Lupte libere
РУС. MOLD.
» » Lupte libere

Lupte libere

24-03-2017, 13:33
Viziuni: 831
  
Versiunea de tipar   
Lupte libereCoruperea alegătorilor și deputaților aleși va deveni și mai simplă, ceea ce va duce la concentrarea întregii puteri în mîinile cîtorva persoane
«Dezbină și stăpînește» — principiul de bază pe care-l respectă membrii Partidului Democrat din Moldova și maschează acest lucru în spatele avantajelor inventate ale sistemului electoral uninominal pentru desemnarea Parlamentului. În interpretare autohtonă, modificarea sistemului electoral poate duce la desemnarea unui Parlament incompetent.

Inclusiv, prin tendința deputaților nou aleși de a rupe cît mai mult pentru regiunile lor pentru ca nu cumva, Doamne ferește să fie revocați (deși, despre revocare, un pic mai tîrziu). În schimb, «nașului» îi va fi mai simplu să-i cumpere și să promoveze orice lege necesară lui fără prea multe reproșuri.

A doua variantă. Dacă legea va fi adoptată, cum credeți, cine vor fi cei care vor deveni candidații de bază în alegeri în regiunile lor? Da, «baronii» locali între care 80 % reprezintă Partidul Democrat. Vă puteți imagina ce vor face ei odată ce vor ajunge în Parlament. Noi am asistat, deja, la această situație pe vremea agrarienilor. Acum, însă, va fi mult mai rău.

* * *
Așa deci, pentru ce a inițiat PDM trecerea la sistemul majoritar de vot în baza circumscripțiilor uninominale? Răspunsul este simplu, ca și instrucția de utilizare a greblei: ratingul democraților este de circa 3-4 %, iar anti-ratingul liderului formațiunii ajunge la stratosferă. De aceea, este foarte ușor să înțelegem că Partidul Democrat, practic, nu are șanse de a ajunge în Parlament în urma viitoarelor alegeri. Cît despre formarea unui guvern vasal, în general, nici nu poate fi vorba. Propunînd schimbarea sistemului electoral, democrații se salvează pe ei înșiși. Se spală de responsabilitatea pentru toate ce au păcătuit în timpul aflării lor la guvernare. Totodată, dorind să rămînă în continuare la treuca acestei guvernări.

Iar sistemul electoral uninominal vine să le înlesnească această sarcină. Judecați și singuri: de ce să se investească în promovarea candidaților, agitație electorală (bani deloc puțini!), dacă este mai ușor și mai ieftin de a cumpăra un deputat «gata». PDM a testat cu succes această schemă în cadrul ultimelor două scrutine în Adunarea Populară a Găgăuziei. Acolo, democrații au cumpărat numărul necesar de deputați care au acces în parlamentul regional cu statut de independenți și au format cea mai numeroasă fracțiune în APG.

În acest fel, «reforma» propusă de conducerea PDM nu reduce, ba dimpotrivă, sporește fenomenul corupției. iar în mlaștina corupției, șefii democraților reprezintă cele mai periculoase ochiuri de vîrtej.

* * *
Nu risipiți minciuna degeaba, de unde să știți cînd vă va trebui mai tare! Aș vrea să adresez această frază a lui Mark Twain «liderilor democraților», care afirmă că alegerile în baza circumscripțiilor uninominale va apropia deputații de popor, iar oamenii vor avea posibilitatea să-i revoce în cazul în care nu-și vor îndeplini promisiunile electorale.

Însă, în primul rînd, aceasta este o prostie, în acest caz, țara se va cufunda în alegeri interminabile. Pentru că, în cazul în care va fi revocat deputatul, în locul lui va trebui să fie ales altul. Apoi altul, apoi altul…

În al doilea rînd și cel mai important este faptul că un deputat în Parlament nu exprimă interesele alegătorilor «săi», ci interesele întregului popor, iar revocarea lui din funcția de membru al Legislativului este imposibilă. A schimba sistemul de vot se poate, în schimb revocarea este imposibilă, Constituția nu permite. Așa că la acest capitol, inițiatorii reformei duc alegătorii în eroare, iar mai simplu — trișează.

Este interesant cum își vor alege deputații locuitorii din Transnistria, care, de asemenea, sînt cetățeni ai Moldovei? Va fi imposibil de a deschide circumscripții uninominale în stînga Nistrului. Deci, se va întîmpla așa că democrații vor «tăia» electoratul inconvenabil lor.

Președintele PCRM, Vladimir Voronin consideră inadmisibil acest lucru, indicînd asupra faptului că actualul sistem electoral permite locuitorilor din Transnistria să-și exercite dreptul la vot.

Evident, nu vor exista circumscripții uninominale nici peste hotare. Cum să mai lichideze inconvenabilii? La PDM totul este decis deja.

În condițiile sistemului electoral actual, voturile oferite pentru partidele, care nu trec în Parlament, se împart proporțional între formațiunile care trec pragul electoral.

Dar ce se întîmplă în condițiile sistemului uninominal? Să admitem că în turul doi, candidatul a învins cu un rezultat de 51 % împotriva a 49 la sută. Atunci, după numărarea buletinelor, toate 100 % îi va reveni lui. Voturile care au fost oferite candidatului eșuat, pur și simplu se sting și, în continuare, nu mai figurează nicăieri, de parcă acești alegători au votat unanim pentru învingător.
 
 
* * *
O campanie fără precedent în vederea prelucrării alegătorilor pentru inițiativa promovată de PDM, este desfășurată de presa scrisă și electronică, organizațiile neguvernamentale și tot felul de experți și analiști — cu toții controlați de Partidul Democrat. Evident, din această categorie fac parte și tot felul de partiduțe.

Potrivit unuia dintre autorii proiectului — democratul și spicherul Andrian Candu, 80 la sută dintre alegători sînt gata să susțină sistemul electoral uninominal. Desigur, vrăjile șamanice a Partidului Democrat au efect și, totuși, este îndoielnic faptul că un număr atît de mare de cetățeni să susțină reforma. De aceea, implementarea acesteia nu va fi atît de ușoară precum pare. Cel puțin, noi sperăm că va fi anume așa.

Desigur, în lipsa unui consens, guvernarea ar putea scuipa și implementa reforma fără acordul societății. Așa cum le spunea boierilor săi domnitorul-despot, Alexandru Lăpușneanu: «Dacă voi nu mă vreți — eu vă vreau!».

* * *
Esența nici măcar nu este în alegeri, ci în noi înșine. Pînă ce vom înțelege acest lucru vom trăi în deznădejde. Esența noastră — acolo trebuie să se rupă gheața. Calitatea și doar calitatea celor aleși va determina rezultatele. Dar, sîntem noi oare gata? În ce categorie sînt gîndurile noastre? Ce reprezintă valoare pentru noi și ce este principial important? Cum sîntem noi în realitate?

Dmitri Crîmovскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: