DataLife Engine > Tema zilei / Societatea > Pămînt al eroilor la Patria lor

Pămînt al eroilor la Patria lor


6-12-2019, 17:30. Разместил: redactor
 
Pentru Republica Moldova, anul 2019 este anul jubileului de 75 de ani de la eliberarea de sub ocupația fascistă și română. Aici se cinstește cu sfințenie memoria despre evenimentele acelor zile. Numai în Ștefan-Vodă se numără 32 de monumente și morminte frățești. Toate se păstrează în stare corespunzătoare.

În perioada aprilie — august 1944, pe teritoriul raionului s-au dus cele mai grele lupte în timpul traversării rîului Nistru. În una din lupte, desfășurată în satul Răscăieți, unui detașament întreg de infanteriști, în componența a 11 persoane li s-a acordat titlul de Erou al Uniunii Sovietice pentru eroismul de care au dat dovadă. În cinstea acestor ostași și în memoria celor căzuți pe cîmpul de luptă a fost înălțat un monument măreț, care, în anul jubileului de 75 de ani de la eliberarea Moldovei de sub fascism, a fost restaurat capital grație suportului material acordat de cîteva regiuni din Federația Rusă și consiliile locale. Printre mulțimea de manifestații s-a numărat și ritualul de transportare a pămîntului de la locul înmormîntărilor frățești pentru a fi dus la complexul memorial frățesc din Ekaterinburg.

Președintele organizației de veterani din localitatea Arti din regiunea Ekaterinburg, Anatoli Pecerskih, s-a adresat Consiliului Republican al veteranilor din Republica Moldova cu rugămintea de a căuta ostașii căzuți pe pămîntul moldovenesc.

Acțiunea patriotică de căutare «Revenire», inițiată de această organizație de veterani, a găsit răspuns în inimile colegilor moldoveni, care prețuiesc foarte mult prietenia cu poporul rus frățesc.

Pămînt al eroilor la Patria lorAu fost depuse multe eforturi în ceea ce privește identificarea ostașilor din Ural căzuți pe pămîntul moldav. Din păcate, s-a reușit identificarea unui singur mormînt unde a fost înhumat sergentul Vladimir Sobolev.

Pe 15 noiembrie 2019, la monumentul ostașilor căzuți din satul Popeasca, raionul Ștefan-Vodă, primarul Ion Pădureț și președintele organizației raionale a veteranilor, Nicolai Orlov, au transmis cupa cu pămînt conducătorului departamentului relații internaționale al Consiliului Republican al Veteranilor, Ghenadi Bulgacov, pentru ca ultimul să o transmită la rîndul său președintelui Organizației Obștești a Veteranilor (pensionarilor) de război, a muncii, forțelor armate și forțelor de drept din Rusia, Vladimir Epifanov, pentru transmiterea ulterioară în satul Arti.

Ceremonia de transmitere s-a desfășurat în cadrul ședinței Consiliului de coordonare a Uniunii Internaționale «Comunitatea organizațiilor de veterani (pensionari) a statelor independente» la Moscova.

ALA MIRONIC, 
președintele Asociației Obștești «Organizația Veteranilor din Republica Moldova»

* * *
Un mare «Mulțumesc!» pentru vești bune! Aceasta este încă o dovadă a faptului că memoria noastră comună despre cei căzuți în oribilul război este invincibilă. Acum nouă ani, inițiind acțiunea patriotică de căutare «Revenire», nu am pus la îndoială nicio secundă importanța acesteia și am știut că va exista susținere din toate părțile. În această perioadă nu doar condiționat printr-o mînă de pămînt — am readus în patria mică sute de soldați de-ai noștri, dar și de facto am înhumat patru ostași care, anterior, erau dispăruți fără veste. Rămășițele lor pămntești au fost găsite de cercetași și reîntoarse din regiunile Leningrad, Novgrod, Harkov și Tveri.

Colaborarea cu Moldova și toate fostele republici sovietice este deosebit de importantă pentru noi. Vă țin la curent cu situația. Mereu la legătură.

Cu respect, din satul Arti,
Anatoli Pecerski
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад