Istoria nu va anula
РУС. MOLD.
» » Istoria nu va anula

Istoria nu va anula

5-04-2016, 13:03
Viziuni: 939
  
Versiunea de tipar   
Istoria nu va anulaComsomoliştii au cinstit memoria protestatarilor paşnici, împuşcaţi în anul 1866 la Iaşi


În ziua de 3 aprilie a.c., Uniunea Comunistă a Tineretului din Moldova a cinstit memoria jertfelor căzute în rezultatul împuşcării unei demonstraţii paşnice, care a avut loc la Iaşi cu 150 de ani în urmă. În această zi a anului 1866, sute de orăşeni, în frunte cu mitropolitul Moldovei, au ieşit pe străzi la un protest paşnic, pentru a-şi exprima dezacordul cu unirea în 1859 a Ţării Moldovei şi a Valahiei, cerînt că Principatului Moldovennesc să-i fie întoarsă independenţa.

 

Coloana protestatarilor îi avea în fruntea sa pe mitropolitul Moldovei şi pe cîţiva preoţi, aceşţtia fiind urmaţi de reprezentanţi ai intelectualităţii, precum şi de moldoveni de rînd. Protestatarii aveau în mîini cruci şi scandau lozincile „Jos Unirea!”, „Jos Prinţul străin!”, „Traiască Moldova!”.


Dar acest marş paşnic pentru dreptate a fost în mod crîncen înăbuşit de un regiment al armatei. Asupra demonstranţilor paşnici a fost deschis foc din armament de infanterie, fiind aplicate şi baionete. Ca rezultat, zeci de participanţi la protest şi-au pierdut viaţa, mulţi au fost răniţi, iar sute de oameni au fost arestaţi. A fost rănit şi mitropolitul, acesta fiind salvat scriitorul Ion Creangă, care de asemenea a participat la acel marş de protest.


În memoria acelor evenimente tragice, reprezentanţii Uniunii Comuniste a Tineretului din Moldova au depus flori la monumentul de la Chişinău al clasicului literaturii moldoveneşti, Ion Creangă.


După cum a declarat Denis Iachimovschi, prim-secretar al CC al UCTM, tragicele evenimente din acele îndepărtate timpuri devin deosebit de actuale în condiţiile statului moldovenesc de astăzi.


„Societatea moldovenească e martora faptului cum reprezentanţii actualei puteri fac tot posibilul, ca tema unionismului şi a nimicirii statalităţii moldoveneşti să devină o realitate. Dar noi, ca adevăraţi patrioţi, ca reprezentanţi ai aripii de stînga a tineretului, ca nimeni alţii trebuie să cunoaştem şi să ţinem minte istoria, să cinstim memoria evenimentelor din aceler vremuri şi să facem astfel ca această memorie s-o cinstească toată generaţia tînără de astăzi. Adepţii unionismului încearcă să prezintre încercarea de a uni Moldova cu România ca o soluţie de salvare şi o cale spre o viaţă mai bună. Dar toţi cei care preţuiesc Moldova, ţin la ea şi nu uită poruncile lui Ştefan cel Mare, care ne-a îndemnat să păstrăm Moldova de-a lungul secolelor pentru urmaşii noştri, suntem datori să nu uităm şi să apărăm adevărata istorie a  poporului moldovenesc şi a statului moldovenesc”, a subliniat Denis Iachimovschi în timpul acestei acţiuni de comemorare.

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: