Încă o schemă şmecherească
РУС. MOLD.
» » Încă o schemă şmecherească

Încă o schemă şmecherească

4-04-2016, 11:18
Viziuni: 943
  
Versiunea de tipar   
Încă  o schemă şmecherească Una din metodele politicii populiste ale primarului capitalei este aparenţa luptei lui pentru economisirea resurselor energetice, în care rolul de verigă hoţească îi revine primăriei Chişinăului


Examinarea problemei privind economisirea resurselor energetice cere tratarea ei de către specialişti. Iar ei indică faptul că oraşul nostru e din case construite, în temei, în timpurile sovietice, cînd în domeniu lucrau proiectanţi foarte buni, aşa încît şi constructorii de astăzi admiră atitudinea lor raţională faţă de construcţia de locuinţe. Printre altele, în anii sovietici se proiecta o grosime optimă a pereţilor, fapt deosebit de important pentru ţara noastră, situată într-o zonă cu pericol seismic sporit.

 

Proiectul primarului general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, privind asigurarea aşa-numitului regim modern de economisire a resurselor energetice în blocurile locative mai degrabă seamănă cu o aventură. Şi asta din cauza că respectivul proiect nu este raţional. Grosimea pereţilor în blocurile locative construite în anii sovietici sunt de «un coteleţ şi jumătate», iar pereţii de acest gen au capacitatea de a păstra căldura chiar şi în regiunile de nord. Dar primarul nostru are viziunea sa în această privinţă. El a decis că în mod urgent este necesar de a izola termic circa 2500 de blocuri locative, scop în care oraşul, în persoana dumnealui, trebuie să ia un credit în suma de 500 milioane euro. După cum afirmă el, a şi găsit acest credit, «cu un procent mizer» şi pe un termen de 20 de ani. Unde va fi peste 20 de ani actualul primar al Chişinăului, nu poate şti chiar nici el însuşi, iar aceşti bani vor fi obligaţi să-i întoarcă Băncii Europene de Investiţii şi Băncii Europene de Reconstrucţie şi Dezvoltare nu altcineva decît orăşenii.

 

«De la buzunarul nostru — buzunarului vostru»


Printre altele, conform condiţiilor de creditare, orăşenii de asemenea vor trebui să-şi aducă aportul, iar mai concret, vor plăti zece la sută din volumul cheltuielilor pentru realizarea acestui proiect. După cum a calculat primarul, fiecărui apartament îi va reveni să achite suma de doar 250 euro sau 5-7 mii de lei (interesant, la ce curs valutar?). E un fleac..., îndeosebi pentru pensionarii noştri, care au saltelele tixite cu valută.


În afară de asta, primarul promite că, datorită izolării termice, termenul de exploatare a caselor se va mări pînă la aproape o sută de ani. Prostii de necrezut! Şi cum de oamenii n-au priceput să-şi încleie ei înşişi casele cu polistiren şi să trăiască în ele fără de nici o problemă încă un secol?! Diletantul Dorin Chirtoacă a făcut propriile sale calcule. Potrivit acestor calcule, în Chişinău sunt 140 mii de apartamente şi, dacă de la fiecare din aceste apartamente scoţi cîte 7 mii de lei, se va aduna o sumă de aproape un miliard de lei.

 

Cît priveşte experţii în domeniu, ei consideră că proiectul de izolare termică a capitalei este nu altceva decît o schemă frauduloasă. Şi asta pentru că, înainte de a lansa un asemenea proiect, mai întîi este necesar de a găsi toate căile de pierdere a căldurii. Pentru că ea, căldura, aşa cum afirmă specialiştii, se împrăştie nu numai prin pereţi, ci şi prin acoperiş, prin golurile de la uşi şi ferestre. Dacă în aceste goluri sunt găuri prin care se plimbă vîntul, izolarea pereţilor nu va avea nici un rost. Şi nu fiecare familie are bani ca să schimbe uşa sau cercevelele de la geamuri.

 

Consecinţele samavolniciei


Încă un fapt pe care ni l-a pus în faţă economia de piaţă — dezechilibrarea sistemului de încălzire. Şi asta s-a întîmplat atunci cînd locatarii au început să instaleze în apartamentele lor încălzire autonomă. În timpurile sovietice, efectul termic, păstrarea căldurii şi asigurarea unei temperaturi confortabile era planificat pentru întregul bloc. Aşa că atunci cînd vecinul dumneavoastră care şi-a instalat încălzire autonomă va micşora căldura într-o odaie, se va face mai frig şi în apartamentul dumneavoastră.

 

Iar dacă asemenea odăi cu temperatură micşorată sunt mai multe în bloc?! Şi încă ceva. În timpurile cînd primar al capitalei era Serafim Urechean, au început să fie tăiate bateriile de încălzire de la scări — mii de tone de metal! Ca rezultat, spaţiul de la scară a încetat să fie încălzit.


În general, apartamentele noastre sunt friguroase din mai multe motive, dar nici unul din ele nu poate fi înlăturat în mod direct prin izolarea termică a pereţilor exteriori. Nemaivorbind de faptul că polistirenul cu care vor fi încleiate casele dumneavoastă, avînd grosimea de doar 5 centimetri, nu va schimba simţitor situaţia. Printre altele, acoperişurile caselor construite în anii sovietici de asemenea erau izolate termic, acest lucru fiind prevăzut în proiect. Şi dacă ele nu se sparg, nu este nevoie de nici un fel de izolare termică suplimentară.


În plus, încă nu se ştie precis ce fel de materiale vor fi folosite la izolarea termică a pereţilor exteriori. La sigur că nu vor fi dintre cele mai calitative, aşa că peste cîţiva ani pur şi simplu se vor desprinde de pereţi, după care, fireşte, locatarii vor trebui să facă reparaţie pe cont propriu. Doar la aceste lucrări nu vor fi date nici un fel de garanţii. Şi la sigur că, pe parcursul realizării grandiosului proiect, domnii liberali îşi vor crea firme şi firmuleţe pentru a putea juca rolul de antreprenori.

 

În acest context, să nu uităm şi de «Termocom». De cînd a început să funcţioneze în mod ideal? Se poate spune că noi primim de la el în casele noastre căldură în raport cu temperatura de afară? Locuitorii din capitală demult s-au obişnuit cu faptul că, atunci cînd afară nu-i frig, în apartamente e prea cald, iar atunci cînd afară e ger — în apartament trebuie să umbli îmbrăcat în palton, altfel îngheţi. Iar plăţile pe care suntem impuşi să le achităm pentru căldură sunt peste măsură de mari.


Într-o asemenea situaţie, îndreptăţeşte oare scopul proiectului de izolare termică acel credit de miliarde pe care vor fi nevoiţi să-l achite chişinăuienii?! Răspunsul este evident.

 

Comentariu exlusiv

 

Valeri Pavlov, ex-consilier al Consiliului Municipal Chişinău:

 

«Economisirea de resurse energetice nu înseamnă cheltuială de bani pentru reparaţia faţadelor, cu atît mai mult o reparaţie foarte scumpă. Ceea ce a inventat primarul nu e altceva decît una dintre cele mai mari scheme hoţeşti care au existat cîndva în oraş. Pune pe gînduri şi însăşi suma creditului. Dacă e s-o transformăm în lei, e mai mare de zece miliarde. Pentru ce va fi cheltuită ea?


Normele care au funcţionat în construcţii în anii sovietici şi, cred, funcţionează şi acum, asigură căldura necesară în case. Pereţii caselor sunt destul de groşi. Pentru păstrarea căldurii este necersar să fie reparate obiectele de tîmplărie de la intrările în bloc, precum şi cele din apartamente, şi să fie livrată căldură cu termperatură normală.

 

Nimeni nu ştie ce fel de materiale vor fi aduse pentru acest proiect şi cu ce preţ. Nu există nici un deviz de cheltuieli pentru casă, apartament sau metru pătrat. Nimeni nu a făcut nici un fel de calcule, cu excepţia acelor hoţi care intenţionează să fure banii din credit.


Şi e clar că, dacă respectivul proiect de izolare termică a caselor este dirijat de domnul Chirtoacă, această aventură este pregătiră pentru anumite firme concrete, care vor ieşi învingătoare într-un tender fals.

 

Încă un proiect pe care la fel de obraznic îl promovează primarul Chirtoacă este reparaţia bulevardului Ştefan cel Mare. Eu sper că actualii consilieri, aşa cum prevede şi legea, se vor limita la reparaţia drumului şi a trotuarelor şi nu vor permite ca în Piaţa Marii Adunări Naţionale să fie construită o parcare subterană. Pentru oraş, o asemenea construcţie va fi pur şi simplu un colaps. Despre faptul că reparaţia străzilor în capitală se face fără o proiectare competentă ne vorbeşte în mod elocvent chiar şi exemplul bulevardului Negruzzi. La noi totul se face fără nici o chibzuială, iar proiectele se află doar în capul primarului, care pînă acum nu a demonstrat că ar fi un bun gospodar, doar umblă prin gropile săpate pe străzi şi o face pe deşteptul».

 

Natalia Lujina

 

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: