DataLife Engine > Tema zilei / Societatea > Ziua Legii călcate în picioare

Ziua Legii călcate în picioare


29-07-2018, 09:37. Разместил: redactor

 

Cu toții, în repetate rînduri, am fost martori cum cei care au venit la guvernare în Moldova în urma loviturii de stat din 7 aprilie 2009 au călcat în picioare Legea Supremă a țării.

 
Și toate acestea doar pentru a prelungi perioada de aflare a lor la guvernare. În rezultat, Constituția a fost transformată într-o cîrpă de podele cu care guvernarea șterge urmele ciubotelor lor murdare pe arena juridică.

 

Au trecut demult acele vremuri cînd Constituția era considerată de neatins și fundamentală. Acum, noi sîntem un stat capturat și pentru o batjocoră mai confortabilă asupra Legii Supreme, uzurpatorii de la putere au o Curte Constituțională de buzunar dispusă să execute orice ordin, chiar și unul pasibil de pedeapsă penală.

 

Anume Curtea Constituțională a îngropat, de facto, Constituția ca Lege Supremă în care sînt consfințite scopurile și principiile de bază pentru existența statului, declarînd că asupra Constituției prevalează un alt document — Declarația de Independență. Acest lucru s-a întîmplat în decembrie 2013. Iar sarcina acestei echilibristici trădătoare a fost de a modifica denumirea limbii de stat din «moldovenească» în «română».

 

În continuare s-a mers «ca pe unt». În martie 2016, CC a subminat, din nou, bazele juridice a statului moldovenesc adoptînd decizia cu privire la alegerea șefului statului de către tot poporul. Deși faptul că clica de la guvernare, scindată de disensiunile de interior, anterior, eșuase de cinci ori în procedura de alegere a președintelui — nu era motiv pentru modificarea Constituției.

 

În acest fel, a fost anulată reforma constituțională din 5 iulie 2000 (implementată de majoritatea constituțională din Parlament și doar cu voturile majorității constituționale putea fi anulată) și a reieșit că pe parcursul a 16 ani, noi am ales greșit președintele. Mulțumim președintelui de atunci al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, care ne-a explicat nouă — proștilor și netoților, că decizia nu are putere ireversibilă, de aceea, Vladimir Voronin și Nicolae Timofti sînt președinți în «toată legea».

 

Decizia Curții Constituționale cu privire la anularea reformei constituționale din 2000 a fost un act absurd cu indici ai unei lovituri de stat în interesele unui singur om. Populației i s-a demonstrat clar că Constituția poate fi «jucată» nici măcar de Parlament, ci doar de o grupare criminală care în limbă uzuală se cheamă șaică cu titlul de PDM. Iar lingăii acesteia (în figura Partidului Popular European a lui Iurie Leancă) au mers și mai departe în tendința lor de a fi mai sfinți decît Papa de la Roma și au propus introducerea pedepsei penale pentru neîndeplinirea deciziilor Curții Constituționale.

 

Guvernarea calcă în picioare cum își dorește statutul de neutralitate al Moldovei, consfințit în Constituție. A fost format un batalion moldo-român comun, deși, orice tentative de formare a structurilor militare cu alte state, mai cu seamă cu membrii NATO, sînt categoric inacceptabile pentru un stat neutru. Recent, a fost adoptată Strategia Națională de Apărare, care prevede o colaborare mult mai strînsă cu Alianța Nord Atlantică.

 

Apogeul cretinismului pro-guvernare este încercarea de a include în Constituție articolul cu privire la integrarea europeană a Moldovei. De ce nu tot Acordul de Asociere? Sau și mai bine — articolul cu privire la colaborarea absolută cu mineralele raționale din Proxima Centauri...

 

Astăzi, Constituția a fost redusă la nivel de instrument cu ajutorul căruia cetățenilor Moldovei li se impun decizii nepopulare. Toate barierele au fost lichidate, a devenit posibil orice capriciu, pînă și cel mai fantastic, al guvernării.

 

Felicitări cu ocazia Zilei Constituției, concetățeni!

 

Evgheni Tamanțev

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад