Comuniştii — nucleul protestului real
РУС. MOLD.
» » Comuniştii — nucleul protestului real

Comuniştii — nucleul protestului real

6-09-2016, 14:16
Viziuni: 608
  
Versiunea de tipar   
Comuniştii — nucleul protestului realIna Şupac: «Poziţia oricărei forţe politice principiale trebuie să constea în neacceptarea acestor alegeri — boicotul, neparticiparea şi neînaintarea propriului candidat».

Există cineva în această sală care consideră eronată teza precum că Republica Moldova este un stat capturat? Există cineva care pune la îndoială faptul că judecătorii Curţii Constituţionale sunt marionetele lui Plahotniuc? Există cineva care nu a înţeles încă că decizia din 4 martie reprezintă în sine o lovitură constituţională? Consider că în această sală sunt prezente persoane care demult au răspuns pentru sine la toate aceste întrebări.

 

Da, în Moldova nu a mai rămas nici o instituţie de stat care să nu fie controlată de Partidul Democrat. Da, toate deciziile, în special cele cu caracter principial, sunt consultate în prealabil cu coordonatorul executiv şi echipa lui de lichidatori. Şi da, nu a existat încă nici o decizie a lor care să contribuie la consolidarea şi dezvoltarea statului moldovenesc.

 

Ei bine, răspunsurile la aceste întrebări ne sunt clare tuturor. Dar mai există o chestiune foarte importantă — la ce le-a trebuit acestei şlehte de oligarhi şi hoţi renumita decizie din 4 martie? Pentru ce dacă puteau să cumpere cele cîteva voturi insuficiente şi să obţină mult rîvnita cifră de 61 de voturi pentru alegerea unui Preşedinte comod de genul lui Timofti, în cadrul Parlamentului? Pentru ce Partidul Democrat a decis să realizeze scenariul alegerilor prezidenţiale directe, cu atît mai mult înaintînd un candidat veşnic ratat cum este Marian Lupu?

 

Oare nu pentru că, în termen mediu pregătesc anumite decizii serioase capabile să schimbe în totalitate ordinea de zi? Eu personal nu am nici un dubiu că există un asemenea plan, şi nu am nici o iluzie referitoare la faptul că acest plan are menirea să dezvolte Moldova, aşa cum spun ei, ci urmăreşte distrugerea ei. Cu siguranţă, acest plan vizează nemijlocit modificarea Constituţiei ţării aplicînd anume acest precedent — decizia din 4 martie, însă, deja pentru alte articole nu mai puţin principiale.

 

Spre exemplu, articolul cu privire le neutralitate, avînd în vedere ultimul discurs a lui Şalaru în cadrul summit-ului NATO din Varşovia, sau cunoscutului articol 13 cu privire la limba ţării. Lista articolelor pe care ei li-ar dori să le modifice poate fi continuată, iar noi cunoaştem cu toţii această listă. Aşa că informaţia şi analiza de care dispunem ne oferă o singură concluzie: modificarea Constituţiei şi Codului Electoral — este ilegală, nejustificată, operată din motive ascunse. Respectiv, alegerile în sine nu pot fi legale şi legitime, iar participarea în aceste alegeri reprezintă legalizarea deciziei din 4 martie. Iar poziţia oricărei formaţiuni politice principiale trebuie să constea în neacceptarea acestor alegeri — boicotarea, neparticiparea şi neînaintarea propriului candidat.

 

Ce şi cum trebuie să facem? la ce rezultate ne putem aştepta?

 

În primul rînd. Astăzi, noi cu dumneavoastră trebuie să cîntărim toate argumentele pro şi contra, iar după ce plenara va lua o decizie finală, să o respectăm cu stricteţe. Îndeplinirea indiscutabilă a deciziei plenului şi paşii activi pentru realizarea acesteia vor spori considerabil şansele obţinerii unui rezultat pozitiv pentru noi chiar şi în aceste condiţii deloc simple.

 

În al doilea rînd. Astăzi, noi lansăm o declaraţie publică cu privire la nerecunoaşterea acestor alegeri şi cu un îndemn către alegători şi partidele politice de a urma exemplul nostru — să boicoteze scrutinul. În cazul dat, Partidul Comuniştilor devine nucleul consolidării protestului real împotriva acestor alegeri ilegale şi dubioase. Paralel, va trebui să purtăm negocieri politice cu cei cu care există şanse de a ne înţelege pe marginea acestui subiect. Orice mişcare politică, persoană cunoscută sau formaţiune politică care se va alătura îndemnului nostru — este un avantaj atît pentru cauza noastră, cît şi pentru imaginea noastră.

 

Este posibil ca în procesul campaniei electorale, dintr-un motiv sau altul, să se alăture îndemnului nostru şi cei care, astăzi, sunt gata să participe în alegeri. Deja la etapa campaniei sunt posibile scandalurile, abuzurile din partea puterii în raport cu diverşi candidaţi, nemulţumiri care ar putea dezamăgi unii politicieni şi alegătorii lor şi care să-i determine să se retragă din alegeri şi să le boicoteze.

 

În al treilea rînd. Noi trebuie să desfăşurăm o campanie activă pentru îndemnarea electoratului să ignoreze alegerile şi să nu participe la vot. PCRM şi agitatorii săi trebuie să se implice în campanie de rînd cu cei care participă în alegeri — să desfăşoare campania la fel cum o facem tradiţional: activ, curajos şi decisiv. Ajutorul nostru este poziţia noastră simplă şi clară pe care cred că nu va fi complicat să o transmitem oamenilor: aceste alegeri sunt o minciună pentru alegători, aceste alegeri sunt un joc în degetare cu pungaşii, candidatul ales va fi impotent politic şi dependent. Scopul nostru tactic este de a reduce rata de participare a alegătorilor pînă la imposibilitatea de a valida alegerile. Scopul strategic — a obţine ilegalizarea acestor alegeri indiferent de rezultat, de a obţine neacceptarea şi discreditarea candidatului învingător în această farsă. În consecinţă, crearea premiselor pentru organizarea alegerilor parlamentare anticipate şi participarea în această cursă din poziţia unui partid puternic, principial şi de opoziţie.

 

Pentru ca alegerile prezidenţiale să fie declarate nevalide, la ele trebuie să participe mai puţin de 1/3 de alegători incluşi în listele electorale, adică, mai puţin de 33%. Iar obţinerea unei asemenea rate reduse nu este o sarcină atît de fantastică: amintiţi-vă de referendumul din 2010. Atunci, în primul rînd, graţie eforturilor noastre, referendumul a eşuat. Şi astăzi, în condiţiile unei abordări corecte şi posibilei susţineri din partea altor formaţiuni politice, avem posibilitatea reală de a ne atinge scopul. Mai mult decît atît, chiar şi în cazul în care preşedintele va fi ales, nu contează cine, în cel mai scurt timp vor începe să se adeverească avertizările noastre legate de dependenţa şi inutilitatea oricărui candidat desemnat.

 

Strategia noastră din aceste alegeri prezidenţiale trebuie să fie strîns legată de viitoarele alegeri parlamentare. În acest context, aş vrea să vă atrag atenţia: atunci cînd vorbim despre alegeri parlamentare, avem în vedere alegerile parlamentare anticipate. Deja astăzi, situaţia politică indică asupra unei înalte probabilităţi a anticipatelor. Iar campania prezidenţială poate doar accelera apropierea acestora. Şi, în acest context trebuie să avem în vedere: intrînd astăzi în aceste alegeri prezidenţiale în calitate de critic principial al organizării lor, critic al guvernării şi preşedinţiei CC, în calitate de actor politic ce boicotează alegerile prezidenţiale, noi, Partidul Comuniştilor intrăm în alegeri parlamentare anticipate.

 

La această etapă, poziţia noastră principială clară, poziţia noastră fără compromis — va deveni garanţia unui rezultat bun în cadrul alegerilor parlamentare anticipate. Mi-aş dori, însă, încă o dată să abordez o chestiune: nu este oare periculos să renunţăm la posibilitatea de a alege un candidat de opoziţie, oricine ar fi el? Nu ar fi oare mai bine să încercăm să rupem de la putere funcţia de preşedinte şi de la înălţimea acesteia să schimbăm toată situaţia?

 

Cel puţin pentru mine personal, răspunsul la aceste întrebări este unul singur: nu. Nu în condiţiile legislaţiei actuale, în condiţiile împuternicirilor pe care le are şeful statului, pregătite noului preşedinte, în condiţiile componenţei actuale a CC şi întregii scheme guvernamentale capturate, în condiţiile actualei componenţe a Parlamentului nici un preşedinte ales nu va fi pe măsură să schimbe situaţia. Orice candidat va fi ostaticul guvernării, sau orice decret incomod de-al său va fi anulat cu uşurinţă. Aşa cum a fost uşor anulată denumirea limbii moldoveneşti sau compartimente întregi din Constituţie. Orice preşedinte nepotrivit poate fi demis la timpul potrivit. Or, cel mai probabil, va fi somat să se supună celor care astăzi au capturat statul. De aceea, dorinţa incomensurabilă a unor politicieni, care se numesc a fi în opoziţie, de a se înscrie în cursă, este dictată de ambiţiile fără margini şi acest lucru este pe cît se poate de clar. Sau, ceea ce este şi mai grav, sunt în complicitate cu guvernarea din dorinţa de a-i face jocul în acest spectacol murdar.

 

Tovarăşi, soluţia cea mai corectă şi eficientă de a depăşi acest impas este boicotul, eşecul, nerecunoaşterea alegerii Preşedintelui şi organizarea, în cel mai apropiat timp, a alegerilor parlamentare anticipate. Succes nouă în realizarea sarcinilor trasate!скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: