DataLife Engine > Tema zilei / opinie > Eu vorbeam — urechile se ofileau

Eu vorbeam — urechile se ofileau


22-11-2018, 13:37. Разместил: redactor
 
Presa din Moldova afiliată lui Dodon a prezentat discursul său, rostit în fața deputaților ruși, drept un eveniment de epocă de talia căruia pot fi numărate pe degete în istoria omenirii.

Însuși «alesul de tot poporul», plin de mîndrie (cum să nu, așa să mai încurajezi provincialismul de Sadova!) și-a caracterizat discursul drept «Discurs istoric al Președintelui Republicii Moldova de la tribuna organului legislativ al Rusiei». Precum vedeți, pe fundalul entuziasmului său față de propria-i persoană, «alesul de tot poporul» a vorbit despre sine la persoana a III-a, de parc-ar fi un Octavian August, Doamne iartă...

De facto, nu există nimic epocal în acest eveniment — în Duma de Stat se oferă, cu regularitate cuvîntul politicienilor străini din țările cu importanță mondială neînsemnată. Anterior, în cadrul ședințelor plenare ale Dumei de Stat de legislatura a șaptea a vorbit spicherul camerei inferioare a Indiei, Sumitra Mahadjan, președintele Consiliului Național al Slovaciei, Andrei Danko, președintele Republicii Coreea, Moon Jae-in și președintele Adunării Naționale a Serbiei, Maia Goikovici.

Din acest considerent, sursele media ruse de vază (spre exemplu, ziarul cu influență «Komersant») nu a acordat absolut nicio atenție discursului înflăcărat a lui Dodon. Ei și... a pălăvrăgit cît a pălăvrăgit și ducă-se cu Dumnezeu. Între timp, propagandiștii lui Dodon s-au văicărat de atenție insuficientă acordată acestui eveniment de către posturile de televiziune «pro-guvernamentale și pro-europene» din Moldova (ceea ce este absolut logic din partea acestor posturi TV), tăcînd delicat despre boicotarea lui Dodon în presa rusă.

Ce-i de spus despre conținutul discursului? Grai obișnuit de curcan, împărțirea promisiunilor pe care «alesul de tot poporul» nu le poate îndeplini. Repovestirea acestui discurs este absolut inutilă. Cred că cititorii sînt pe măsură să o redea și singuri, or, timp de doi ani de mandat prezidențial a lui Dodon, au auzit suficiente.

Cu toate acestea, din nou, potrivit surselor media pro-Dodon, «discursul președintelui Moldovei a fost întîmpinat cu căldură de către deputații Dumei de Stat a Federației Ruse și a fost întrerupt de multiple aplauze». Asta, însă, s-a întîmplat pentru că legislatorilor ruși nu le-a fost clar cine stă în fața lor.

Iar în fața lor stătea aliatul lui Plahotniuc, care îndeplinește sîrguincios și conștient toate dorințele «conducătorului», fapt care nici măcar nu necesită a fi demonstrat. Parlamentari au aplaudat, însă, demagogiei obișnuite la care, ca și alți muritori, sînt destul de lacomi. Dodon vorbește despre valorile ortodoxe și familiale — aplauze — acest subiect este apropiat inimii omului rus. El tace, însă, despre faptul cum încearcă să-și facă reclamă pe seama vizitei Patriarhului Kiril în Moldova (de altfel, patriarhul, de fiecare dată, îi dă planurile peste cap). Vorbește despre succesele personale pe dimensiunea reglementării transnistrene — aplauze — dar «uită» despre faptul că conducerea Transnistriei nu vede raționament în întîlnrile cu el din cauza lipsei competențelor în procesul de negocieri.

Interesant, ar fi întrerupt aplauzele «alesul de tot poporul» spunînd că fracțiunea PSRM din Parlamentul RM a susținut raportul comisiei parlamentare pe marginea anchetei activității Fundației «Dialogul Deschis» acuzînd Fundația de activitate subversivă împotriva Moldovei sub conducerea serviciilor secrete ruse?

Cu atît mai mult că era cine să confirme acest lucru — toată pleiada socialistă era cu Dodon și ei s-au plimbat prin Moscova din banii contribuabililor. Dar pentru că acești bani i s-au acordat lui Dodon de către Guvern, putem spune cu certitudine că discursul înflăcărat a lui Dodon în Duma de Stat era sub supravegherea Păpușarului.

Păcat, totuși, că deputații ruși nu urmăresc cu atenție evenimentele ce au loc în republica noastră oligarhică și limitrofă. Altfel, ei s-ar fi interesat intenționat de ce, în 2016, Dodon a scindat segmentul «pro-rus» din Moldova în schimbul fotoliului prezidențial. Ei, însă, deputații ruși au preferat să asculte declarațiile «pro-ruse» mincinoase și demagogice, care au curs din gura lui Dodon.

Ar fi timpul, deja, să se înțeleagă că Dodon este un președinte caricatură. O iluzie, o mistificare, o farsă. Un «șef al statului» miop, laș, șiret, avar, corupt în proiectul comun a lui Plahotniuc. Iar discursul său în Duma de Stat este doar un turneu de PR pentru imaginea sa publică...

A propos, megafoanele lui Dodon au comunicat cu entuziasm că Afonea a «devenit primul președinte al Moldovei, care s-a adresat direct deputaților ruși». Vom adăuga: și tot primul care, niciodată, nu s-a adresat deputaților moldoveni. Se pare că se teme că va fi suspendat cînd va plictisi.

COMUNIST.MD
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад