DataLife Engine > Tema zilei / Politica > Reduși cu toții

Reduși cu toții


17-11-2018, 11:20. Разместил: redactor
 
Despre aceasta a declarat președintele PDM, Vladimir Plahotniuc în cadrul unei noi «ieșiri regale». Așa cum consideră Plahotniuc, un Parlament optimizat, bine structurat și organizat va fi mult mai eficient. Și, evident, mai bine dirijabil...

Potrivit Păpușarului, «optimizarea» organului legislativ reprezintă continuarea «optimizărilor» Guvernului (deși, în realitate, nu s-a produs nicio reducere în cadrul Executivului). Clar lucru, dragi alegători, că într-un asemenea Parlament vor ajunge doar cei mai buni dintre cei buni și nimeni alții. Pentru ca muncitorii să lucreze cu mare avînt, cum se spune, Plahotniuc a folosit asemenea expresii încurajatoare ca «controlul real al Parlamentului în mîinile poporului» și «identificarea pîrghiilor de sancționare de către cetățenii țării al celor care nu lucrează pe durata mandatului lor». Păpușarul nu a pomenit despre cei care emană miros de chiftea perindîndu-se dintr-o fracțiune în alta pe parcursul mandatului lor. Iudele nu sînt pasibile de sancțiuni.
 
În afară de aceasta, PDM propune rechemarea anticipată a deputaților «care au dezamăgit și nu și-au îndeplinit promisiunile preelectorale». Ei bine, la acest capitol, majoritatea membrilor actualului for legislativ poate fi rechemată. Dar iată, spuneți-ne, Vladimir Gheorghevici, da ce ne facem cu președintele care nu și-a îndeplinit promisiunile? Poate «în stil turcesc» — îl punem într-un ceaun cu rahat și-l purtăm prin tot orașul cu un ienicer deasupra capului? Și nu-i nimic din faptul că solicitarea cu privire la revocarea anticipată a mandatului de deputat contravine Constituției și normelor europene cu privire la inadmisibilitatea imperativității mandatului?

Așa cum bine înțelegeți, stimați cititori, asemenea chestiuni nu se rezolvă din pod, de aceea, Plahotniuc a decis să le scoată la referendum. Și pentru ca să «nu cheltuie suplimentar banii publici» (Doamne ferește, banii publici pot fi doar furați, da cheltuiți — nu-nu!) a propus organizarea acestui referendum chiar în ziua desfășurării alegerilor parlamentare — 24 februarie 2019.

Totodată, Coordonatorul a explicat că în altă perioadă «rata de participare la plebiscit ar fi fost foarte mică și ar fi existat riscul obținerii unui rezultat dubios». «Dubios» — ar trebui să înțelegem — un rezultat care nu-l aranjează pe liderul democraților.

Dar, din cîte ne amintim, democrații anunțau să desfășoare un referendum de ziua alegerilor pentru includerea în Constituție a «vectorului european de dezvoltare». Iar acum, bagă referendumul cu privire la reforma Parlamentului. Mă tem că dacă va continua tot așa, referendumurile vor deveni foarte populare (se poate include problema uzului funciar, castrarea maidanezilor și proclamarea Silviei Radu «mama națiunii»), că buletinele vor aminti despre o hartă a lumii atașată pe peretele din clasa de geografie.

Dar să continuăm seara amintirilor. Anul trecut, cel care ocupă funcția de președinte — Igor Dodon — a propus, deja, reducerea numărului deputaților pînă la 71. El planifica să desfășoare un referendum consultativ în acest sens în toamna anului 2017. Însă, Curtea Constituțională nu a aprobat această inițiativă. Ei bine, cine-și va mai aminti despre lucrurile vechi... Cred că de această dată CC nu va fi împotrivă, ci va vota univoc — pentru. Cum se spunea într-o comedie sovietică «în parcul nostru auto nu există împotrivă și abținuți».

Evident, acțiunea democraților este vădit populistă. Vorbind în limbaj simplu, este praf în ochii electoratului în ajunul alegerilor. Nu în zadar în cadrul acestei «ieșiri regale», Plahotniuc a mai declarat despre faptul că, începînd cu anul viitor, pensiile mai mici de 1589 de lei vor fi majorate cu 10 la sută. (Interesant, dar pensiile pentru invaliditate în mărime de 531 de lei vor fi majorate pînă la 1589 de lei?). Dar dacă electoratul este pregătit să asculte asemenea «dulcegării», înseamnă că merită acest lucru.

Este prematur, deocamdată, să vorbim despre manevrabilitatea parlamentului redus de către Păpușar — parlamentul va fi redus tocmai în 2023. Deși, dacă viitoarele alegeri vor fi declarate invalide, iar referendumul va reuși și va oferi rezultatul «necesar», trebuie să recunoaștem: șanse există, există...
 
În afară de manevrabilitate mai există componenta financiară. Plahotniuc este un zgîrcit (şi ce dacă sînt lacom! În schimb, e din toată inima), iar în acest fel, va putea reduce, pardon, optimiza cheltuielile necesare pentru cumpărarea aleșilor poporului pentru crearea majorității parlamentare. 

Evident, pentru «conducător» ar fi fost ideal să concentreze toată puterea, la nivel oficial, în mîinile unui singur om (iar Moldova să fie redenumită în Plahlandia). Posibil chiar să nu așteptăm foarte mult timp — liderul democraților aduce a impunitate, din ce în ce mai des explodează și uzurparea puterii este din ce în ce mai accentuată.

Eugeniu Marian
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад