DataLife Engine > Tema zilei / opinie > Albinele împotriva mierii

Albinele împotriva mierii


19-11-2018, 14:08. Разместил: redactor
 
Manifestația desfășurată de PSRM, duminica trecută, s-a numit pompos: «marșul național și mitingul majorității populare». Din păcate «majoritatea populară» a fost în deficit — în Piața Marii Adunări Naționale din capitală s-au adunat cel mult 3–3,5 mii de persoane.

Socialiștii se consolau, cu voce tare, pe ei și pe cei adunați în piață că deși sînt puțini în piață, însă în teritorii părtașii PSRM sînt la fel de mulți ca vrăbiile în China înainte de revoluția culturală. Și că ei nu sînt la fel ca unii, ei nu aduc oameni din raioane la manifestările lor. Aceasta a fost o minciună sfruntată. Nu departe de Teatrul de Operă și Balet staționau autobuze și microbuze, care aduseseră sătenii la Chișinău, iar în rețelele de socializare au apărut zeci de fotografii din raioane în care se văd oamenii și transportul pornit spre capitală. Nu este exclus că este vorba despre aceeași oameni, care, recent, au fost la mitingul Partidului Democrat cu aceleași autobuze...

Mitingul a început la amiază, iar rolul de conferencier și l-a asumat secretarul executiv al PSRM, deputatul Vlad Bătrîncea. Cei care au luat cuvîntul au fost mulți, au fost activi și, cel mai important, nepersonificat (pentru că nu pot fi albinele împotriva mierii) au criticat actuala guvernare, au promis fabrici — țăranilor, pămînt — muncitorilor, femeilor — cîte un bărbat, bolnavilor — sănătate, celor care nu sînt de acord — la moacă, s-au declarat «majoritatea», şi că a «venit vremea lor».

Celor prezenți li s-a prezentat un spot video despre cum «pro-europenii» au distrus țara timp de nouă ani de zile. Pe ecran au apărut vinovații: Mihai Ghimpu, Vladimir Filat și chiar Marian Lupu, însă iată fizionomia lui Vladimir Plahotniuc și prim-ministrului Pavel Filip așa și nu am văzut-o. Se pare că, în opinia socialiștilor, ei nu au nicio atribuție. Cu atît mai mult că ei deja nu mai sînt «pro-europeni» ci «pro-moldoveni» și conduc țara pe originala «cale a patra».

Bătrîncea i-a oferit cuvîntul «prietenei de luptă» a lui Igor Dodon, bașcanului Găgăuziei — Irina Vlah (ea, oare ce, nu are cu ce se ocupa în UTA?) prezentînd-o drept conducător de regiune, care nici nu poate mînca, atît de mult vrea să asigure acestei regiuni prosperitate și viitor înfloritor. Aici Bătrîncea a dat-o în bară — în loc de «demn» a rostit «stagnant». Însă, acesta este anume acel caz cînd bîlbîiala a nimerit exact în țintă. Vlah a relatat cu voce indiferentă despre cum autoritățile autonomiei se îngrijesc de găgăuzi.

Trebuie să menționăm că niciun discurs nu s-a deosebit prin originalitate, toate au fost monotone, de rutină și nememorabile. Însă, doar pînă în momentul în care la microfon a ieșit socialistul Bogdan Țîrdea, care, din mers și aproape poetic a început să acopere liderul Partidului «Acțiune și Solidaritate», Maia Sandu și spicherul Parlamentului, Andrian Candu, declarînd că nu vede între ei mare diferență. Țîrdea a jonglat atît de virtuos cu numele lor de familie că băieții «de bună dispoziție», care stăteau cu steagurile în spatele lor, nu reușeau decît să întoarcă cu ochii.

Or, nimeni nu a crezut că el nu mai are alte rime în buzunar, Țîrdea a pus repede semnul egalității între fostul ministru al Justiției și ex-președintele CC, Alexandru Tănase și președintele Partidului DA, Andrei Năstase și, totodată, a acuzat de «uitare» unii politicieni. Dar însuși Țîrdea suferă evident de amnezie retrogradă, altfel, el și-ar fi amintit că doar cu cîțiva ani în urmă îl numea pe actualul său șef — Igor Dodon — nu altfel decît «marele combinator», «oportunist» și «robot uman fără simț de recunoștință».

Deputatul, Vladimir Golovatiuc a fost prezentat de Bătrîncea dacă nu laureat al premiului Nobel în domeniul economiei, atunci, cel puțin, urmaș a lui Adam Smith și David Ricardo. «Economistul de vază» s-a limitat doar la enumerarea crimelor actualei guvernări și nu a propus nimic concret în schimb. El și-a încheiat discursul cu următoarele cuvinte: «Acum o sută de ani, un om a spus: «este un asemenea partid» și noi astăzi spunem: există un asemenea partid care va duce țara pe drumul prosperării și stabilității — este vorba despre Partidul Socialiștilor. Ura!».

Ei bine, domnilor socialiști, vă este frică să rostiți numele lui Plahotniuc. Dar de Vladimir Ilici Lenin nu vă mai este frică! Or, vă temeți că dacă reamintiți despre Lenin, în acest fel veți reaminti și despre atitudinea lui față de socialiști? («Ura»-ul lui Golovatiuc nu s-a răspîndit în PMAN, fapt la care se pare că nu a scontat oratorul. A trebuit să mai strige o dată, însă, cu același succes). Mitingul a culminat cu discursul «alesului de tot poporul», Igor Dodon. Care, așa cum dictează bunul simț, nu trebuia să fie prezent la acest miting, deoarece, la noi, președintele este în afara politicii.

Dodon a fost de acord cu Țîrdea. El, de asemenea, nu vede mare diferență între Sandu și Candu, iar «guvernarea» amorfă trebuie să primească lovitura decisivă. Bocetele despre lipsa competențelor și-au găsit și ele locul. În afară de aceasta, Dodon a făcut amenințarea de serviciu «nu vă jucați cu focul» și le-a propus manifestanților să se mai adune odată la Chișinău pentru a-i apăra drepturile lui personale în cazul încălcării acestora. «Alesul de tot poporul» a reamintit că pînă în 2001 în țară era «dezastru, salariile erau achitate în galoși», însă, nu a spus niciun cuvînt despre cei care au lichidat acest dezastru — comuniștii. Indirect, a amintit despre acest lucru principalul gorlan al PSRM, Ion Ceban, chipurile, «noi am ridicat o dată țara din genunchi, noi avem experiență». Probabil, Ceban a avut în vedere fosta apartenența sa comună cu Dodon la PCRM, însă, participarea acestor personaje la ridicarea țării din genunchi este tare dubioasă.

La finalul manifestației, Vanea-Megafon a citit 10 sarcini prioritare ale Partidului Socialiștilor, furate cu succes de la lozincile preelectorale populiste ale Alianței «Moldova Noastră» a lui Urechean de acum zece ani. Printre acestea — majorarea salariului mediu pînă la 600 de euro, a pensiei medii — pînă la 300 de euro, medicină gratuită, învățămînt de stat gratuit și tot felul de alte momeli. Așa cum s-a exprimat un utilizator on line pe marginea documentului: «Nu știu cui cred idioții, însă, ca să-l crezi pe Dodon trebuie să ai o căldare în loc de cap». La etapa actuală nu este important — cred sau nu cred. Important este să promită cît mai mult (pentru că oamenii de rînd își doresc enorm să primească mult și repede) — să ia puterea, iar în continuare — ca de obicei. De ce socialiștii promit salarii în euro, dar nu în lei? Pentru ca, ulterior, să se justifice: asemenea salarii și pensii vor fi atunci cînd Moldova va adera la UE și pe teritoriul ei va circula această unitate valutară. Adică — niciodată.

Și dacă la modul serios, am vrea foarte mult să înțelegem de unde vor lua socialiștii bani pentru «Moldova fără sărăcie — 2», dacă toate rezervele interne ale țării sînt epuizate?

Cu toate acestea, rezoluția a fost adoptată de manifestanți și oamenii s-au împrăștiat rapid. Parafrazînd un banc renumit, a venit vînătorul și i-a alungat pe toți în... autobuze. Teatrul absurdului și-a încheiat încă un spectacol.

Eugeniu Marian
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад