Candu îi amenință pe deputații-comuniști
РУС. MOLD.
» » Candu îi amenință pe deputații-comuniști

Candu îi amenință pe deputații-comuniști

2-12-2016, 12:49
Viziuni: 756
  
Versiunea de tipar   
Candu îi amenință pe deputații-comuniștiÎn numele fracțiunii, această insatisfacție a fost adusă la cunoștința parlamentarilor de către deputatul din partea PCRM, Oxana Domenti.

Ea s-a referit la neprezentarea la ședința Parlamentului a prim-ministrului Pavel Filip. Anterior, fracțiunea a cerut audierea premierului cu privire la fărădelegile comise în livrarea produselor alimentare pentru alimentația copiilor din instituțiile școlare și preșcolare, propunerea fiind votată de majoritatea deputaților din toate fracțiunile. Dar la audieri s-a prezentat domnul Brega (viceprim-ministru pentru probleme sociale – n.r.). Fracțiunea parlamentară a PCRM  n-a acceptat această înlocuire, insistînd ca darea de seamă referitor la situația în cauză s-o facă anume prim-ministrul,deoarece, în primul rînd, problema alimentației copiilor depășește împuternicirile domnului Brega și, în al doilea rînd, în crima despre care este vorba sunt implicate structuri ale căror împuterniciri ies din cadrul sferei sociale, inclusiv Ministerul Apărării, CNA și altele. În plus, după cum a subliniat Oxana Domenti, responsabilitatea pentru respectiva problemă și-a asumat-o prim-ministrul...


Președintele Parlamentului, domnul Candu, a reacționat agresiv la spusele deputatei, replicîndu-i să nu-i încerce răbdarea, în caz contrar, se poate întîmpla ca dumnealui să pună la vot altceva și atunci în general nu vor avea loc nici un fel de audieri.

 

Pe agenda ședinței sunt indicate audierile. Parlamentul i-a solicitat Guvernului Republicii Moldova să numească persoanele și instituțiile. Și, a continuat domnul Candu, dacă deputații-comuniști consideră că este necesar să se prezinte anume premierul, i se va cere secretariatului să facă extrasul respectiv din stenograma de săptămîna trecută și să-l distribuie deputaților înaintea de organizarea acestor audieri.

 

La rîndul său, deputatul din partea PCRM, Oleg Reidman, i-a amintit domnului Candu că săptămîna trecută majoritatea deputaților au susținut inițiativa comuniștilor de a fi audiat anume prim-ministrul. ”Propunerea fracțiunii a sunat anume așa: la audieri să fie invitat prim-ministrul. Cum a fost ea redactată după aceea (în interpelarea adresată Guvernului de către Parlament – n.r.), e altceva. Dar propunerea noastră s-a referit anume la prim-ministru și a fost votată de ceilalți deputați anume în această formulă. Pentru că noi știm bine că problema asigurării centralizate cu produse alimentare nu ține doar de copii. Ea cuprinde și instituțiile penitenciare, și armata, și altele”, a declarat Oleg Reidman.


După care Andrian Candu a propus ca respectiva chestiune să fie supusă votului și, ca rezultat, majoritatea controlată de Partidul Democrat s-a pronunțat contra chemării la audieri parlamentare anume a premierului Filip.


Aici vom aminti că, săptămîna trecută, deputații-comuniști au cerut ca șeful cabinetului de miniștri să fie audiat în Parlament în legătură cu scandalul ce s-a dezlănțuit după descoperirea unor cazuri în masă de abuz la achiziționarea de către agenții economici a produselor alimentare pentru instituțiile de stat, în particular – pentru grădinițele de copii.


Atunci, propunerea deputaților-comuniști ca premierul Filip să fie audiat la ședința din 2 decembrie a fost votată de majoritatea deputaților în Parlament. Dar, în ziua stabilită, prim-ministrul nu s-a prezentat în Parlament.скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: