Fără a ține cont de opinia opoziției, majoritatea parlamentară, în regim de urgență, a aprobat amendamentele la Codul Electoral
РУС. MOLD.
» » Fără a ține cont de opinia opoziției, majoritatea parlamentară, în regim de urgență, a aprobat amendamentele la Codul Electoral

Fără a ține cont de opinia opoziției, majoritatea parlamentară, în regim de urgență, a aprobat amendamentele la Codul Electoral

23-06-2016, 19:02
Viziuni: 921
  
Versiunea de tipar   
Fără a ține cont de opinia opoziției, majoritatea parlamentară, în regim de urgență, a aprobat amendamentele la Codul ElectoralJoi, 23 iunie, majoritatea parlamentară controlată de Partidul Democrat a inclus pe ordinea de zi proiectul de lege ”Cu privire la introducerea unor completări și modificări în Codul Electoral”. Totodată, coaliția majoritară nu a dorit să ia în calcul declarațiile făcute de Partidul Comuniștilor, precum și de socialiști.

 

Ina Șupac, șef al fracțiunii parlamentare a PCRM, în numele deputaților-comuniști, a cerut ca dezbaterea acestei chestiuni în a doua lectură, cea definitivă, să fie transferată pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Parlamentului, care va avea loc pe 1 iulie curent, și asta din motivul că fracțiunea n-a primit concluziile comisiei parlamentare de profil.

 

”Noi cerem ca dezbaterile să fie amînate, deoarece n-am primit avizul din partea comisiei juridice. Mai mult decît atît, fracțiunea PCRM n-a fost invitată la dezbaterile publice care au fost organizate de societatea civilă. De aceea noi cerem ca respectiva chestiune să fie transferată pe ordinea de zi a următoarei ședințe a Parlamentului”, a declarat Ina Șupac. Comuniștii au fost susținuți de socialiști, și ei declarînd că în situația dată nu e cazul ca lucrurile să fie făcute în grabă.

 

Sprijinul lor în favoarea coaliției guvernante pe neașteptate l-au exprimat reprezentanții PLDM, care, în vorbe, de regulă declară că sunt în opoziție, iar în fapt, după cum s-a dovedit, sunt dispuși să se supună oricărui moft al coaliției. Deputații din partea Partidului Liberal de asemenea nu au găsit nici un motiv pentru amînarea dezbaterilor.

 

În final, cu voturile a 52 de aleși ai poporului, proiectul de lege nr. 144 ”Cu privire la unele completări și modificări în Codul Electoral” a fost inclus pe agenda zilei. Iar cu voturile a 55 de deputați, amendamentele au fost adoptate în lectură finală. Astfel, conform respectivului document, președintele Republicii Moldova va fi ales prin vot universal, egal, direct, secret și liber pe un termen de 4 ani. Circumscripțiile și consiliile electorale de nivelul doi vor fi instituite cu 55 și, respectiv, 50 de zile pînă la alegeri.

 

Alegerile trebuie să se desfășoare nu mai tîrziu de 30 de zile după expirarea mandatului șefului în exercițiu al statului. În cazul eliberării funcției de președinte, data alegerilor se stabilește pe parcursul a 2 luni din ziua cînd respectivul post a devenit vacant. De asemenea, a fost redusă durata campaniei electorale – de la trei la două luni. Conform documentului, la funcția de președinte al Moldovei pot candida cetățeni ai Republicii Moldova cu drept de vot, care au atins vîrsta de 40 de ani, care au trăit sau trăiesc în teritoriul țării nu mai puțin de 10 ani, care posedă limba de stat și care corespund tuturor condițiilor prevăzute de prezentul cod.

 

Pentru înregistrarea la Comisia Electorală Centrală, candidatul la funcția de președinte al statului trebuie să prezinte liste de subscripție cu semnăturile a nu mai puțin de 15 mii de alegători și cu nu mai puțin de 600 de semnături din nu mai puțin de jumătate a unităților teritorial-administrative de nivelul doi.

 

Vom menționa că unul din autorii respectivului proiect de lege este deputatul din partea Partidului Democrat, Sergiu Sîrbu. Înainte d a fi începută dezbaterea ordinii de zi, el în mod foarte scrupulos, luîndu-și în ajutor un deget, i-a numărat pe aleșii poporului prezenți la ședință. În timpul acesta, Sergiu Sîrbu era vădit nervos, se încîlcea la numărat și o lua de la capăt. După aceea alerga de la un deputat la altul, probabil, pentru a verifica dacă acela nu s-a răzgîndit în ceea ce privește votarea ”corectă” a proiectului.

 

Pe 4 martie 2016, Curtea Constituțională a luat o decizie conform căreia președintele Republicii Moldova va fi ales de cetățenii țării. Pentru introducerea modificărilor și completărilor în Codul Electoral, a fost creat un grup de lucru. Mai tîrziu, coaliția majoritară a stabilit și data alegerilor: plebiscitul va avea loc la 30 octombrie 2016.

Ecaterina Mîndru

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: