Demo–versiune de uzurpare
РУС. MOLD.
» » Demo–versiune de uzurpare

Demo–versiune de uzurpare

19-04-2016, 09:33
Viziuni: 838
  
Versiunea de tipar   
Demo–versiune de uzurpareCapturarea puterii în capitală e un evident preludiu al realizării unui plan şi mai grandios

Parlamentul a votat în prima lectură proiectul legii cu privire la statutul municipiului Chişinău. Multe kilojoule ale eforturilor depuse de comentatori au fost cheltuite săptămîna trecută pentru discuţii şi tocmeli în interiorul Parlamentului între democraţii dominanţi şi liberalii care, înainte de votarea unui sau altui proiect important de lege, se încăpăţinează şi fac mofturi.

 

E şi de înţeles. Pentru majoritatea chişinăuienilor care au făcut comentarii, situaţia din capitală înseamnă — o viaţă într-un oraş răpănos, care, de la venirea lui Dorin Chirtoacă în fruntea primăriei, pe zi ce trece, devine şi mai oribil, starea lui decăzînd în mod vertiginos. Toţi cei nouă ani — de la alegerea lui în această funcţie — din luna iunie a anului 2007 — mersul înainte şi consecvenţa în activitatea primarului le putem vedea doar în accelerarea şi aprofundarea procesului de degradare a capitalei noastre.

 

Un bîlci pentru camuflare


Într-o asemenea situaţie, să-l investeşti cu împuterniciri suplimentare pe cel care, de fapt, distruge Chişinăul, reducînd la zero rolul Consiliului Municipal (care, de altfel, în utltimii ani cu mare greu a făcut faţă funcţiilor de opoziţie şi limitator — al neghiobiei — lui Chirtoacă) înseamnă nu altceva decît faptul că, prin asta, se pune miza pe ceva foarte mare şi — important pentru cei care ţin jocul în coaliţia guvernantă, adică pentru democraţi.

 

Opiniile comentatorilor în această privinţă sunt diverse: fiecare din ei a spus ce i-a venit în cap. Amplituda ipotezelor începe de la asigurarea că liberalii (iar în partidul lor, «doriprimarul» chişinăuian, pe linie familială, după cum ştim cu toţii, ocupă funcţia de vicepreşedinte) vor vota după aceasta pachetul de legi bugetar-financiar-fiscale, şi ajunge pînă la susţinerea tot de liberali a candidatului propus de coaliţia guvernantă la funcţia de preşedinte al ţării, respectivul candidat fiind, bineînţeles, cel pe care îl va indica PDM.


În această operă dubioasă, — exact ca o arie separată, a răsunat înlocuirea preşedintelui comisiei parlamentare de profil, — menită ca şi cum să asigure — o opinie legislativă — referitoare la proiectul de lege privind statutul oraşului Chişinău, proiect împins în Parlament de liberali.


Pe deputatul din partea Partidului Comuniştilor, Elena Bodnarenco, care de la începutul actualei legislaturi a organului legislativ s-a aflat în fruntea comisiei de administrare publică, a înlocuit-o Violeta Ivanov, cunoscută prin scandalosul act de trădare (şi, după cum spun unele surse, responsabilă pentru votarea de către deputaţii trădători doar conform indicaţiei democraţilor).


Liberalii din Parlament, diriguiţi de unchiul şi tutorele politic al lui Dorin Chirtoacă, odiosul Mihai Ghimpu, au considerat că numirea Violetei Ivanov la conducerea respectivei comisii nu este altceva decît propria lor victorie. Bineînţeles, nu au făcut-o din mare dragoste pentru blondiţa transfugă. Au făcut-o din cu totul alt motiv: pentru ei, era important cu orice preţ s-o înlăture din această funcţie pe Elena Bodnarenco. În caz contrar, perspectivele pedalării proiectului de lege privind capitala, pe care cei din PL au transformat-o în vizuina lor, nu ar fi fost deloc pline de optimism.

 

Iepurii şi şarpele


Colegii de coaliţie ai liberalilor — democraţii — în mod foarte calm, le-au permis liberalilor să jubileze cu acest prilej. Cum se spune, las’ să se joace băieţii...


Democraţii, reuşind să-l înlăture pe un conducător incomod de comisie, şi-au asigurat susţinerea din partea partenerilor de coaliţie, mai concret, din partea PL, a tuturor iniţiativelor lor, iar legea uzurpatoare cu privire la statutul Chişinăului va fi adoptată. Dar iată cine va putea avea beneficii în urma adoptării ei — întrebarea poate fi una dintre cele retorice. Puţin probabil că Dorin Chirtoacă şi Mihai Ghimpu se vor putea folosi de aceste beneficii după bunul lor plac.

 

În această privinţă, trebuie să luăm în calcul faptul că actualii cîrmuitori ai Partidului Democrat au statornicit în cîmpul politic al ţării o lege foarte concretă, şi anume cea a pieţei sălbatice: omoară-l pe concurent sau te omoară el pe tine. Anume în acest mod activează respectiva formaţiune în ultimii şapte ani, periodic creînd — aparenţa colaborării cu unele sau alte grupuri, iluzia de negocieri sau consultări, pentru ca, la obţinerea unor condiţii optime pentru sine, — să se răfuiască fără nici un fel de scrupule cu foştii săi parteneri.


Soarta unuia dintre aceştia — Vlad Filat — ar fi trebuit, conform logicii, să-i ţină într-o stare de prudenţă şi încordare pe toţi ceilalţi. În acest context, lui Mihai Ghimpu şi tuturor liberalilor în persoana lui, le-ar fi mai nepericulos să se afle în opoziţie, decît să joace hore cu nesăţioşii democraţi. Dar se vede că Mihai Ghimpu preferă să se înveţe pe seama propriilor greşeli şi deocamdată nu a ajuns să aibă capacitatea de a înţelege pe deplin esenţa unui proces atît de captivant, cum este reiderismul.


Cununa


Reiderismul este chintesenţa, al cincilea element care încununează toate cele ce pot fi spuse despre PDM. Exemple sunt multe, bunăoară, capturarea — întîietăţii în alianţe şi coaliţii, capturarea Parlamentului.


Stăpînii Partidului Democrat niciodată şi nimănui nu vor oferi vreo răscumpărare. Potrivit logicii lor perverse, cedările, compromisul, respectarea angajamentelor sunt o slăbiciune, iar pe cei slabi concurenţii îi înghit. De aceea, trebuie să fii primul care-l vei înghiţi pe celălalt, chiar dacă înainte de asta va trebui să te împrieteneşti cu jertfa.


Astăzi, adoptarea legii cu privire la statutul municipiului Chişinău este interpretată de societate ca o farsă, în care rolul principal le aparţine liberalilor în frunte cu Dorin Chirtoacă şi Mihai Ghimpu. Dar odată cu adoptarea în ultima lectură a respectivei legi, va începe numărătoarea inversă a timpului pînă la destituirea lui Dorin Chirtoacă din funcţia de primar general al capitalei. Iar dacă Mihai Ghimpu nu se va astîmpăra, atunci poate urma distrugerea lui politică sau poate chiar şi civilă conform schemei penitenciare de acum probate pe Vlad Filat.

 

Nu este necesar să demonstrăm că a-l destitui, a-l judeca şi a-l trimite pentru multă vreme la închisoare pe Dorin Chirtoacă, ba chiar şi pe Mihai Ghimpu ar fi pentru ce. Temeiuri se vor găsi destule. Iar după asta ar deveni posibil să primeşti, practic, în folosire exclusivă oraşul cu un buget de cîteva miliarde, aşezîndu-l în fotoliul de primar pe cineva din propriul buzunar.


Dar scopul nu e acesta. Cel ce astăzi poartă numele de Partid Democrat, chiar sub ochii noştri, experimentează metoda de acaparare prin atac reider a întregii ţări. Nouă, adică poporului Moldovei, ni se spune: nu ne pasă nici cît negru sub unghie de interesele voastre, de legile voastre, de Constituţia voastră, nemaivorbind de moralitate şi de interesele statului. Interesele vor fi asigurate, însă nu acele interese pe care le are poporul.


Legea cu privire la statutul municipiului Chişinuă este o posibilitate de a proba nişte acţiuni, de a-i verifica pe votatorii parlamentari cumpăraţi, la care de acum nici nu le pasă pentru ce anume li se ordonă să voteze. Pe deasupra, e şi o formă de exhibiţionism al uzurpatorului; cu cît mai des este promovată, — cu atît mai obişnuită devine pentru cetăţeni, aşa încît, pînă la urmă, ei reacţionează calm. Foarte degrabă, noi cu toţii vom avea posibilitatea să verificăm dacă e aşa sau nu e. 

 

Iurii Dzeatcovschi

 

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: