Forță motrice
РУС. MOLD.
» » Forță motrice

Forță motrice

24-06-2016, 14:30
Viziuni: 1 565
  
Versiunea de tipar   
Forță motriceTatiana Deseatova: «Mișcarea a femeilor trebuie să fie un purtător de cuvînt cu voce tare și o forță motrice a comuniștilor, astfel ca lupta pentru drepturile omului să nu înceteze».

 

Sîmbătă, 18 iunie, Uniunea Femeilor din Republica Moldova a ținut o ședință în deplasare în satul Coșnița din raionul Dubăsari. Printre oaspeții acestei manifestații a fost  și membrul Comitetului Central al Partidului Comunist din Federația Rusă, Tatiana Deseatova, reprezentant plenipotențiar al Federației  Democratice Mondiale a Femeilor.

 

Tatiana Ivanovna, bine ați venit în Republica Moldova! Astăzi, în toată lumea are loc o ofensivă asupra forțelor progresiste de stînga ale mișcării comuniste, inclusiv asupra mișcării de femei. Cum credeți, de ce astăzi solidaritatea internațională, lupta, apărarea drepturilor este nu pur și simplu o necesitate, ci o necesitate acută pentru organizații, una dintre care o reprezentați Dumneavoastră.

 

— Întîi de toate, vreau să mulțumesc Uniunea Femeilor din Republica Moldova, care, cu susținerea PCRM, m-a invitat în Moldova. În cadrul ședinței în deplasare, femeile au vorbit în mod deschis despre problemele lor, și-au împărtășit experiența, au discutat problemele vitale. Și toate acestea — într-un spirit de înțelegere reciprocă, de care, în timpurile noastre, chiar și în interiorul în ansamblu al unei țări e cam greu să găsești. Pe cînd la dumneavoastră, fiind luat în calcul ceea ce este specific, scopurile și sarcinile propuse în mod firesc îi unesc pe oameni, m-am convins personal de asta.


Noi am supus dezbaterilor probleme dintre cele mai actuale, și asta e necesar să se facă anume acum, cînd, după cum pe bună dreptate ați remarcat și dumneavoastră, în întreaga lume a pornit o luptă împotriva mișcării comuniste, a organizațiilor sindicale, de tineret și de femei. Solidaritatea internațională, lupta, apărarea propriilor drepturi într-adevăr a devenit o necesitate acută pentru organizațiile care sunt promotoarele ideii de stînga. Și asta deoarece ele percep foarte bine că unica alternativă în raport cu ceea ce se întîmplă acum în lume este socialismul.


Cu regret, prăbușirea Uniunii Sovietice a adus mari nenorociri nu numai țărilor URSS. Aceasta a fost o lovitură colosală pentru întreaga omenire progresistă. Și asta pentru că la Uniunea Sovietică se aliniau zeci de organizații comuniste și muncitorești. Iată de ce, în urma acestei lovituri, mulți nu-și pot reveni nici pînă acum.

 

Și totuși, matricea formată de Uniunea Sovietică s-a imprimat în memoria oamenilor, ea trăiește. Prin asta se explică faptul că organizațiile internaționale de orientare de stînga, — este vorba despre Consiliul Mondial al Păcii, Federația Mondială a Sindicatelor, Federația Democratică Mondială a Femeilor, Federația Mondială a Tineretului Democratic, Asociația luptătorilor din mișcarea de rezistență, Asociația Mondială a Juriștilor Democrați, supraviețuind toate vremurile complicate, și-au păstrat arhivele lor, și-au păstrat cadrele lor. Și astăzi aceste organizații sunt unicele organizații mondiale de stînga, care luptă împotriva imperialismului, inegalității, împotriva a tot ceea ce ține de noțiunea care se numește capitalism și de stadiul superior al acestuia — imperialismul.

 

Dumneavoastră mai sunteți reprezentant al Uniunii Femeilor «Надежда России» din întreaga Rusie, aceasta avînd misiunea să participe la soluționarea problemelor din interiorul țării. Fiind parte a organizației mondiale, Vă implicați în soluționarea unor probleme de proporții mondiale. În ce mod este repartizată «Надежда России» în teritoriul țării și cît de des vă întîlniți?


— În fiecare regiune a Rusiei, fiind sprijinite de secțiile locale ale PCFR, există și filiale ale mișcării «Надежда России». Dar e prea devreme să vorbim că am fi reușit să soluționăm ceva și să schimbăm cardinal situația. Deocamdată nu putem face asta, deoarece suntem supuse unor presiuni de proporții mondiale prin intermediul unor tehnologii moderne. Respectiva presiune vine din partea forțelor care se împotrivesc lagărului de stînga. Ele ne atacă și noi suntem nevoite să le ținem piept, apoi să pornim și noi ofensiva prin diferite metode — mesaje, solidaritate, schimb de experiență. Deocamdată activitatea noastră se reduce doar la atît. Să ne întrunim la nivel internațional e destul de complicat, deoarece existăm pe baze obștești, cu o susținere modestă a partidelor de stînga. Dar nu ne pierdem cu firea, ne consolidăm forțele, doar avem în spatele nostru o istorie eroică, o memorie a oamenilor despre URSS, și anume datorită acestora continuăm să mergem înainte.

 

Lupta politică presupune nu doar acordarea unui ajutor concret. Cu ce provocări vă confruntați în însuși cadrul partidului?

 

— Cu regret, Partidul Comunist nu se află la putere. De aceea posibilitățile noastre sunt limitate. Dar noi putem ajuta, promovînd inițiative legislative la nivelul Dumei de Stat. De asemenea, putem atrage atenția la problemele stringente prin desfășurarea unor mese rotunde, organizarea unor terenuri de discuție. În mod radical, nu putem însă influența politica guvernării. Pentru asta, trebuie să luptăm: a fost dat startul campaniei electorale, alegerile vor avea loc la 11 septembrie. PCFR intenționează să lupte pentru putere, vor lupta și femeile parlamentare.


Lupta politică ne pune în față sarcini complicate. Astăzi, noi ne simțim ca narodnicii care activau cu o sută de ani în urmă și care trezeau conștiința populației, pentru că nivelul de instruire al tineretului de astăzi (asta de asemenea face parte din cercul de probleme ale mișcării de femei) e foarte scăzut, studiile sunt cu plată, deci, neaccesibile pentru majoritate.

 

În acest context, aș vrea să spun că situația Moldovei e mai favorabilă, pentru că la guvernarea ei multă vreme s-au aflat comuniștii și ei au reușit să facă multe lucruri bune pentru oamenii de rînd, asta se simte. Comuniștii Moldovei reușesc să apere unele drepturi care au fost obținute în timpul trecut. Dar în ansamblu în lume, tabloul e mult mai trist.

 

Bărbăția comuniștilor din întreaga lume trebuie să fie apreciată după merit: în pofida presiunilor, ei își spun cuvîntul de la tribune înalte, vorbesc în auzul tuturor despre problemele existente.


— Într-adevăr, comuniștilor nu le este ușor. În Duma de Stat sunt 450 fotolii de deputat. Comuniștilor le aparțin 92 de mandate, dintre care 4 — femeilor. Cu regret, în ceea ce privește atitudinea față de femei, situația în PCFR lasă de dorit, ceea ce n-ai putea spune despre Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, în care după cum m-am convins, situația e mai mult decît optimistă. Liderul partidului dumneavoastră pune miza pe femei, și asta e corect, deoarece femeia poartă în sine esența înțelepciunii.


Bineînțeles, noi nu ne limităm la activitatea parlamentară, însă pentru noi anume tribuna parlamentară este posibilitatea legală de a atrage atenția asupra acelor probleme pe care le avem și asupra acelor sarcini pe care ni le propunem. Și asta deoarece ne dăm perfect de bine seama că timpurile se pot schimba. Bunăoară, cui i-ar fi trecut prin cap că o asemenea formațiune cum a fost Partidul Comunist din Ucraina, unul dintre cele mai puternice în teritoriul fostei URSS, va avea o asemenea soartă?

 

Astăzi, de fapt, comuniștii ucraineni activează în ilegalitate. Același destin îl poate avea și oricare alt partid comunist din lume — bubuitul obuzelor se aude tot mai aproape. Și cînd ni se spune că trebuie să chibzuim și să preluăm experiența colegilor din alte țări cum să activăm în ilegalitate, chiar nici PCFR nu totdeauna conștientizează pe deplin faptul că asta e posibil. În contextul situației din întreaga lume și a ceea ce se întîmplă chiar și în țările Americii Latine, unde în ultimul timp la conducere s-au aflat forțele de stînga, ne putem aștepta la și mai rău și trebuie să ne pregătim pentru și mai rău.

 

În acest aspect, crește rolul mișcării de femei, responsabilitatea se află și pe umerii tinerilor. Mișcarea de femei și de tineret trebuie să fie un purtător de cuvînt cu voce tare al comuniștilor, îndeosebi atunci cînd partidul comunist se află în condițiii de ilegalitate sau este interzis. Anume mișcarea de femei și de tineret trebuie să devină forța motrice socială, care va genera proteste.

 

Problemele de care se ciocnesc și împotriva cărora luptă femeile din Moldova la nivel atît social, cît și politic sunt aceleași cu care se confruntă și femeile din alte țări. Ce le-ați dori femeilor de la noi?

 

— Femeilor din Moldova le doresc bărbăție în luptă. Dumneavoastră întotdeauna puteți miza pe colaborarea noastră, pe ajutor reciproc. Una din misiunile vizitei mele, pe care mi-a încredințat-o Marcia Kampos, președintele Federației Democratice Mondiale a Femeilor, e să fac tot ceea ce depinde de mine, pentru ca organizațiile de femei din teritoriul fostei Uniuni Sovietice să se includă activ în lupta la nivel mondial. Sarcina noastră e să unim aceste mișcări. Pe fundalul uniunilor de femei din alte țări ale lagărului socialist, organizația de femei din Moldova se deosebește în sens pozitiv. Și noi vom accepta cu bucurie ca Uniunea Femeilor din Republica Moldova să devină membru al Federației Democratice Mondiale a Femeilor chiar la congresul ei, care se va desfășura în luna septembrie curent.
 
Marina Țurcan
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: