Operaţiunea «jos Chirtos!»
РУС. MOLD.
» » Operaţiunea «jos Chirtos!»

Operaţiunea «jos Chirtos!»

23-07-2016, 10:05
Viziuni: 720
  
Versiunea de tipar   
Operaţiunea  «jos Chirtos!»Iniţiativa referendumului pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă urmăreşte un scop niţel diferit de cel anunţat

Evident, Dorin Chirtoacă trebuie să fie alungat de la primărie cu şuturi în fund. Pentru incompetenţă, corupţie, birocratism, protecţionism. Or, situaţia în capitală este aproape de a fi catastrofală şi chişinăuienii cer demisia primarului general.

 

Pe fundalul acestui val de indignare au decis să-şi încălzească mîinile intriganţii politici. Care şi aşa au reuşit să obosească ochii locuitorilor capitalei. Este vorba despre aceeaşi «luptători împotriva tuturor» din PSRM-ul lui Dodon, Partidul lui Usatîi şi chiar cei care au decis să devină «pur şi simplu prim-miniştri» din PPEM-ul lui Leancă. Este adevărat, aşa cum spune un proverb chinez: «Mai bine să fii clanţ de găină decît fund de vacă».

 

Important - conectarea la timp

 

Încă pe 6 iulie curent, un grup de aşa numiţi activişti civici a convocat jurnaliştii la o conferinţă de presă pentru a informa societatea despre angajamentul asumat: organizarea referendumului privind demisia lui Dorin Chirtoacă. Cu exclamările de rigoare: «Chişinăuienii noştri sunt bătuţi!».

 

Cine sunt, totuşi, aceşti cetăţeni conştienţi şi de unde au apărut ei? De fapt, dacă ne uităm mai bine, feţele lor ne sunt foarte cunoscute, deşi, nu se numără nici măcar printre cei secunzi. Este vorba despre blogger-ul Victor Chironda, care dă la greu din buric cu scopul de a pătrunde cîtuşi de puţin în politica moldovenească. Odată, nu i-a reuşit acest lucru, dar nu-i nimic – repetarea este mama cunoştinţelor. Cred că de dragul dividendelor de imagine, Victor Chironda nu s-ar sfii să se facă candidat independent pentru prezidenţiale. Doar dacă legislaţia i-ar permite să participe în aceste alegeri.

 

Este vorba despre Vitalie Voznoi, care, întotdeauna, s-a gudurat pe lîngă dodonişti şi a devenit participant la spectacolul pentru ruperea urechii lui Dorin Chirtoacă de către deputatul în Parlament, în acea perioadă, din partea PSRM - Ion Ceban. Adevărat, în acel spectacol el a jucat rolul de pacificator.

 

Şi, în sfîrşit… în rîndul celor care-şi fac griji pentru soarta chişinăuienilor îl putem observa şi pe expertul în energetică, Sergiu Tofilat. Care, probabil, nu ar fi fost interesat de acest aspect dacă angajatorul său – Vlad Filat nu s-ar fi pomenit după gratii.

 

Ei bine, înseamnă că toţi aceşti oameni, pe care-i doare sufletul pentru oraş, au îndemnat chişinăuienii să profite de dreptul lor la vot şi să-i susţină şi să-i ajute la colectarea numărului necesar de semnături. Un atare discurs prietenesc, involuntar, induce gîndul la caracterul planificat al acestei acţiuni. De către cine? Pentru a înţelege acest lucru a trebuit să aşteptăm apariţia în scenă a personajelor mult mai importante. De altfel, ei nu s-au lăsat aşteptaţi.

 

La o zi după prima conferinţă de presă, activiştii civici au convocat, din nou, presa. De această dată, însă, ei erau însoţiţi de reprezentanţii a trei fracţiuni din CMC – Ion Ceban din partea PSRM, Ruslan Codreanu din partea PPEM şi Ilian Caşu din partea partidului lui Usatîi. De aici încolo, lucrurile au devenit mai vesele dar şi mai clare.

 

Prelungirea distracţiei

 

Nu este exclus că, la fel ca şi iarna trecută, la Chişinău vor fi organizate, din nou, curse pentru prostirea cetăţenilor, dar, deja, cu solicitarea de a fi demis Chirtoacă şi nu organizarea alegerilor anticipate, amenajarea de noi orăşele de corturi şi discursuri pompoase ale lui Dodon, Usatîi, probabil şi Năstase.

 

Aceştia nu vor reuşi să convertească nemulţumirea poporului în creşterea ratingului personal. Oare am uitat noi cum s-a folosit de această nemulţumire Andrei Năstase, care a adunat mitinguri de mii de oameni în toamna anului 2015? Cum s-au alăturat succesului său Dodon şi Usatîi? Şi cum s-au certat ei, într-un final, din cauza propriilor ambiţii. Aşa deci, cît mai putem ignora propria experienţă şi să călcăm, permanent, pe aceeaşi greblă?

 

Lunea trecută, în incinta Casei de Cultură a feroviarilor, grupul de iniţiativă pentru organizarea referendumului a fost constituit. Veţi fi foarte miraţi, dar în componenţa acestui grup au fost incluşi toţi cei prezenţi la şedinţă – circa 500 de persoane. Într-adevăr, la ce bun să pierdem timpul cu fleacuri? Cum se spune într-o peliculă comedie, «toţi locuitorii Rusiei se mută pe Insulele Canare». Decizia cu privire la denumirea grupului nu a fost aprobată deocamdată. Aşa că, în legătură cu acest fapt, mai putem organiza un referendum.

 

În schimb, momentan, au fost anunţaţi candidaţii pentru funcţia de primar general.


Victor Chironda a declarat că sunt suficiente candidaturi bune, care-l pot substitui pe Dorin Chirtoacă: «Este vorba despre Ion Ştefăniţă, Ion Ceban, Ilian Caşu, Ruslan Codreanu». M-da, ceea ce este aproape firesc, mai că nu este ruşinos.

 

Semnat şi piei din ochi!

 

Conform legislaţiei moldoveneşti, referendumul local nu poate fi organizat în decurs de 120 de zile după şi cu 120 de zile înaintea organizării oricărui tip de alegeri în acel teritoriu. Pînă la desfăşurarea alegerilor prezidenţiale rămîne şi mai puţin. Însă, legea poate fi interpretată graţie punctului 2 al Art. 176 din Codul Electoral care menţionează «… cu excepţia cazurilor organizării lor concomitente». Adică, comasarea referendumului cu alegerile prezidenţiale.

 

Totodată, pentru organizarea referendumului trebuie de colectat semnăturile a 10 % din locuitorii municipiului, adică 62,8 mii de semnături. Obţinerea unui asemenea rezultat pe timp de vară în decurs de 30 de zile – cu siguranţă, este o sarcină ireală. Însă, acest lucru îi deranjează puţin pe cei care au inventat referendumul respectiv. Spre exemplu, Victor Chironda declară că el vrea să colecteze 100 de mii de semnături. Ai ştafeta + 100 de puncte la ratingul lui Dodon.

 

Însuşi Igor Nicolaevici a declarat, în repetate rînduri, despre intenţiile de a obţine organizarea, la toamnă, a unui referendum pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă. Acum, după ce şi-a scos tot aburul, poate spune liniştit: eu am organizat referendumul, chişinăuienii nu l-au susţinut. Cu alte cuvinte – «nu sunt eu vinovată, el singur a venit».

 

Totodată, referendumul nu înseamnă încă că Dorin Chirtoacă va fi demis din funcţie. Decizia va fi luată de cetăţeni. Inclusiv de locuitorii suburbiilor Chişinăului, care l-au ajutat de trei ori pe Chirtoacă să obţină victorie. Acest lucru a fost remarcat şi de către preşedintele Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin. Potrivit liderului comuniştilor moldoveni, trebuie să existe oraşul Chişinău şi localităţile, care, teritorial, să fie atribuite centrelor raionale apropiate. «Le trebuie acest municipiu ca şi porcului portocale», a rezumat liderul PCRM în cadrul unei emisiuni televizate.


Or, pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă este nevoie de un număr de voturi nu mai mic decît numărul în baza cărora a fost investit în funcţie – 163 570.

 

Acest lucru este posibil numai în cazul în care Dorin Chirtoacă, în particular, şi Partidul Liberal, în general, vor decide să «îmbine» cu mîinile socialiştilor bucătarul-şef al politicii moldoveneşti.

 

Asupra acestui fapt indică, indirect, viteza cu care a fost organizat şi înregistrat la CEC grupul de iniţiativă. Pe de altă parte, în ceea ce priveşte o chestiune, incontestabil, mult mai importantă – semnarea acordului cu UE – nu a fost organizat, în general, nici un fel de referendum…
 
Eugeniu Marian
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: