Ina Șupac: Democrația e mai jos de nivelul fundului
РУС. MOLD.
» » Ina Șupac: Democrația e mai jos de nivelul fundului

Ina Șupac: Democrația e mai jos de nivelul fundului

7-07-2016, 18:50
Viziuni: 852
  
Versiunea de tipar   
Ina Șupac:  Democrația e mai jos de nivelul funduluiCanalele televizate nu vor putea transmite programele informativ-politice ale țărilor care n-au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră

După cum a declarat joi, 7 iulie, Ina Șupac, conducător al fracțiunii Partidului Comuniștilor, de la tribuna parlamentară în cadrul dezbaterii unui șir de completări la Codul Audiovizualului, se vor pomeni interzise programele informativ-analitice ruse transmise de companiile de televiziune moldovenești, de asemenea vor fi interzise și canalele televizate cu programe corespunzătoare. 

 

După cum a menționat Ina Șupac, Rusia nu face parte din numărul țărilor care au ratificat Convenția Eurtopeană cu privire la televiziunea transfrontalieră. Prin urmare, vor fi supuse interdicției inclusiv noutățile și programele informativ-analitice pe care le difuzează canalele televizate Prime, RTR-Moldova, REN Moldova, va fi interzisă transmisia canalelor РБК, «Дождь» și ТВ Центр.


«Ni se spune: în acest mod, noi intenționăm să luptăm contra propagandei. Iar noi răspundem: poporul are dreptul, cu pupitrul de reglaj, să aleagă canalul televizat care-l interesează. Clar lucru că pe dumneavoastră nu vă prea neliniștește opinia propriului popor. Unica problemă pe care o aveți e să dați ascultare opiniei partenerilor străini. Și asta doar pentru a primi de la ei următoarea porțiune de credite», a declarat parlamentara.


După cum a menționat Ina Șupac, în concluzia experților Consiliului Europei se spune că: «Protecția libertății de exprimare și a libertății de emisie trebuie să fie necondiționate. Prevederile vagi și restrictive pot lesne echivala cu cenzura, iar limbajul instigator la ură și declarațiile false pot fi contracarate cel mai ușor prin mai multă comunicare, pluralism de opinii, dezbateri deschise și poziții clare».


Conducătorul fracțiunii PCRM a citat și o altă concluzie a Consiliului Europei, în care se spune că: «Dacă este impusă o interdicție de recepție sau retransmisie, trebuie să fie specificate temeiurile și condițiile în care aceasta poate avea loc. O interdicție generală pentru anumite programe care pot duce la dezbateri politice, după cum este formulată la momentul actual, poate suna vag și aplicarea acesteia poate duce la cenzură. Cît de eficientă poate fi o astfel de interdicție, existînd acum acces liber și deschis la Internet?», este concluzia experților Consiliului Europei.


În document se mai menționează că propaganda trebuie contracarată prin oferirea mai multor informații pentru a forma o opinie publică fără prejudecăți, cu o gîndire critică dezvoltată, capabilă să compare declarațiile.


De asemenea potrivit avizului experților OSCE, «Nu ar trebui să existe încercări de a interzice propaganda prin intermediul legislației, deoarece este dificil de a defini în mod obiectiv această noțiune și ceea ce este legat de ea».


Interdicția ca radiodifuzorii să transmită și să retransmită posturile de televiziune și radio care conțin emisiuni ce nu sînt produse în statele UE, precum și în statele care nu au ratificat Convenția Europeană cu privire la televiziunea transfrontalieră este considerată de experții OSCE ca fiind una excesivă. «Interdicția propusă este un instrument contondent și, în același timp, disproporțional împotriva propagandei», anunță OSCE.


Ina Șupac a adăugat că experții OSCE și ai Consiliului Europei au dat aviz negativ și cu privire la alte puncte ale documentelor prezentate Parlamentului. Totodată, conducătorul fracțiunii PCRM și-a exprimat certitudinea că autorii respectivelor proiecte de legi cu orice preț își vor îndeplini sarcina propusă.


«Colegi, nu încurcați interesele personale cu cele ale statului. Cu cît mai mult veți continua să faceți acest lucru, cu atît mai mult va scădea procentul de susținere de către cetățenii moldoveni a ideii integrării europene, cu care dumneavoastră vă acoperiți. Credeam că nivelul democrației din Moldova de acum a reușit să atingă fundul. Dar deodată… , dedesubt am auzit bătăi. Înseamnă că aceasta n-a fost limita», a declarat conducătorul fracțiunii parlamentare a PCRM, Ina Șupac.скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: