După vrerea FMI
РУС. MOLD.
» » După vrerea FMI

După vrerea FMI

14-10-2016, 13:30
Viziuni: 775
  
Versiunea de tipar   
După vrerea FMIPentru a face pe placul FMI, guvernul Filip taie semeț din buget mijloacele alocate pentru nevoi sociale
 

 
După ce Ministerul Finanțelor a constatat deficitul de 6% al veniturilor planificate în bugetul de stat, — iar asta e mai mult de 2 miliarde de lei, autoritățile au introdus un regim strict de economii. Din ce cont «a sfătuit-o» FMI să facă economii pe majoritatea guvernantă? În primul rînd — pe contul sferei sociale.

Bugetul de stat pentru anul 2016 a fost adoptat pe un lung parcurs de timp, cu numeroase încălcări și cu o întîrziere de jumătate de an. Dar încă la stadiul dezbaterilor în Parlament a devenit clar că respectivul buget este unul irealizabil. Deficitul a depășit suma de 4 miliarde de lei, iar cota creditelor străine planificate — 6,7 miliarde de lei. Și, de fapt, cea mai mare parte a acestor mijloace așa și n-au intrat în buget.

Pentru a putea primi încă un credit de la FMI și a acoperi cît de cît gaura deficitului, guvernul Filip, în regim de urgență, și-a asumat responsabilitatea pentru un pachet din șapte legi cu caracter evident antisocial. Cînd s-a descoperit că una din aceste legi adoptate fără dezbateri în Parlament a pus restituirea miliardului furat din sistemul bancar pe seama contribuabililor, în țară a izbucnit un scandal. Dar cabinetului de miniștri al lui Filip nici că-i pasă de asta. Totodată, Guvernul a procedat și la reducerea bugetelor de asigurări sociale și în medicină, de acum adoptate de Parlament.

Dacă e bătaie, să fie una zdravănă

Sub reducere a nimerit și programul de finanțare a programului de protecție socială a oamenilor în etate și a șomerilor. Bugetul de asigurări sociale va fi micșorat cu 24 de milioane de lei pe seama programelor de susținere a cetățenilor cu nevoi speciale. Guvernul de asemenea îi va da mai puțin cu 150 mii de lei Societății invalizilor și cu 200 de mii — Societății surzilor. Da, cu acești bani economisiți pe seama acestor categorii sociale statul va rezolva multe probleme! Și nu contează că acești bani îi scoate din buzunarul unor oameni săraci și bătuți de soartă…

A devenit problematică și reparația școlilor de la sate. Cheltuielile pentru instituțiile școlare de toate nivelurile, pe care le au în grija lor autoritățile locale, se vor micșora de la 180 pînă la 39 milioane de lei. Pe lîngă toate celelalte, Guvernul reduce în mod esențial și Fondul de subvenționare a agriculturii — de la 900 la 700 milioane de lei. Asta în situația în care statul a acumulat datorii mari față de agricultori, dar Guvernul nu se grăbește să le achite.

Reduceri mari se planifică pentru sfera educațională și cea a sănătății. De exemplu, cheltuielile pentru medicină autoritățile intenționează să le micșoreze aproape cu 60 milioane de lei, în particular, pe seama imunizării populației și profilaxiei bolilor. Cu 40 la sută va fi redus fondul de dezvoltare și modernizare a serviciilor medicale.

Comentariu exclusiv

Oxana Domenti, deputat în Parlament din partea PCRM, președinte al Comisiei permanente pentru protecție socială, sănătate și familie:

«În pachetul de legi pe care Guvernul le-a adoptat cu asumarea propriei responsabilități este prevăzută reducerea cheltuielilor pentru nevoi sociale. Autoritățile pun statul într-o situație privilegiată în raport cu cetățenii. Cu patru luni în urmă, cînd a fost adoptat bugetul de asigurări în medicină, ei de acum au decis să nu dea fondului de asigurări medicale 1,2 miliarde de lei din cele planificate. Noi am vorbit despre asta și am subliniat că e un fapt ce contravine tuturor normelor legislative existente. În temei, se atentează la cheltuielile legate de profilaxia bolilor și dezvoltarea sferei de asistență medicală, ceea ce denotă iresponsabilitatea guvernării față de ziua de mîine a cetățenilor noștri.

Experiența mondială demonstrează că fiecare leu investit în profilaxia bolilor reduce viitoarele cheltuieli pentru tratarea lor de minimum 7 ori. Cu alte cuvinte, 60 milioane de lei cheltuiți în scopul profilaxiei ar fi economisit aproape jumătate de miliard de lei, care ar fi putut fi folosiți pentru lărgirea spectrului de servicii medicale. Aceste cifre sunt confirmate de cercetările efectuate de Organizația Mondială a Sănătății, același lucru îl confirmă și specialiștii de frunte din lume. Profilaxia înseamnă nu numai agitație ilustrativă în policlinici. Mai înseamnă diagnosticarea timpurie a bolilor, diferite tipuri de skrining, vaccinarea etc. Dar profeții din propria țară nu valorează nimic pentru guvernarea noastră, pentru ea nu există alte autorități, decît FMI.

Reducerea cheltuielilor pentru sfera socială demonstrează sau că acum patru luni a fost elaborat un buget de stat cu erori esențiale, sau că autoritățile se îndepărtează de scopul pe care l-au declarat prioritar în activitatea lor, și anume: creșterea bunăstării populației».
 
Natalia Ustiugova
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: