Aniversare neagră
РУС. MOLD.
» » Aniversare neagră

Aniversare neagră

1-07-2016, 14:30
Viziuni: 857
  
Versiunea de tipar   
Aniversare neagrăPe 28 iunie se împlineşte exact un an de zile de cînd Dorin Chirtoacă a fost declarat, pentru al treilea mandat consecutiv, primar de Chişinău

Reamintim, pe 28 iunie 2015, a avut loc cel de-al doilea tur de scrutin pentru alegerile locale generale. În rezultatul scrutinului, socialista Zinaida Greceanîi a fost devansată de liberalul Dorin Chirtoacă, care pînă în acel moment, exercitase două mandate de primar general.

 

Al doilea tur al alegerilor locale generale din Chişinău nu poate fi numit lupta titanilor, mai degrabă procesul a semănat cu o încăierare între sulă şi săpun.


Dar registrul electronic de ceară al alegătorilor a tipărit şi rezultatele (conform datelor CEC) au fost următoarele: Dorin Chirtoacă — 163 570 de voturi, Zinaida Greceanîi — 141 929. Cine poate avea dubii în legătură cu aceste rezultate să privească în ochii preşedintelui CEC de atunci — Iurie Ciocan — pot minţi oare aceşti ochi?

 

Trebuie să menţionăm că acea campanie electorală pentru alegerile locale generale din 2015, a devenit un fel de continuare a campaniei electorale pentru parlamentarele din toamna anului 2014. Ca niciodată, aceasta s-a remarcat prin aplicarea a tot felul de tehnologii electorale «negre», prin utilizarea pe larg a tacticii spoiler. În mod special, acest lucru a fost vizibil în Chişinău.

 

La acea vreme, Dorin Chirtoacă se afla de 8 ani la cîrma oraşului Chişinău, timp în care a prăbuşit totalmente infrastructura şi a creat un sistem absolut al corupţiei. Aşa că, Doric era necesar capitalei la fel ca şi zăpada de iarna trecută.


Concurentul lui a fost finanţistul, dar nici pe departe gospodarul — Greceanîi, fără personalitate şi incapabilă să demonstreze minim de idei şi acţiuni.

 

Orice om zdravăn la minte trebuie să înţeleagă că, în funcţia de şef al administraţiei orăşeneşti, Zinaida Petrovna se va preocupa de politicărie, populism şi «ruperea» în mare zarvă a milioane de euro, pentru recuperarea investiţiilor în PSRM în timpul campaniei electorale.

 

Deşi, sincer vorbind, atunci, se crea impresia că nici chiar socialiştii nu-şi doreau victoria Zinaidei Greceanîi în Chişinău. De ce? Pentru că se observa o pasivitate totală în activitatea echipei socialiştilor în capitală. Tot ce s-a întîmplat pe parcursul celor două săptămîni, înaintea turului doi de alegeri — o frăsuire leşinată pentru spălarea ochilor doar ca să nu spună că nu fac nimic.

 

Ceea ce nu poţi spune despre echipa lui Dorin. Timp de două săptămîni, acesta a făcut o activitate eficientă. Nici el şi nici unchiul lui nu s-au strîmbat din nas şi au acceptat orice sprijin. Din partea bandiţilor şi narcomanilor, pînă la «formatori ai opiniei publice».

 

De altfel, asta mai puţin contează. Pentru că funcţia de primar general face parte din formula de înţelegere dintre diferite partide şi-i revine PL-ului. Iar orăşenii nu sunt decît ostaticii intrigilor politice.

 

Şi atît timp cît din componenţa CEC face parte şi Iurie Ciocan, nu chişinăuienii sunt cei care decid cine devine primar. Ci acei «păpuşari» care stau în spatele lui. Aşa că voturile în susţinerea lui Chirtoacă au fost oferite în cea mai mică măsură celui care poartă numele Dorin Chirtoacă.

 

Chişinăuienii ştiu foarte bine aceste lucruri şi de aceea ziua alegerii edilului — 28 iunie 2015, poate lejer să fie numită «ziua indiferenţilor». La urnele de vot s-au prezentat puţin peste 52% dintre alegători.

 

În rezultat, în următorii patru ani (au mai rămas trei), Dorinel va tot frămînta frazeologii demne de un adevărat proeuropean, pentru că anume din aceste considerente a şi fost ales. Va merge personal în Europa şi după nopţi obositoare, petrecute în tot felul de cazinouri, posibil, ne va povesti ce se întîmplă acolo. La sfaturile stăpînului său şi «păpuşarului», el va insista pentru ca toate să rămînă aşa cum sunt. Pentru că primăria noastră a devenit o afacere profitabilă. Şi aduce nu doar dividende politice dar şi comisioane şi onorarii generoase.

 

Deşi, survine o mică întrebare: ce are aşa de bun şi proeuropean în el Dorin Chirtoacă? Ce-l face european în afară de faptul că el însuşi aşa şi spune?

 

Îmi aduc aminte că în cadrul dezbaterilor publice televizate, în emisie directă, Dorin i-a numit pe membrii unui partid politic «prezervativele lui Putin» şi, imediat, a rimat familia lui Dodon cu … ştiţi bine ce. În viziunea mea, asemenea tactici de dispută sunt demne de nivelul unui adolescent de 14 ani — adică atunci cînd încep a fierbe hormonii şi tot ceea e este vulgar pare deştept şi la locul potrivit. Însă atunci cînd aceste tactici sunt utilizate de un bărbat matur, conducătorul unei capitale «europene» — vorbeşte despre nivelul lui de IQ.

 

Dragi proeuropeni, voi oare consideraţi la modul serios că un politician european şi civilizat (sau pur şi simplu un om matur) îşi poate permite asemenea lucruri?

 

Să mergem mai departe, poate, eu nu ştiu ceva? Spuneţi-mi, oare şi în Europa demolarea edificiilor istorice este ceva firesc, sau înălţarea blocurilor în parcuri şi construcţia mansardelor peste casele oamenilor? Aparent, ar fi vorba despre o tehnologie europeană avansată.


Una dintre principalele «realizări» ale primarului nostru — troleibuzele cumpărate în credit din Belarusul totalitar. Însă, oare de ce troleibuzele beloruse au trebuit să fie procurate prin intermediul unei firme intermediare din România? Probabil că aşa a fost mai econom pentru bugetul oraşului. Da, probabil, şi în Europa lucrurile stau la fel. Conform unor zvonuri, vagoanele metroului parizian, la fel, au fost procurate prin intermediul firmei româneşti.

 

Ce altceva? Poate că şi în Europa sunt amenajate piste pentru biciclişti care duc în piloni sau panouri publicitare? Sau, poate în Europa, traseul transportului public se modifică de cîteva ori pe săptămînă?


Dacă e să răspundem la toate aceste întrebări, involuntar, ajungem la concluzia că, de fapt, primarul nostru nu are nimic european în el. Dar ce are atunci?

 

Are rusofobie, dar rusofob şi european nu sunt sinonime. Iar prejudecăţile politice personale ale primarului nostru sunt, pentru el, mai importante decît amenajarea oraşului şi bunăstarea cetăţenilor.
 
Dmitri Crîmov
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: