Recunoașterea impotenței
РУС. MOLD.
» » Recunoașterea impotenței

Recunoașterea impotenței

29-04-2017, 09:18
Viziuni: 728
  
Versiunea de tipar   
Recunoașterea impotențeiFurtuna de zăpadă, care s-a năpustit asupra capitalei la mijloc de aprilie, a demonstrat încă o dată impotența administrativă a primarului de Chișinău

«Noi vom depăși consecințele acestei catastrofe. A fost pogromul din 1903, cutremurele din 44 și 77... Am trecut peste bombardamente și multe altele, așa că vom depăși și această situație», a declarat cu patos Dorin Chirtoacă.


Nici nu trebuie să mai menționăm pe cît de la locul ei este această declarație (ce poți să iei de la un îndoliat la cap?), însă, în ceea ce privește «bombardamentele», să nu reiasă, într-un final, că a fost mai ușor de restabilit Chișinăul după război decît de a-l restabili în urma administrării primarului liberal.


Dorin Chirtoacă consideră că va fi nevoie de un an pentru depășirea completă a consecințelor cataclismului. Ei bine, dacă e să judecăm după tempoul de reparație a bulevardului central al capitalei și bulevardului Negruzzi, viteza este pur și simplu amețitoare. Un singur lucru este curios — în ce fel «primatul general», care nici nu a scos nasul afară în zilele de calamitate (fără a lua în calcul strîngerea crengilor, cu scop de PR, din Parcul Catedralei), a determinat momentan termenii de lichidare a consecințelor stihiei și încă și mai rapid — suma necesară în acest sens. Și va fi nevoie de nici mai mult nici mai puțin — 20 de milioane de lei «or, poate chiar și mai mult», a spus el. Ei bine, știind capacitățile primarului nostru, sînt puțini dintre cei care pun la îndoială faptul că sursele nu vor merge la tăierea arborilor doborîți, ci la «împărțirea» între colaboratorii primăriei.


Apropo, despre strîngerea crengilor cu scop de PR. Un conducător trebuie să administreze dar nu să strîngă crengi. Iar atunci cînd un conducător începe să execute munca măturătorilor, atunci locul lui este anume acolo.

 

* * *

Dorin Chirtoacă s-a adresat chișinăuienilor cu un îndemn înflăcărat de a da o mînă de ajutor la lucrările de curățare a orașului: «Chiar de dimineață începeți să faceți curățenie în jurul oficiilor și întreprinderilor la care lucrați». Explic pentru mințile luminate: locuitorii capitalei au început să facă curățenie, să înlăture arborii prăbușiți înarmați cu topoare și lopeți, de îndată ce a încetat să mai ningă. Or, să se încreadă în primărie dar s-au implicat și ei personal. Cu atît mai mult că în fruntea acesteia stă un asemenea exemplar. Așa că îndemnul respectiv a fost cam întîrziat.


În schimb, serviciile comunale s-au manifestat în toată splendoarea inacțiunii. Chirtoacă se plînge că întreprinderea «Asociația de gospodărire a spațiilor verzi» dispune de doar 300 de angajați și de aceea «nu poate face față situației». Cu toate acestea, nu că 300 dar nici măcar trei angajați din subordinea domnului Haruța nu au fost văzuți pe nicăieri în week-end.


Luni, autorul acestor rînduri a avut ocazia să discute cu o funcționară de grad mediu din cadrul întreprinderii cu pricina. La întrebarea: «Ce faceți voi?» (mai exact, nu faceți) a urmat un răspuns liniștitor: «Iată că mîine, vom ieși și vom începe să lucrăm». Soldații Armatei Naționale și trupele de carabinieri, văzuți unde pe unde, nu au fost asigurați cu toate cele necesare pentru înlăturarea consecințelor stihiei — topoare și ferestraie, tinerii au fost nevoiți să lucreze cu mîinile goale.


Dar deja marți, Dorin Chirtoacă a declarat că situația revine la normalitate și că autoritățile fac față situației excepționale. Așa cum spunea renumitul personaj cinematografic: «Tu vezi viața doar din geamul automobilului meu personal!».

 

* * *

Calvarul chișinăuienilor (dar și a altor regiuni care au avut de suferit) nu se încheie aici. Și problema nici măcar nu constă în copacii și crengile care mai stau să zacă pe drumuri. Ci în faptul că plus la stihia ce s-a abătut asupra oamenilor, pe seama noastră mai au de gînd să se îmbogățească și furnizorii de energie electrică. Cheltuielile pentru restabilirea liniilor de tensiune, deteriorate în rezultatul stihiei, ar putea fi incluse în facturile pentru consumul de energie electrică. «Problema referitoare la faptul că oamenii vor suporta cheltuielile pentru lucrările de reparație nu a fost pusă în discuție, însă, vom reveni la această chestiune, după ce vom lichida consecințele», a subliniat reprezentantul companiei Gas Natural Fenosa, Alexandru Brăileanu. Și cu siguranță se va reveni la această chestiune, stați calmi la acest capitol! Deoarece Guvernul nostru nu se grăbește să aloce surse suplimentare pentru reparația rețelelor.


Este de remarcat faptul că nici autoritățile Moldovei, nici reprezentanții Gas Natural Fenosa, nu ne comunică nimic. De ce, în pofida avertizărilor insistente ale meteorologilor cu privire la apropierea stihiei, nu au fost întreprinse măsuri preventive care ar fi putut să micșoreze esențial pagubele.
 
Dmitri Crîmov
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: