DataLife Engine > opinie > Șantaj avantajos

Șantaj avantajos


23-10-2015, 16:37. Разместил: redactor

Autoritățile României vor refuza să acorde țării noastre creditul promis, dacă poporul moldovenesc va decide să schimbe cursul de dezvoltare al statului. Iată cum? Iar noi credeam — «frate cu frate s-ajută». Adică, au promis să acorde acest credit poporului Moldovei sub aplauze furtunoase, iar peste o săptămînă s-au răzgîndit — de ce să mai aloce bani pentru «asistența financiară la buget», dacă Guvernul Streleț va fi demis. 


Așa deci, cui, totuși, au fost promiși acești bani? Cu siguranță, nu poporului. Și dacă e așa, mai apare o întrebare: nu includea oare acest credit și o recompensă «pentru cineva anume»?

 

Creditul politic

 

Prim-ministrul României, Victor Ponta s-a dezlănțuit și a început să șantajeze Moldova deschis, nevoalat. Într-un fel, aveți grijă, frați moldoveni, dacă la Chișinău nu va fi păstrată coaliția proeuropeană, nu mai vedeți creditul promis de 150 de milioane de euro. 

 

Apropo, potrivit declarațiilor oficiale, creditul era promis pentru «asistența financiară la buget». Acum, potrivit declarațiilor lui Ponta, banii erau destinați, de fapt, pentru susținerea regimului aflat la putere în Moldova. Despre cum poate, însă, alianță să cheltuiască banii împrumutați, nici nu ajung pagini de ziar ca să enumerăm.

 

Așa deci, Ponta le-a explicat pe toate: nimeni nu obligă România să ofere «ajutor» țării noastre. În acest fel, el a dat de înțeles că nu vede nimic blamabil în faptul că, inițial, guvernul a promis «susținere bugetară» Moldovei, iar, ulterior, a renunțat ușor la această intenție. Adică, «aerul nostru este domnesc»: vrem — dăm un sac de bani, vrem — aruncăm un bănuț. Poziția este mai mult decît clară.

 

Panoptic, nimic altceva

 

În declarația sa, Ponta a dezvoltat subiectul pe larg. El a menționat următoarele: «Mesajul nostru este foarte clar, noi susținem coaliția pro-europeană, însă, ea trebuie să rămînă pro-europeană și pro-română». Aici, presupun, putem pune semnul egalității. Pentru România, «pro-europeană» și «pro-română» înseamnă unul și același lucru. Putem nici să nu menționăm ce înseamnă pentru Moldova «pro-română». Lipsirea Moldovei de statalitate — este visul obsesiv a mai multor minți pro-române. Băsesu sau Ponta și-au construit cariere politice la ei în România, inclusiv, pe jocul de cărți «unire».

 

Apropo, dar ce crede președintele Iohanis în legătură cu acest fapt ? Pentru că anume el declara , săptămîna trecută, sus și tare, despre necesitatea de a susține «poporul frățesc de peste Prut» într-o perioadă complicată. L-au susținut ! Doar că s-a înăcrit brînza. Mulțumim pentru efort. Astfel de prietenii trebuie depozitate într-un muzeu al lucrurilor ciudate. Panoptic, nimic altceva.

 

Printre altele, costul acestui credit a trezit, cel puțin, dubii încă din momentul în care l-a promis România. După cum a scris și în ediția sa anterioară ziarul «Comunistul» (№ 27, 16 octombrie, «Brînza acră»), țara vecină ar fi avut de cîștigat bani frumoși din acest «ajutor».

 

S-a anunțat că, conform înțelegerii, România oferea Moldovei creditul de 150 mln de euro pe un termen de cinci ani, cu o dobândă de 1,5 la sută anual. Dobînda menționată de 1,5 % anual este foarte scumpă avînd în vedere rata propusă de alți parteneri europeni. Judecați și singuri: astăzi, rata de bază oferită de Banca Centrală Europeană, de exemplu, este de 0,05 %.

Chiar dacă presupunem că Guvernul Moldovei va putea achita acest credit în termenii stabiliți, va trebui să plătim României aproape 7 miliarde de lei (6 949 433 057) în condițiile în care împrumută puțin peste 3,5 miliarde (3 646 312 685).

 

Cu atît mai mult că actuala conducere a demonstrat, în repetate rînduri, că bani cu împrumut știe să ia cu plăcere, însă, nu se grăbește să-i întoarcă. Așa deci, să examinăm scenariul negativ de rambursare a creditului - aproape 11,5 miliarde de lei (11 499 218 200), suma împrumutului fiind aceeași — 3,5 miliarde.

 

Așa că, fără alte comentarii.

 

Olga Dzeatcovschi

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад