Nu sunteți din categoria celor demni
РУС. MOLD.
» » Nu sunteți din categoria celor demni

Nu sunteți din categoria celor demni

23-10-2016, 10:07
Viziuni: 876
  
Versiunea de tipar   
Nu sunteți  din categoria celor demniScrisoare deschisă adresată Președintelui Moldovei, domnului Nicolae Timofti
 
Această scrisoare, domnule Timofti, să n-o interpretați ca o amenințare, să nu vă adresați din nou la procuratură sau la ambasada americană. Dumneavoastră sunteți acea figură de neinvidiat, care nu-i trezește populației nici un fel de interes.

Dar, domnule Timofti, a venit timpul cînd ar trebui, dacă mai sunteți capabil de asta, să aveți mustrări de conștiință pentru activitatea dumneavoastră necorespunzătoare funcției care v-a fost încredințată.


După cum se știe, în 2012, pe dumneavoastră, un judecător mediocru, fără de careva capacități deosebite, regii mafiei și demagogiei, — Filat și Lupu, ignorînd legislația în vigoare, pentru a-și menține rușinoasa lor aflare la putere, v-au așezat în fotoliul de președinte al țării.


Chiar din prima zi, acțiunile dumneavoastră au demonstrat că împuternicirile funcției pe care o dețineți depășesc considerabil capacitățile pe care vi le-a dăruit natura.


Înainte a fi ales în respectiva funcție, îi încredințați pe cei din jur că sunteți moldovean și că limba pe care o vorbiți se numește limba moldovenească. Dar din ironia sorții devenind președinte și știind că de lipsă de onestitate încă n-a murit nimeni, imediat ați uitat că sunteți moldovean. Ajungînd la troaca de stat, privilegiile care v-au năpădit v-au strivit demnitatea și, pierzînd reperele morale, fără a sta mult pe gînduri, dumneavoastră ați aderat la unioniști, adică la acei oameni, domnule Timofti, care distrug statalitatea noastră, lepădîndu-se de națiunea lor, de limba maternă, de nume, de propria umbră și chiar de propria mamă.

 

E trist, dar dumneavoastră ați uitat că țara noastră este membru al Organizației Națiunilor Unite și că în Cartea universală de clasificare a acestei organizații (1985), în conformitate cu clasificarea mondială, în pofida declarațiilor unioniștilor, este prezentă și limba moldovenească, așa că ea nicidecum nu poate fi exclusă. Dar pentru dumneavoastră, domnule Timofti, e un lucru greu de înțeles că Moldova, pe care o trădați, este pentru poporul moldovenesc nu o hartă politică, ci un spațiu spiritual, pe care îl va apăra pînă la ultima suflare.


În urma aflării dumneavoastră la putere, domnule Timofti, nu va rămîne nimic altceva decît rușine, umilință și ofensă pentru țara jefuită. Dar toate au un sfîrșit. Se sfîrșește și «carnavalul plăcerilor gratuite» al dumneavoastră.


Dumneavoastră, domnule Timofti, nu v-ați iubit poporul și ați avut frică de el. Niciodată nu ați ieșit în fața protestatarilor, niciodată nu ați fost în vizită la vreo întreprindere, prin cîmpurile fermierilor. Urmînd sfatul lui Băsescu, niciodată nu v-ați întîlnit cu conducătorul administrației de la Tiraspol. Și atunci, pentru ce, domnule Timofti, vi s-a plătit un salariu de vis, în timp ce poporul trăiește în mizerie?


Neposedînd calități de politician public, dumneavoastră pretutindeni doar discreditați imaginea președintelui țării ca simbol al puterii în stat. Turcilor vă plîngeați că găgăuzii nu vor să se integreze în spațiul românesc, pe prim-ministrul Cehiei îl rugați să ne apere de agresiunea Rusiei, la Strasbourg în general ați uitat cu ce scop vă aflați acolo și în discuția cu un funcționar european, în loc de problemele statului nostru, pe care le avem cu nemiluita, ați început să le vorbiți despre GULAG, despre care, de fapt, știți nu prea multe. Și nu întîmplător, domnule Timofti, după această întrevedere, respectivul funcționar european i-a declarat unui membru al delegației din Moldova că n-a rămas încîntat de discuția cu dumneavoastră.


Discursurile rostite de dumneavoastră nu numai peste hotarele Moldovei, dar și în țară sunau, domnule Timofti, ca o bătaie de joc asupra bunului simț, iar confesiunile cu privire la faptul că gîndiți în limba română, dar vorbiți în limba moldovenească sau că limba rusă vă irită nu pot fi explicate decît ca sărăcie de spirit.


Fără a extinde cadrul activității dumneavoastră mai departe de propriile interese, fără a stăpîni situația din stat, deseori, fără nici măcar a roși, nu o dată ați repetat că Moldova pășește pe o cale justă.


Cui, domnule Timofti, îi adresați această minciună cinică în timpul cînd țara se îneacă în mizerie, cînd ea este lider în Europa în ceea ce privește nivelul sărăciei, corupției, contrabandei și criminalității? Încă în anul 2012, ați declarat că în țara noastră se face comerț cu funcții. Dar nu ați întreprins nimic pentru dezrădăcinarea acestui viciu.


Incompetența dumneavoastră s-a manifestat și atunci cînd, neștiind că baza consolidării societății este nivelul înalt de trai al cetățenilor, ați declarat că un asemenea nivel va putea fi atins atunci cînd toți vor începe să vorbească românește (!). Această idee fixă, domnule Timofti, s-a transformat într-o sminteală. Iată încă un exemplu care se cere apreciat din punct de vedere psihologic: Filat a fost calificat drept om corupt, capul mafiei, izgonit din funcție și băgat la închisoare, pe cînd dumneavoastră ați declarat întregului popor că el a fost cel mai bun prim-ministru.


Raționamentele dumneavoastră privind democrația și reformele nu sunt altceva decît o înșelare a poporului. La fel ca și despre multe alte lucruri, despre democrație și reforme, aveți, după cît se pare, o închipuire vagă. Anume de aceea, cu un servilism de lacheu, copiați modelele de reforme impuse dumneavoastră, fără a ține cont de tradițiile naționale, de preferințele oamenilor. Ceea ce numiți reforme, nu îmbunătățește viața poporului, ci doar a oligarhilor.


Democrația, despre care, domnule Timofti, tot nu prea cunoașteți cine știe ce lucruri, să știți — este nu un moment de scurtă durată, ci un proces. Și, desigur, democrația nu înseamnă unionismul pe care-l promovați, ci triumful opiniei colective, însoțit de bunul simț. Dumneavoastră ați subminat ideea democrației prin incapacitatea de a asigura poporului o viață demnă și liniștită. Actuala putere sprijinită de dumneavoastră nu este una democratică, deoarece în Moldova multietnică democrația ar însemna o societate construită conform principiului de armonie etnică. Izolarea națională niciodată nu i-a adus nimănui careva foloase.


 Onoarea, omenia și moralitatea nu pot, domnule Timofti, să-și găsească întruchipare în situația în care fățărnicia, corupția și trădarea intereselor naționale au devenit politica dumneavoastră de stat. Astăzi țara este diriguită de majoritatea parlamentară criminal-oligarhică și de un guvern cu statut de rezidenți români. În treburile noastre interne se amestecă și comisarii europeni de la Bruxelles, și unioniștii de toate nuanțele de la București, și toți cei la care nu li-i lene s-o facă. Fiecare pas al dumneavoastră îl raportați la ambasada americană și la cea română. Și nu vă deranjează faptul că România este unica țară ce n-a recunoscut statalitatea moldovenească.


Despre ce fel de dragoste față de popor poate fi vorba, odată ce nu sunteți capabil să apărați acest popor? Poporul, domnule Timofti, a obosit de incapacitatea celor de la putere. Multele mii de protestatari din întreaga țară v-au propus dumneavoastră, celui care a devenit o povară pentru stat și a pierdut sensibilitatea față de suferința poporului, să demisionați. Dar te-i mira să fiți capabil de acest unic pas just în situația în care vă aflați. De un asemenea pas sunt capabili doar oamenii nobili și demni, iar dumneavoastră, domnule Timofti, nu faceți parte din categoria lor.
 
Ivan Șalaru, Chișinău
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: