Bani nu-s, dar voi — rezistați!
РУС. MOLD.
» » Bani nu-s, dar voi — rezistați!

Bani nu-s, dar voi — rezistați!

22-07-2016, 14:29
Viziuni: 753
  
Versiunea de tipar   
Bani nu-s, dar voi — rezistați!FMI a refuzat autorităților Moldovei semnarea unui nou program de creditare

Experții misiunii Fondului Monetar Internațional și-au încheiat voiajul de lucru în Moldova. Rezultatul — zero. FMI nu va oferi bani, cît despre un nou program de creditare, pe semnarea căruia sconta atît de mult Cabinetul de Miniștri a lui Filip, în general, nici nu este vorba. În particular și în general, după ce i-au bătut pe umăr, cei din majoritatea guvernamentală moldovenească au rămas fără susținere din exterior, cel puțin, pînă la sfîrșitul anului.

 

Asta înseamnă că bugetul de stat, format practic în proporție de 80 la sută în baza promisiunilor de cîndva de a primi credite și granturi din exterior, în mod evident, este irealizabil. Iar deputații fracțiunii PCRM au avertizat — nu faceți prostii! Nu au ascultat. Au făcut-o. Și acum, ei continuă să imite guvernarea țării făcînd un fel de politică, un fel de economie, un fel de protecție socială, un fel de aprobare bugetară.

 

* * *

Clar lucru, la finele misiunii de evaluare, experții FMI au trebuit să-și bată capul, cum să plece și să explice mai deștept plecarea lor din Chișinăul oficial, căruia nici nu aveau de gînd să-i propună ceva. Respectiv, în comunicatul de presă al FMI se indică că experții fondului și autoritățile Moldovei au ajuns la o înțelegere pe marginea problemelor importante, soluționarea cărora se impune în cîteva domenii. Aceste domenii sunt bine și de mult cunoscute — sectorul bancar, unde nici de cum nu pot să obțină transparență, în țară nu există stabilitate financiară, unde mai pui că și reforma administrației statului este tergiversată. În același comunicat pentru presă, se menționează că unele chestiuni (și evident, acestea sunt multe) rămîn nesoluționate.

 

Cînd vor fi soluționate și ce măsuri trebuie să întreprindă partea interesată (coaliția de la guvernare) — nu este clar. În schimb, experții FMI au «sugerat» aproape univoc, că pe marginea acestor chestiuni nesoluționate, continuă discuțiile la Washington. Însă, din cîte se știe, pentru colaboratorii FMI, timpul concediilor — este sfînt. Ș-apoi, în general, dacă și vor avea loc anumite discuții despre Moldova la Washington, atunci, pe capul odihnit după concediu, este puțin probabil, ca acestea să fie prioritare. Ia te uită cîte probleme au pe capul lor în întreaga lume.

 

* * *

În general, situația actualului prim-ministru Pavel Filip nu este de invidiat. Dar, cum se spune, odată de ai intrat în horă — joacă. Economia se prăbușește, sfera socială demult a trecut la regim de foame, bugetul — elaborat de cabinetul său de Miniștri — nu este altceva decît o bulă de săpun, care se va sparge, deja, în septembrie. Unde mai pui că, acum, și partenerii externi au întors spatele.

 

Singurul pai în tot acest șir de șuturi și eșecuri, nu pur și simplu nepopulare, dar de cele mai multe ori decizii inepte la nivelul puterii executive, pentru Filip poate deveni posibilitatea de a lua bani cu împrumut de la alți parteneri de dezvoltare. În asta a și constat, în mare parte, misiunea de bază a experților FMI. Misiunea a venit, ceea ce a fost un semnal pentru dezghețarea relațiilor cu alți creditori și donatori ai autorităților moldovenești. Este adevărat că aceste împrumuturi sunt infime. Dar, cum se spune, în lacul fără viață, și racul este pește.

 

Însuși Filip a declarat, în eterul unui post TV, că, chipurile, prima tranșă a ajutorului acordat de FMI va ajunge în Moldova pînă la sfîrșitul anului. Și aici este o discordanță vizibilă: atunci cînd este vorba despre o tranșă, respectiv, se presupune un program de creditare, care se realizează în cîteva etape. Însă, din cîte înțelegem cu toții, FMI nici măcar nu aduce vorba despre semnarea unui nou acord de creditare cu autoritățile din Moldova. Adică, trebuie să spunem lucrurilor pe nume: dacă și vor veni niște bani, nu va fi vorba despre o tranșă, ci posibil, ci despre un credit separat unic.

 

Și cum credeți, care este volumul asistenței din partea FMI pe care scontează Guvernul? Este vorba despre 25 de milioane de dolari.

 

«Noi nu așteptăm bani mari de la FMI imediat. În acest an bugetar, noi scontăm la cel mult 25 de milioane de dolari — pentru noi, aceasta nu este o sumă mare», a recunoscut premierul. Rușine mare! Iar acum, pentru comparație: în timpul guvernării țării de către PCRM, încasările bugetare zilnice alcătuiau în medie suma de 25-30 milioane de lei.


În continuare, șeful Cabinetului de Miniștri a promis că noul acord cu FMI va fi, totuși semnat. Nu este clar din ce se alimentează această convingere, cel puțin, experții fondului sunt mult mai onești în estimările lor rezervate cu privire la perspectivele de colaborare cu Moldova.

 

* * *

Cu toate acestea, Filip a promis că deja în luna octombrie va fi semnat programul de finanțare. Ce-i drept, el a explicat că după ședința consiliului FMI la Washington (trebuie să înțelegem, exact după concedii). Iar atunci, ar putea fi dezghețate alte credite.

 

Cabinetul de Miniștri așteaptă 60 de milioane de dolari din creditul promis de români, de la Banca Mondială circa 45 de milioane de dolari, de la UE — circa 45-55 milioane de euro. Cu cele 25 de milioane de euro de la FMI, în sumă totală — iese 130 de milioane de dolari și 45-55 de milioane de euro. La convertirea acestei sume în lei moldovenești, la cursul valutar actual, și Grivei înțelege că acoperirea deficitului bugetar de 4 miliarde de lei nu va reuși.

 

În schimb, regimul de guvernămînt din Moldova, care a sărăcit țara, a hoțit poporul, a furat miliardul din sistemul bancar și care nu a întreprins nimic pentru depistarea persoanelor implicate în această escrocherie, știe despre «prioritățile sale absolute».

 

«Noi trebuie să ne însușim lecția. Este necesar de a consolida regulatorul și a crea o bază legislativă, care nu va permite escrocherii de acest fel în Republica Moldova. Pînă la sfrșitul anului, sistemul bancar din Moldova va deveni stabil și transparent», a declarat prim-ministrul Filip.

 

Apare întrebarea: despre ce fel de stabilizare a sistemului bancar vorbește șeful Cabinetului de Miniștri, în condițiile în care, pînă și partenerii de dezvoltare în timpul vizitei misiunii FMI la Chișinău, au pus problema despre necesitatea stabilirii unui control mai riguros asupra valorificării ajutorului din exterior? În traducere în limba oamenilor de rînd, situația arată în felul următor: vom oferi mai puține credite — se va fura mai puțin.
 
Pavel Marfin
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: