DataLife Engine > Tema zilei / Societatea > Îndobitocirea televizată

Îndobitocirea televizată


26-03-2016, 14:29. Разместил: redactor

Despre impactul presei asupra conștiinței umane se știe demult. Astăzi, rolul liderului informațional revine televiziunii. Din păcate, în Moldova, aceasta îndeplinește funcția rușinoasă de îndobitocire a populației.


Totodată, jumătate din populația Moldovei înțelege perfect că prin intermediul surselor de informare în masă și, în special, prin intermediul televiziunii, conștiința lor este manipulată.

 

Dimensiunea minciunii televizate

 

În opinia cetățenilor raționali, cele mai manipulatoare sunt dezbaterile politice televizate, știrile televizate și Internetul — 56 la sută din consumatorii producției surselor de informare în masă se arată nemulțumiți de iresponsabilitatea de care dau dovadă instituțiile media. Aceste concluzii se conțin în sondajul opiniei publice realizat la solicitarea Centrului Independent de Jurnalism.

 

Potrivit rezultatului sondajului, 51 la sută dintre respondenți consideră că pot identifica manipularea sau propaganda în presă, în timp ce 47% se consideră, mai degrabă, nepregătiți să facă față acestui fenomen. Circa 3/4 din respondenți au declarat că știu ce înseamnă termenul manipulare, însă, indicele descrește proporțional odată cu vîrsta participanților la sondaj sau cu nivelul scăzut de educație. Adică, spectatorul asimilează doar informația propusă de presa moldovenească, ei percep totul în calitate de adevăr și doar cei care analizează informația, inclusiv, din alte surse conștientizează toată amploarea minciunii televizate.


De asemenea, studiul a demonstrat faptul că aproape pentru jumătate din numărul respondenților, dezbaterile politice televizate și știrile televizate sunt două programe în care poate fi identificată, în mare și foarte mare măsură, informație mincinoasă. Mediul on-line se plasează pe locul doi în rating și unde, de asemenea, conține informații social-politice mincinoase considerabile. Printre metodele de prelucrare politică, spectatorii au numit — titlurile senzaționale, «ruperea din context», denaturarea opiniei experților, «mințirea prin faptul de a nu spune totul».

 

Radiodifuzorii «de elită»


Cine sunt acești radiodifuzori care ne îmbuibă mințile cu informații necesare pentru ei? Anul trecut, posturile TV de frunte din Moldova au prezentat informații cu privire la proprietari, care, din cîte s-a constatat, fac parte din elita politică.

 

În acest fel, a devenit cunoscut faptul că patru posturi de televiziune cu acoperire națională aparțin lui Vlad Plahotniuc, care este numit și stăpînul de facto al Partidului Democrat.

 

Un alt om de afaceri controversat — Victor Țopa, fugit peste hotare după ce a fost condamnat în Moldova la 10 ani de pușcărie, este proprietarul unui post TV bine dotat și care, foarte recent, s-a făcut de opoziție. Fiul fostului președinte al țării, deputatul Chiril Lucinschi deține două posturi de televiziune. De asemenea, alte două posturi TV sunt controlate de Partidul Socialiștilor.

 

Nedreptatea eterului

 

La ora actuală, practic toate partidele politice dispun de resurse televizate — chiar și cele care se atribuie eșichierului de stînga. «Fără tribună» a rămas doar cea mai mare formațiune de opoziție — Partidul Comuniștilor din Republica Moldova. Toți din țara noastră, dar și de peste hotare, știu că acest lucru s-a întîmplat odată cu interzicerea de către autoritățile liberal-democrate a postului de televiziune NIT — premeditat și absolut ilegal.

 

Totodată, în esență, aceleași autorități care au lichidat postul TV NIT nu se opun activității altor două posturi TV ce aparțin Partidului Socialiștilor. Fapt din care reiese că există anumite înțelegeri între PSRM și coaliția de guvernare. Este de remarcat faptul că primul care a susținut decizia CCA cu privire la acordarea licenței de emisie a unui post TV pentru socialiști, a fost Nicolae Damaschin, cel care în 2012, a inițiat procedura de lichidare a NIT.

 

Natalia Ustiugova

 

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Вернуться назад