100 de zile după comandă or, Circul în emisie directă
РУС. MOLD.
» » 100 de zile după comandă or, Circul în emisie directă

100 de zile după comandă or, Circul în emisie directă

30-03-2017, 15:50
Viziuni: 1 572
  
Versiunea de tipar   
100 de zile după comandă or, Circul în emisie directă”Desemnat direct de popor”, Igor Dodn a făcut totalurile celor 100 de zile de ros pantalonii în fotoliul prezidențial.

 

Conferința de presă, dedicată acestui eveniment de importanță majoră, a început neobișnuit de tîrziu pentru asemenea genuri de acțiuni – la ora 19.30 ora Chișinăului. Posibil că Igor Nicolaevici a fost ocupat pînă peste cap cu treburile statului, însă, involuntar, se impune analogia cu învestirea Guvernului Pavel Filip la miez de noapte. 

 

Se pare că adunăturile nocturne ale nimicniciilor a devenit, deja, un obicei oligarhic moldovenesc pe care Dodon îl respectă cu sfințenie. De ce nimicnicii, veți întreba ? Dar oare a făcut ceva pentru popor Guvernul Filip ? Oare a făcut ceva pentru popor Igor Dodon ? 

 

Ultimul nici nu avea ce să raporteze, el pur și simplu și-a dat aere și, asemenea lui Kisa Vorobianinov la adunare ”Uniunii spadei și plugului”, își umfla vajnic obrajii. 

 

În afară de felcărială goală, populism și praf în ochi nu am văzut nimic de la președinte în ultimele 100 de zile. Dar, voi aduce aminte că în promisiunile lui preelectorale, Igor Dodon a stabilit șase puncte pe care s-a angajat să le îndeplinească în acest termen. Este vorba despre restabilirea parteneriatului strategic cu Rusia, desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate, demararea acțiunilor pentru reunificarea țării, asigurarea neutralității Moldovei, interzicerea unionismului, renașterea țării (în această frază cețoasă se conține, inclusiv, atragerea la răspundere a tuturor celor care se fac vinovați de ”jaful secolului” și distrugerea țării). 

 

Ei bine, cuvîntul lui Jedi este mai tare ca boaba de mazăre, nu-i așa Igor Nicolaevici ? Dar … balul a luat sfîrșit, au tăcut guslile, se vede nevoit să justifice președinția în fața celor care l-au urcat pe tron. Și anume: să dezbine societatea moldovenească, să o împartă în ”estici” și ”vestici”. Anume scindarea și creează o atmosferă confortabilă pentru oligarhii aflați la guvernare și anume cu asta și doar cu asta s-a ocupat Dodon în primele 100 de zile ale mandatului său. 

 

Oh, da… a mai dat jos drapelul Uniunii Europene, a schimbat sintagma ”ro” cu ”md” pe site-ul Președinției, s-a tot plimbat la Moscova, Bruxelles, Soci și Muntenegru. La Moscova ar fi soluționat, chipurile, problemele a 17 mii de imigranți moldoveni care au încălcat legile imigraționiste din Federația Rusă și le-a dăruit amnistie. Numai că acești imigranți, se plîng pe rețelele de socializare că în cadrul serviciilor imigraționiste din Rusia li se oferă cale întoarsă și, de facto, nu există nici un fel de amnistie. 

 

Da, Igor Dodon a stat la Moscova lîngă Putin (în timp ce ultimul a vorbit despre Siria) și a pus pe seama Moldovei datoria Transnistriei pentru gaz – în mărime de 6 miliarde de dolari. Acestea sînt realizările reale ale ”președintelui desemnat de popor”. 

 

Niciun nou acord de prietenie, niciun acord de bază cu Federația Rusă el nu a semnat. Măcar și pentru că nu dispune de competențele necesare. Ceea ce înseamnă că nu trebuia să mintă alegătorii înainte de alegeri. 

 

În ceea ce ține de Transnistria, noi știm cu toții că liderul regiunii – Vadim Krasnoselski l-a trimis pe Dodon cît mai departe cu toate referendumurile lui și toate celelalte. Dodon a fost trimis la plimbare și de Bruxelles, așa că garanțiile lui referitoare la neutralitatea Republicii Moldova, de asemenea, s-au dus pe apa sîmbetei.

 

Cît despre alegerile anticipate nici nu mai face să discutăm. Nici Dodon, nici socialiștii lui nu au nevoie de anticipate, ei speră pe succes în 2018. De aceea, ”dodonomeșalca” este inclusă la capacitate maximă. La acest capitol, lui Igor Dodon îi încurcă lipsa competențelor. De parcă el nici nu știa despre asta atunci cînd le dădea oamenilor promisiuni. Așa că, vă felicit, din nou, mult stimați cetățeni mințiți ! 

 

Interzicerea unionismului a fost urmărită de chișinăuieni duminica trecută, 26 martie, cînd acești ”interziși” mărșăluiau brav prin centrul orașului, marcînd alipirea Basarabiei la regatul României.

 

… Așa deci, s-a întîmplat seara, de lăudat nu avea cu ce. Însă, nu era Dodon Dodon dacă nu făcea un pas PR în stilul lui. Ne referim la intenția de a iniția un referendum consultativ. ”Desemnatul de tot poporul” vrea să propună cetățenilor să răspundă la patru întrebări. 

 

Trebuie să remarcăm că un asemenea referendum nu se deosebește cu nimic de un simplu sondaj de opinie, nu decide nimic pentru că nu are consecințe juridice. Este încă un truc în stilul lui Dodon pentru electoratul cu viziuni mai puțin extinse. 

 

Este de remarcat că două din cele patru probleme propuse pentru referendumul consultativ (despre extinderea competențelor președintelui și despre reducerea numărului de deputați) pot fi soluționate doar prin modificarea Constituției. 

 

Problema legată de miliard, în general, conform Codului Electoral, nu poate fi supusă la referendum. Cel puțin, nu în așa formulă. Totodată, ne-am dori (și cred că voi fi susținut de majoritatea populației Moldovei) ca nu legea să fie modificată, ci vinovații să fie găsiți iar miliardul restituit. Exact așa cum se spunea în promisiunile electorale ale domnului Dodon. 

 

Întrebarea despre competențele sale, la fel, poate fi reformulată, ca să nu conțină sugestia de răspuns. 

 

Igor Dodon a demonstrat clar că este lipsit de puteri, cu atît mai mult de dîrzenie și de dorință de a recunoaște că forma de guvernare a țării este parlamentară. Iar faptul că referendumul propus de el nu este constituțional, ci consultativ, de asemenea, vorbește despre neîncrederea dînsului în sine și, în general, despre stupiditatea lui.

 

Ivan Lecarev.
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: