme în domeniul administrării locale și miliardele de lei pe care, deși s-a cuvenit să le primească, nu le-au primit localitățile noastre. Totodată, prin asta, democrații urmăresc și întărirea propriei lor resurse administrative.

Evgheni Tamanțevскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад