Nu e simplu să fii Pușkin…
РУС. MOLD.
» » Nu e simplu să fii Pușkin…

Nu e simplu să fii Pușkin…

16-10-2016, 10:37
Viziuni: 1 827
  
Versiunea de tipar   
Nu e simplu să  fii Pușkin…Un descendent direct al marelui poet rus Alexandr Pușkin a vizitat pentru întîia oară Chișinăul
 

În neamul lui Pușkin sunt mulți purtători ai numelui Alexandru. A-i boteza pe copii cu numele legendarului strămoș de acum a devenit o tradiție. 

De aceea nu-i de mirare, ci absolut logic că străstrănepotul pe linie bărbătească al lui A.S. Pușkin se numește Alexandr Alexandrovici, iar soția dumnealui, care e nepoată a Mariei Pușkin, fiica fiului lui A.S. Pușkin, se numește Maria Alexandrovna.

O mare onoare și responsabilitate

Alexandr și Maria-Mad-len Pușkin sunt o pereche înduioșătoare și minunată, firească și armonioasă. Ei s-au cunoscut în anul 1949, cînd el avea 7 ani, iar ea — 6. După care mai tîrziu, în 1960, s-au întîlnit la sudul Franței. Acolo tinerii și-au dat seama că nu sunt indiferenți unul față de altul și de atunci a început romanul dragostei lor. Dar tatăl lui Alexandr a insistat ca tînărul mai întîi să-și scoată la capăt studiile, să facă serviciul militar și abia după aceea să se gîndească la întemeierea unei familii. Astfel, au căsătorit în anul 1969.

Limba rusă o vorbesc cu un accent plăcut, îndeosebi Maria — încîntătoarea ei pronunție denotă o educație în stil francez, deși în copilărie ambii vorbeau în casă în limba rusă. Și acum acasă deseori încearcă să vorbească limba strămoșilor, iar atunci cînd le este greu să-și amintească cuvîntul potrivit, imediat apelează la limba franceză. După care exercițiile de vorbire rusă continuă. Soții viețuiesc împreună 47 de ani. 

Lui Alexandr Alexandrovici din copilărie i s-a cultivat ideea că a fi un urmaș al lui Pușkin este o mare onoare și responsabilitate, pentru el renumitul strămoș întotdeauna a fost un etalon. Dar întreaga plinătate a acestei responsabilități el a conștientizat-o de acum fiind bărbat matur. În Belgia și Franța creația lui Pușkin nu o cunosc atît de mulți, de aceea și numele său de familie era perceput acolo la fel ca multe altele. Părinții îi povesteau cît de talentat, deștept și educat a fost Alexandr Sergheievici, calități cu care se poate mîndri oricine din neamul lui Pușkin. De aceea, atunci cînd Alexandr și Maria au fost pentru prima oară la Sankt-Petersburg, au rămas uimiți de faptul că stră-străbunicul lor nu întotdeauna a fost un copil cuminte, exemplar pentru toți.

În Rusia, urmașul belgian al lui Pușkin pentru întîia oară a venit în anul 1994, iar în 2005 a primit cetățenie rusă. În 1999, Rusia i-a dăruit Belgiei un monument al lui Alexandr Sergheievici, după care în această țară a apărut și o piață care poartă numele lui Pușkin. În fiecare an, pe 6 iunie, în ziua nașterii poetului, la acest monument se depun flori și se citesc versuri în trei limbi (franceză, flamandă, rusă). Belgienii au început să manifeste interes față de poezia rusă. La rîndul lor, Alexandr și Maria Pușkin se străduiesc să organizeze în fiecare an o mare sărbătoare a culturii ruse.

Apropierea unor egali 

Aflîndu-se în Moldova, Alexandr și Maria Pușkin au avut un program foarte bogat. Alexandr Alexandrovici a recunoscut chiar că nu a fost posibil să recepționeze la modul cuvenit toată informația ce i-a fost adusă la cunoștință. Dar a memorizat multe evenimente și a dus cu sine în îndepărtata Belgie o arhivă foto în variantă electronică.

Alexandr Pușkin a fost întîmpinat în Moldova cu onoruri, pretutindeni — cu pîine și sare. Mulți doreau să-l vadă pe urmașul marelui poet. Mulți doreau să compare dacă seamănă sau nu cu străbunul său, care a fost «arap» de sînge… Asemănarea la înfățișare e mică, pe cînd spiritul de nobil, de educație aleasă se simțea în mod evident. E clar de ce este președinte al Uniuni nobililor ruși din Belgia. Alexandr Alexandrovici are specialitatea de inginer-electronist , iar soția sa Maria este inginer comercial.

La Muzeul «A. Pușkin» de la Dolna, unde poetul se ducea în ospeție la familia Ralli, urmașii lui au putut să se odihnească un pic de forfota orășenească și de atenția tuturor, deși au rămas și aici să fie în centrul atenției jurnaliștilor. La excursie prin acest muzeu i-a condus Olga Bataeva, colaborator al Centrului rus de știință și cultură din Moldova, care timp de mulți ani a lucrat la muzeul pușkinist din capitala Moldovei. De aceea excursia a fost foarte interesantă, îndeosebi pentru oaspeți.

În muzeu, Alexandr și Maria Pușkin au fost unicii care au dorit foarte sincer să se așeze pe unele exponate, ceea ce era foarte firesc în situația dată. În sălile muzeului și pînă acum dăinuie spiritul acelei epoci, pe care au reușit s-o transmită colaboratorii casei-muzeu, iar pe lîngă asta — și semne evidente ale civilizației din acele vremuri. În timpurile Imperiului Rus, Moldova, ca niciodată după aceea, a fost cu adevărat apropiată de spiritul european. Și această apropiere era a unor egali.

Ei au promis să revină 

Poetul Alexandr Pușkin a lăsat o bogată moștenire spirituală. Urmașul lui direct nu a scris versuri și glumește că stră-străbunicul, chipurile, nu i-a dat voie. E și de înțeles: pentru un neam, e suficient să aibă doar un singur mare poet. Totuși, parțial, străstrănepotul a încălcat porunca: a scris un ciclu de poezii consacrate soției în timpul cînd ei erau departe unul de altul. Dar acestea sunt versuri personale și conținutul lor le este cunoscut doar ei și lui.

 Alexandr și Maria Pușkin nu au copii, de aceea au decis să lase urma lor pe pămînt într-un alt mod. La propunerea Mariei Alexandrovna, cu douăzeci de ani în urmă, ei au creat Fondul Internațional de Caritate «A.S.Pușkin», care activează în două direcții — contribuie la dezvoltarea culturii și literaturii ruse în Belgia și ajută copiii care suferă de boli oncologice, precum și familiile care au emigrat în Belgia din țările CSI.

Ultimul descendent din neamul lui Pușkin pe linie bărbătească , Alexandr Alexandrovici, și soția sa Maria-Madlen au luat cu sine din Moldova amintiri calde. Ei au promis să mai revină și să-i aducă în Moldova și pe prietenii lor. Ca să vadă și ei frumoasa noastră țară și locurile pușkiniste. Doar țara noastră este puțin cunoscută în lume. Poate în ceea ce privește nivelul dezvoltării sale social-economice din ultimul timp ea se află pe unul din ultimele locuri, dar spiritualitatea în spațiul ei continuă să existe la fel ca totdeauna pînă acum.
 
Natalia Ustiugova
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: