Credit pentru a ne ține pantalonii
РУС. MOLD.
» » Credit pentru a ne ține pantalonii

Credit pentru a ne ține pantalonii

18-06-2016, 09:32
Viziuni: 892
  
Versiunea de tipar   
Credit  pentru  a ne ține  pantalonii Dacă experții străini evaluează obiectiv reformele moldovenești, nu vedem noi creditul românesc așa cum nu ne vedem ceafa fără oglindă

Istoria creditului românesc se trage din toamnă. Cum și-a mai frecat Guvernul nostru mîinile, chipurile, va primi, curînd, bani pentru a-și ține pantalonii. Însă, pînă acum, milioanele mult așteptate sunt pe undeva numai nu la noi.

 

În octombrie anul trecut, «fratele mai mare» de peste Prut — parlamentulRomâniei, a aprobat acordarea unui credit în valoare de 150 de milioane de euro pentru Moldova. Cîtă bucurie era la Guvern, unii deputați moldoveni dădeau satisfăcuți din cap, specificînd că anume România este prietenul nostru adevărat și nu va lăsa săracul popor moldav să moară de foame. Inițial, Streleț și Ponta planificau să cheltuiască creditul preferențial pe proiecte în domeniul sănătății și protecției mediului și să aloce fonduri suplimentare pentru reparația grădinițelor, modernizarea sectorului agrar. În general, se planificat atîtea că nu doar cele 150 de milioane nu ar fi fost suficiente, ci nici sume de cîteva ori mai mari. Tot atunci, cei doi premieri au semnat un acord foarte important — cu privire la «colaborarea tehnică în sfera standardizării militare» între Ministerul Apărării al Moldovei și Ministerul Apărării Naționale a României cu scopul susținerii și modernizării Armatei Naționale a țării noastre.

 

Însă, Guvernul Streleț a picat, iar binefăcătorii români au muțit. Cu atît mai mult că și la ei în Guvern lucrurile nu mergeau chiar strună, iar premierul român Victor Ponta și-a prezentat demisia.

 

Președintele României, Klaus Iohannis, a numit creditul planificat «ne la timpul lui» și a mai adăugat că Chișinăul va putea primi mult așteptatele milioane dacă va demonstra că este gata să implementeze reforme. S-a mai spus ceva și despre «respectarea obligațiilor asumate în ceea ce privește Acordul de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană». Totodată, pentru a plana, oarecum, penibilitatea, România a expediat în Moldova încărcături cu produse alimentare. Cum a fost distribuit acest ajutor în teritorii este greu de spus pentru că, nici pe departe nu tuturor invalizilor și pensionarilor din Moldova li s-a oferit mămăligă românească. În aprilie, presa moldovenească anunța că, totuși, creditul românesc va fi oferit, doar că, pentru asta, trebuie să fie îndeplinite 7 sarcini.

 

Banii români ar trebui să parvină în trei tranșe pe parcursul a cinci ani de zile. Prima tranșă ar urma să constituie 60 de milioane de euro. În interpretarea actuală, creditul este prevăzut pentru reluarea proiectelor investiționale (am vrea să știm care anume) și pentru susținerea bugetului Moldovei. Oare nu pe acești bani a scontat Parlamentul nostru adoptînd rapid în două lecturi Legea cu privire la bugetul de stat cu o gaură de patru miliarde de lei? Și în general, în ce altă țară minunată se accesează datorii pentru alimentație? Din ce se vor achita procentele, chiar dacă sunt mici, însă 15% din 150 de milioane — tot sunt bani, cu atît mai mult că poporul va fi cel care va plăti. Și apoi, din ce vor fi întoarse datoriile? Din ceea ce se digerează?

 

La începutul verii, deja, actualul premier al României — Dacian Cioloș a declarat că prima tranșă a ajutorului financiar, care trebuie să fie rambursat, poate ajunge în săptămînile apropiate. Pentru asta nu trebuie decît să facă cunoștință cu rezultatele reformelor implementate în Moldova și, evident, să consulte, în această privință, FMI.

 

Putem să ghicim ce prostii va scrie Guvernul nostru în raportul cu privire la munca efectuată. Este vorba despre ameliorarea gestionării sectorului bancar, lupta împotriva corupției, independența justiției și alte sarcini mitice care sunt imposibil de realizat în Moldova coruptă pînă în măduva oaselor. Și dacă experții internaționali vor evalua obiectiv reformele moldovenești nu mai vedem noi creditul așa cum nu ne vedem ceafa fără oglindă. Un lucru este clar: guvernarea a transformat Moldova într-o cerșetoare cu mîna întinsă…
 
Ana Vetrova
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: