Bazîndu-se pe popor
РУС. MOLD.
» » Bazîndu-se pe popor

Bazîndu-se pe popor

18-12-2015, 15:27
Просмотров: 1 050
  
Версия для печати   
Bazîndu-se pe poporGlodeni: Avem nevoie de o Moldovă modernă, stabilă din punct de vedere politic și economic și pe care noi, moldovenii, trebuie să o construim cu propriile forțe


Conferințele de dare de seamă și alegeri sunt o etapă importantă în viața partidului. Aceste reuniuni sunt organizate cu scopul de a analiza munca efectuată, eșecurile admise și, cel mai important — cum să-și organizeze activitatea ulterioară comitetele raionale. Conferințele au coincis cu un nou moment de tensiune pentru țară, de aceea, fiecare forum partinic iese nițel din cadrul programului obișnuit. Și acest lucru este firesc, întrucît, PCRM este un partid ce activează în interesele poporului, luptă pentru interesele țării și a fiecărui cetățean în parte.

 

Comuniștii din Glodeni au organizat a XI-a Conferință de dare de seamă și alegeri. Din cei 130 de delegați, la reuniune au participat 124 de membri ai PCRM. Evenimentul a demarat cu cuvinte calde de salut și recunoștință în adresa delegaților și invitaților. Prim-secretarul Comitetului Raional Glodeni a PCRM, Elena Gudumac s-a arătat convinsă că în pofida multiplelor provocări la care au fost supuși comuniștii din raioanele din nordul țării, în pofida șantajului și presiunilor din timpul alegerilor, organizația raională de partid din Glodeni a păstrat unitatea în rîndurile sale și pacea în rîndul locuitorilor raionului.

 

În condițiile «istoriei de succes»

 

Partea festivă a trecut, treptat, la chestii serioase. Înainte de a începe analiza activității partinice, prim-secretarul a reamintit celor prezenți că munca comuniștilor din Glodeni este legată direct cu situația socială, economică și politică din țară. Însă, din păcate, așa cum a remarcat și raportorul, această situație continuă să se agraveze în toate sferele vieții, iar acest lucru afectează fiecare locuitor al Moldovei în parte.

 

Pe parcursul perioadei de raport, partidele din cadrul alianței de guvernare au continuat să-și împartă funcții, au anulat facilitățile sociale, au înghețat creșterea pensiilor și salariilor, au persecutat sursele media inconveniente, au spălat sute de milioane de lei din bugetul de stat, au amenințat și șantajat oponenții politici, au lichidat școli, internate, spitale, au falsificat rezultatele alegerilor. Lista poate continua la nesfîrșit. Despre toate aceste lucruri știu și au știut tot timpul reprezentanții misiunilor diplomatice, inclusiv, așa numiții «principalii parteneri de dezvoltare» — SUA și Uniunea Europeană, care nu au întreprins absolut nimic și abia acum manifestă «maturitate» în ceea ce privește «istoria de succes» a Moldovei.

 

Comuniștii din Glodeni au avut de muncit în asemenea condiții nefaste care a marcat întreaga perioadă de raport. Chiar și așa, în această perioadă, organizația partinică a reușit să înregistreze anumite succese. Spre exemplu, într-o perioadă de doi ani, la PCRM au aderat 63 de persoane vîrsta medie a cărora este de 46 de ani. În conformitate cu prevederile Statutului formațiunii, potrivit prim-secretarului, multe organizații primare au făcut față cu brio sarcinii impuse de conducere — au fost primiți 48 de membri noi. În acest fel, la ora actuală, la evidența organizației raionale de partid din Glodeni sunt înscriși 517 comuniști.

 

Prim-secretarul, Elena Gudumac și-a exprimat recunoștința pentru organizațiile partinice din sate, care, timp de doi ani, au depus efort pentru completarea rîndurilor formațiunii. Pentru abordare constructivă în ceea ce privește atragerea de noi membri de partid, au fost menționate următoarele persoane: Emilia Negură, Mihail Bosnea, Lidia Mihailova, Alexandr Belinschi, Serghei Spijavca, Raisa Bogdan, Vadim Borș, Veaceslav Badrajan, Carolina Oplean, Raisa Slivca, Ana Cernocan.

 

Bătăliile electorale

 

O etapă importantă în viața Comitetului Raional Glodeni a fost perioada alegerilor parlamentare și locale. În cadrul alegerilor legislative, în raionul Glodeni, PCRM a acumulat 20,14 la sută din sufragii. Acest rezultat, după cum a menționat Elena Gudumac, nu este pe atît de neașteptat pe cît de revoltător. Potrivit ei, acest lucru s-a întîmplat în condițiile în care există organizații de partid pe lîngă fiecare birou electoral, agitatori locali și activiști bine pregătiți, dar și după ce formațiunea a organizat 78 de întîlniri electorale.

 

«Totuși, poporul nu a crezut comuniștilor. Probabil, cetățenilor noștri le este pe plac faptul că timp de cinci ani cei de la guvernare și-au bătut joc de această țară, nu au soluționat nicio problemă. Probabil că oamenilor le-a plăcut faptul că pensiile au fost majorate cu 4,3 %, iar bursele — cu 10%. Se pare că oamenilor noștri le-a mai plăcut și faptul că Moldova a revenit la medicina cu plată, au fost închise 260 de școli, datoria externă a crescut de la 12,8 pînă la peste 60 % din PIB. Judecînd după toate, populației îi convine majorarea tarifelor, prețurilor la medicamente și produse alimentare.

 

Oamenilor le convine, probabil, și faptul că are loc o profanare totală a instituțiilor statului», a remarcat cu durere prim-secretarul Elena Gudumac. Ea a mai adăugat că PCRM a pierdut 5% din voturi pe raion și pentru că oamenii au confundat PCRM cu partidul-clon.

 

Potrivit prim-secretarului, totalurile alegerilor locale sunt analizate de comuniști pînă și la această oră. A fost o lovitură dureroasă pentru organizația raională, care a influențat dispoziția partinică a comuniștilor. Rezultatele sunt următoarele: în consiliul orășenesc Glodeni — 2 consilieri PCRM; în satele Cajba — 3, Cuhnești — 1, Cobani — 1, Ciuciulea — 1, Danu — 1, Dușmani — 1, Fundurii Noi — 1, Iabloana — 1, Petrunea — 1, Sturzovca — 2, Viișoara — 2, în consiliul raional — 3 consilieri (Tamara Ilcu, Gheorghe Airinei, Anatolie Gorodenco).

 

Nu cedăm și nu renunțăm

 

Pe finalul raportului său, Elena Gudumac a subliniat că principala sarcină a comuniștilor din Glodeni este de a consolida rîndurile formațiunii, întrucît «avem cu ce ne mîndri: noi nu am corupt pe nimeni, nu am șantajat alegătorii, nu am mințit și nu am aruncat în vînt promisiuni fantastice, avem despre ce vorbi și cel mai important — noi trebuie să fim permanent printre alegătorii noștri».

 

Dezbaterile pe marginea raportului au fost aprinse și constructive. După cum au remarcat delegații la conferință, în pofida faptului că cetățenii încep să se dezmeticească, mai sunt încă mulți dintre cei care continuă să se hrănească cu iluzii așteptînd că partidele populiste vor produce minuni. Activiștii PCRM le declară deschis acestor cetățeni următoarele: «Nu așteptați minuni, purcedeți la curățarea țării de trădători ai intereselor naționale și corupți, avem nevoie de o Moldovă stabilă din punct de vedere politic și economic, cu un nivel de viață nu mai rău decît în Europa, însă, țara trebuie să fie construită de poporul Moldovei, cu propriile forțe, ci nu în condiții înrobitoare impuse de funcționarii Uniunii Europene».

 

La rîndul său, membrul Comitetului Politic Executiv al CC, deputat în Parlamentul RM — Anatolie Zagorodnîi a îndemnat comuniștii să nu cadă pradă disperării și să nu se relaxeze. El a remarcat că Partidul Comuniștilor din Republica Moldova se bazează pe popor, pe parcursul activității sale, formațiunea a înregistrat succese serioase, iar la ora actuală, o altă formațiune mai dinamică și consecventă nu există în țara noastră. Zagorodnîi a subliniat că o sarcină importantă pentru toți comuniștii rămîne munca activă cu alegătorii, pentru a aduce la cunoștința fiecăruia esența politicii PCRM.

 

Activitatea Comitetului Raional Glodeni în perioada de raport a fost catalogată drept satisfăcătoare. În decizia adoptată în cadrul celei de-a XI-a Conferințe de dare de seamă și alegeri, au fost trasate scopurile și sarcinile pentru viitoarea perioadă de raport printre care se numără: îmbunătățirea activităților organizaționale de partid și politice de masă, organizarea unei activități ideologice efective în rîndul populației, creșterea numărului de membri PCRM, de asemenea, sporirea influenței partidului în localitățile în care numărul populației depășește 2000 de persoane.

 

Secretarilor organizațiilor primare de partid li s-a recomandat să ia sub control procesul de abonare la Ziarul «Comunistul» și să întreprindă măsuri pentru îmbunătățirea situației.

 

* * *

În noua perioadă de raport, organizația raională de partid va fi condusă de Elena Gheorghevna Gudumac. Așa au decis, în unanimitate, delegații la conferință. Secretar pe domeniul organizării activităților de partid a fost numită Carolina Oplean, iar secretar pe probleme ideologice — Lidia Mihailova. 

 

Marina Țurcan

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: