Pășune pentru liberali
РУС. MOLD.
» » Pășune pentru liberali

Pășune pentru liberali

16-07-2016, 10:00
Viziuni: 787
  
Versiunea de tipar   
Pășune pentru liberaliBugetul social al primăriei capitalei —
spălare banală de bani

Într-un sfîrșit, Consiliul Municipal Chișinău a aprobat bugetul pentru anul 2016. Și, așa cum s-a declarat, «documentul poartă un caracter social». Circa jumătate din sursele prevăzute — 1,5 miliarde de lei se alocă pentru educație. Totodată, există toate motivele să punem la îndoială faptul că, pînă la sfrșitul anului, acești bani vor fi asimilați și cheltuiți conform destinației.

 

Planuri pe hîrtie


Așa cum a declarat, într-un comentariu exclusiv pentru Ziarul «Comunistul», consilierul municipal din partea PCRM, Natalia Vîsotina, în primul rînd, banii sunt destinați pentru reparația instituțiilor școlare și preșcolare, multe dintre care au ajuns în stare critică. Acoperișurile sparte au devenit o realitate a timpurilor noastre. Este necesară schimbarea geamurilor și ușilor.

 

Construcția noilor edificii nu este prevăzută, cum de altfel și în ceilalți ani de aflare a lui Dorin Chirtoacă la cîrma primăriei. Circa trei milioane de lei s-au alocat pentru deschiderea liceului sportiv în baza fostului Internat nr. 2 de pe strada Grenoble.

 

Este foarte complicat de a asigura controlul valorificării surselor financiare alocate pentru educație. Distribuirea banilor va fi asigurată de Direcția educație, tineret și sport, care, nemijlocit, este curată de primarul general. Firmele care prestează servicii de reparație, de asemenea, sunt aprobate de primărie. Directorii de licee și grădinițe spun că firmele ce li se impun cer sume exorbitante pentru serviciile prestate, totodată, calitatea lucrărilor executate lasă de dorit. Cu alte cuvinte, este vorba despre o banală spălare de bani. Peste tot situația este gestionată de oamenii primarului general, care controlează direct acest proces.

 

Buget pentru «ai noștri» și «stingheri»

 

Ce, unde, cum și cu cît vor fi reparate instituțiile școlare și preșcolare, decide primarul general. Spre exemplu, conducerea liceului teatral municipal, a cerut ani la rînd să fie reparată sala sportivă a instituției. Conform planului, obiectul urma să fie dat în exploatare încă în anul 2012. Au trecut patru ani, iar sala sportivă a liceului așa și nu a fost reparată.

 

Se creează impresia că primăria capitalei are o atitudine foarte selectivă față de liceele din Chișinău. În cazul în care conducerea instituției de învățămînt susține administrația liberală a capitalei, atunci, și atitudinea față de unitate este privilegiată.

 

«Cu anii nu se acordă surse financiare liceelor ale căror directori nu se închină în fața primarului general și nu manifestă simpatie pentru Partidul Liberal. Cei care au o opinie diferită sunt sub presiune continuă, începînd cu primăria și terminînd cu Ministerul Educației, care este condus de liberala Corina Fusu», remarcă Natalia Vîsotina.

 

În linii generale, 1,5 miliarde alocate pentru educație, reprezintă o pășune foarte fertilă care vine numai bine pentru liberali în frunte cu primarul general, acțiunile căruia sunt criticate chiar și de către unii colegi de partid. Procesul de valorificare a surselor financiare, în esență, nu este controlat de nimeni. Mai mult decît atît, bugetul, aprobat la începutul lunii iulie, nu va începe să acționeze imediat, respectiv, contractele cu antreprenorii, la fel, vor fi încheiate ceva mai tîrziu. Așa că instituțiile de învățămînt au la dispoziție o lună, sau chiar mai puțin, să desfășoare toate lucrările de reparație. Despre ce fel de lucrări poate fi vorba în termeni atît de restrînși? Deci, există toate motivele să credem că se va reuși asimilarea surselor în valoare de 1,5 miliarde. Respectiv, așa cum s-a stabilit tradiția în primăria liberală, o parte din acești bani vor fi cheltuiți pentru stabilirea premiilor de crăciun pe numele funcționarilor de la primărie.

 

Doar demisia!

 

Reieșind din toate — rădăcina tuturor relelor este primarul general ales de locuitorii capitalei. Însă, regele nativ din Colonița poate fi lipsit de putere. Deocamdată, nu a fost convocată o ședință specială a consilierilor pentru demisia lui Dorin Chirtoacă, însă, în cadrul Consiliului Municipal și împreună cu reprezentanții societății civile a fost great un grup de inițiativă care pledează pentru demisia acestuia. Nu există o altă soluție, nici chișinăuienii nu mai au forțe pentru tolerarea acestei debandade.

 

Comentariu exclusiv

 

Natalia Vîsotina, consilier municipal din partea PCRM

 

«Noi vedem în ce se transformă orașul nostru. Urmărim cum corupția se înrădăcinează în pereții primăriei. Lipsirea lui Dorin Chirtoacă de funcția de primar este reală chiar și în cadrul primăriei de către un grup de consilieri municipali. Legea cu privire la statutul municipiului Chișinău, aprobată recent, nu împiedică acest lucru. Fără participarea liberalilor, se pot convoca 34 de consilieri municipali, un număr suficient pentru aprobarea unei asemenea decizii. Însă, există și persoane indecise în rîndul consilierilor municipali. Este vorba despre doi reprezentanți ai Partidului Liberal Democrat și un reprezentant al Partidului Democrat, care sunt mulțumiți de toate. Deși, chiar și în rîndul consilierilor liberali există persoane nemulțumite de actuala conducere și care, cel mai probabil, în cazul votului secret, ar pleda pentru demisia primarului general».
 
Natalia Lujina
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: