DataLife Engine > Tema zilei / Viața de partid > Principialitate partinică

Principialitate partinică


26-02-2016, 15:33. Разместил: redactor

Sîmbăta trecută a avut loc plenara a II-a a comitetului raional Taraclia al PCRM, în cadrul căreia comuniştii au luat în dezbatere raportul prezentat de Vladimir Voronin, preşedinte al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, la Plenara a XVIII-ea al Comitetului Central al PCRM din 13 februarie 2016.

 

Comuniştii taraclieni au purtat discuţii şi referitor la situaţia politică de astăzi din ţară şi de peste hotare. La lucrările plenarei a participat Ina Şupac, membru al Comitetului Executiv Politic al CC al PCRM, conducător al frac’iunii parlamentare a PCRM.

 

Momentul actual


Despre totalurile campaniei de dare de seamă şi alegeri din anul 2015 şi sarcinile ce reies din Hotărîrea Plenarei a
XVIII-ea a CC al PCRM în ceea ce priveşte consolidarea rîndurilor de partid a vorbit Alexandr Garanovschi, prim-secretar al comitetului raional Taraclia al PCRM. El a comunicat că adunări de dare de seamă şi alegeri au fost desfăşurate în toate cele 20 de organizaţii primare din raion, la majoritatea din acestea fiind o prezenţă înaltă a comuniştilor.


Dar există şi probleme. În oraşul Tvardița, comuniştii lucrează la investitorul local şi acesta, folosindu-se de situaţia că ei depind de dumnealui şi el însuşi avînd alte predilecţii politice, aplică asupra lor presiuni. Şi lor, bibeînţeles, le vine greu să reziste, deoarece sunt ameninţaţi să rămînă fără loc de lucru, altfel spus, fără mijloace de existenţă. Iar primarul oraşului, care la timpul său a fost candidat din partea PCRM şi care a activat în această funcţie pe parcursul a două mandate, la alegerile locale generale, în ultimul moment al scrutinului a declarat că el candidează ca independent, dar, totodată, nu a refuzat sprijinul socialiştilor.


La sfîrşitul anului trecut, comuniştii din Tvardiţa nu a fost deloc uşor să fie întruniţi în adunarea de partid. Au venit doar unii dintre dînşii. Iar de la cei care nu s-au prezentat, nu s-a primit nici o cerere de ieşire din partid sau despre întreruperea calităţii de membru al PCRM. Probabil, oamenilor le-a fost teamă să vină la adunarea de partid, ceea ce, este uşor de înţeles, demonstrează că membrii PCRM sunt permanent supuşi unor mari presiuni. După cum a subliniat în legătură cu acest fapt primul secretar, s-a decis să fie luată o pauză, oferindu-le comuniştilor posibilitatea de a hotărî, pînă la urmă, cu cine sunt ei. În viitorul apropiat aici va fi, totuşi, organizată o adunare la care, cum se spune, se va face apelul.


Liderul comuniştilor taraclieni s-a referit şi la totalurile alegerilor locale generale. La acestea, Partidul Comuniştilor a obţinut 6 mandate în consiliul raional, iar 8 din cei 15 primari sunt comunişti. Dar comuniştii nu s-au împăcat cu aceste rezultate. Astăzi, după cum spune fostul preşedinte al acestui raion, Alexandr Garanovschi, conducerea raionului lucrează, cum se spune, mai mult de mîntuială, cu o altă atitudinme faţă de obligaţiile sale şi cu altă abordare a soluţionării problemelor. Mai mult decît atît, a subliniat el, actuala putere a raionului nici nu continuă realizarea iniţiativelor vechii conduceri, nici nu propune altele noi. Cu alte cuvinte, în raion e o stagnare totală. Mai mult decît atît, raionul se află în pragul unei catastrofe — întreprinderile sunt închise, tinerii pleacă din localitate. «Sarcina noastră rămîne aceeaşi: să păstrăm organizaţiile de partid, să păstrăm rîndurile partidului, să le completăm cu noi membri ai PCRM, să lucrăm cu tineretul. Pentru că, pe fundalul celor ce se întîmplă în prezent în Găgăuzia apar multe probleme şi întrebări — sunt mulţi «agitatori» care, în baza exemplului din Găgăuzia, propun să dizolvăm organizaţiile, să ne împrăştiem care şi încotro. Dar de fiecare dată comuniştii manifestă o atitudine partinică faţă de diferitele situaţii, aşa încît în perioada de dare de seamă nimeni nu a părăsit rîndurile CR Taraclia al PCRM. Comuniştii conştientizează că este necesar să se consolideze. Politica noastră rămîne aceeaşi — să fim deschişi în tot ceea ce facem; continuăm să lucrăm pentru binele alegătorilor», a concluzionat Alexandr Garanovschi, prim-secretar al CR Taraclia al PCRM.

 

Nici un pas înapoi


După cum a subliniat în luarea sa de cuvînt Ina Şupac, membru al Comitetului Executiv Politic al CC al PCRM, conducător al fracţiunii parlamentare a PCRM, în pofida peripeţiilor politice care au loc în ţara noastră, a propagandei anticomuniste active desfăşurată de mass-media aservită puterii, comuniştii rămîn a fi şi în continuare oameni oneşti, principiali, deschişi şi nu fac nici un pas înapoi. Ina Şupac i-a informat pe comuniştii taraclieni că recenta plenară a CC al PCRM a fost consacrată rezultatelor campaniei de dare de seamă şi alegeri în partid, iar în legătură cu ultimele evenimente, membrii CC au supus discuţiilor şi problema unităţii rîndurilor partidului. Acum, a subliniat dumneaei, este necesar ca toţi să tragă concluzii corecte din cele întîmplate şi să vorbească despre acestea cu alegătorii: «Din cauza mijloacelor de informare în masă angajate de putere şi a diferitelor zvonuri, printre alegători circulă diferite mituri despre Partidul Comuniştilor şi despre liderul lui. Unul din aceste mituri, pe care agitatorii noştri nu totdeauna reuşesc să le contesteze, este acela că Partidul Comuniştilor a fost cumpărat şi în viitorul apropiat va adera la Partidul Democrat. După cum s-a elucidat, 14 deputaţi din partea PCRM, dintre care 6 erau conducători ai partidului, au făcut cîrdăşie cu PD».


Pe parcursul alocuţiunii sale, ea a răspuns şi la numeroase întrebări adresate de comuniştii taraclieni. În particular, membrii PCRM s-au interesat de soarta proiectului de lege «Cu privire la statutul naţional-cultural al raionului Taraclia». Ina Şupac a reiterat că respectivul proiect de lege a fost înregistrat în Parlament de către comunişti încă anul trecut. Dar destinul lui nu e prea optimist: săptămîna trecută, după ce a fost examinat, Guvernul i-a dat un aviz negativ. Ministrul Justiţiei, care în Guvern reprezintă Partidul Democrat, a declarat că respectivul proiect de lege este anticonstituţional. Dar, după cum a subliniat Ina Şupac, existenţa acestui aviz negativ al Guvernului deloc nu înseamnă că proiectul va fi apreciat negativ şi de Parlament.

 

«Acum suntem în aşteptarea începerii şedinţelor Parlamentului şi chiar la prima şedinţă fracţiunea noastră va cere ca pe ordinea ei de zi să fie inclusă şi examinarea proiectului de lege «Cu privire la statutul cultural-naţional al raionului Taraclia», i-a încredinţat pe comuniştii taraclieni conducătoarea fracţiunii parlamentare a PCRM.

 

În încheierea luării sale de cuvînt, Ina Şupac, membru al Comitetului Executiv Politic al CC al PCRM, conducător al fracţiunii parlamentare a PCRM, a declarat că, pentru întărirea autorităţii PCRM în societate, partidul şi fiecare comunist în parte trebuie să se poziţioneze într-o opoziţie sistemică clară şi dură faţă de actuala putere, astfel ca nimeni să nu aibă vreun motiv să spună cum că nu se ştie unde-s şi cu cine-s comuniştii. Şi ca în această privinţă să nu apară nici un fel de dubii, este necesar ca în teritoriu munca să fie mult mai activă decît acum. Pentru asta, comitetele raionale au la dispoziţie tot ceea ce le este necesar.

 

* * *

Printre sarcinile trasate de hotărîrea ce s-a luat la plenara raională din Taraclia, s-au regăsit restabilirea organizaţiei de partid din oraşul Tvardiţa şi definitivarea structurizării pe orizontală a organizaţiilor de partid din raion.

 

Marina Țurcan

 

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад