Tradiții proaste
РУС. MOLD.
» » Tradiții proaste

Tradiții proaste

10-07-2016, 12:16
Viziuni: 733
  
Versiunea de tipar   
Tradiții proastePrimăria de Chișinău intenționează să vîndă proprietatea municipală fără a lua în calcul opinia orășenilor.

Adevenit, deja, o tradiție proastă de a adopta asemenea documente importante, cum ar fi bugetul de stat și municipal, cu mare întîrziere și deficit considerabil. În urma unor dispute îndelungate, consilierii municipali au aprobat, totuși, bugetul Chișinăului pentru anul 2016 în a doua lectură.

 

În statele și capitalele normale, bugetul pentru anul viitor se aprobă la sfîrșitul anului care pleacă, așa, cum, de altfel, era în timpul guvernării PCRM, cel puțin, această regulă era valabilă pentru cel mai important document — bugetul de stat.

 

În esență, capitala — cu veniturile și cheltuielile sale, s-ar fi putut clarifica încă la sfîrșitul anului trecut. Primarul nu s-a schimbat, nu a primit nicio indicație de la nimeni, respectiv, asta înseamnă că ar fi trebuit să știe ce se întîmplă în Chișinău, cu ce și cu cît trăiește. Însă, din cîte se pare, Dorin Chirtoacă este puțin interesat de asemenea documente financiare. Dimpotrivă, pentru haosul total și hoția surselor bugetare, o asemenea stare de lucruri este destul de convenabilă.

 

Multe dispute a generat și capitolul cheltuieli pentru construcția drumurilor și noilor obiecte în mărime de 600 de milioane de lei. Ce anume, cine și cum va construi, primarul practic întotdeauna hotărăște de unul singur — respectiv, se poate presupune că vor apărea noi scheme corupte legate de aceste construcții. În mare parte, asemenea situații au fost caracteristice în toată perioada în care Dorin Chirtoacă s-a aflat la cîrma primăriei.

 

Practic, jumătate din buget — circa 1,5 miliarde de lei — se propune de a fi alocată sferei educației. Însă, din nou, luîndu-se în calcul faptul că bugetul a fost aprobat abia în a doua jumătate a anului, instituțiile școlare și preșcolare nu vor reuși să asimileze suma alocată.

 

Cei din Consiliul Municipal au considerat că, în 2016, capitala va cheltui 3,2 miliarde de lei, iar veniturile nu vor depăși puțin peste 3 miliarde. Deficitul constituie aproape 200 de milioane. Se propune ca această gaură financiară în buget să fie acoperită din contul surselor externe de finanțare, respectiv, se vor închina din nou în fața partenerilor europeni. Și încă ceva: primăria intenționează să procedeze așa cum a tot procedat în ultimii nouă ani — să vîndă o parte a proprietății municipale. Adică să comercializeze proprietatea orășenească fără a lua în calcul și opinia chișinăuienilor.
 
Natalia Ustiugova
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: