În ziua de naștere a lui Pușkin, la bustul lui de bronz din Chișinău au avut loc mai multe festivități
РУС. MOLD.
» » În ziua de naștere a lui Pușkin, la bustul lui de bronz din Chișinău au avut loc mai multe festivități

În ziua de naștere a lui Pușkin, la bustul lui de bronz din Chișinău au avut loc mai multe festivități

6-06-2016, 13:47
Viziuni: 1 667
  
Versiunea de tipar   
În ziua de naștere a lui Pușkin, la bustul lui de bronz din Chișinău au avut loc mai multe festivitățiPrimii care au venit să cinstească memoria poetului  au fost deputații-comuniști, precum și activiști ai PCRM în frunte cu președintele partidului, Vladimir Voronin. Ei au depus flori la monumentul lui Alexandr Pușkin, amintindu-și crîmpeie din activitatea marelui poet. După care  au venit să-i aducă un omagiu pușkiniștii din capitală, numeroși admiratori  ai creației poetului și oaspeți de peste hotare.

Mitingul festiv a fost deschis de Serghei Tiranin, artist al poporului, cu renumitele versuri ”Памятник” (”Monument”). Apoi, cu buchete de flori în mîini, de bustul de bronz al poetului s-au apropiat să i se închine grupuri de oameni care-i iubesc și-i apreciază poezia, Evgheni Guzeev, consilier principal la Ambasada Rusiei în Moldova, i-a salutat pe cei prezenți în numele ambasadorului Federației Ruse, Farit Muhametșin, și i-a felicitat pe toți cu minunata sărbătoare – ziua de naștere a lui Pușkin și Ziua limbii ruse. El a remarcat faptul că societatea din Moldova organizează multe manifestații frumoase consacrate poetului, care ne unesc pe noi toți, iar însăși creația lui Pușkin aparține întregii  umanități. ”Cele mai romantice opere poetul le-a creat aici”, a menționat Evgheni Guzeev.


În cadrul mitingului, au mai rostit discursuri Iulia Semencenco, președinte ad-interim al Centrului rus de știință și cultură, Ludmila Lașcionova, președinte al Comunității Ruse, savantul Ion Ustian, care a jucat un rol important în renașterea Casei-muzeu ”A.S.Pușkin”, și mulți alții.


Olga Goncearova, președinte al Adunării Popoarelor din Moldova,a venit la manifestație cu baloane la care copiii prezenți le-au dat drumul în cer. ”Dacă în viața lui Pușkin nu ar fi fost perioada basarabeană, în creația lui nu ar fi existat opere care astăzi ne mîngîie auzul, ne fac să medităm asupra faptului pentru ce am venit în această lume. Pușkin nu e cu noi în sens fizic, însă e totdeauna cu noi în sens moral”, a spus Olga Goncearova.


În aceste zile, în Moldova se desfășoară Festivalul Internațional de literatură rusă  ”Пушкинская горка”, organizat de Asociația scriitorilor ruși din Moldova, Centrul rus de știință și cultură, Comunitatea Rusă din Moldova și Casa-muzeu ”A.S.Pușkin”.


După cum a spus președintele Asociației scriitorilor ruși, Olesea Rudeaghina, Festivalul ”Пушкинская горка” are în programul său diferite manifestații. Au avut loc master-clase cu colegi din Rusia, la Dolna s-a desfășurat un turnir al declamatorilor, au fost organizate și diferite concursuri de creație. Acest festival e acum la a treia ediție. Data desfășurării lui este făcută să coincidă cu ziua de naștere a marelui poet.скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: