Avem nevoie de o revizuire a valorilor morale
РУС. MOLD.
» » Avem nevoie de o revizuire a valorilor morale

Avem nevoie de o revizuire a valorilor morale

4-05-2017, 14:50
Viziuni: 1 721
  
Versiunea de tipar   
Avem nevoie de o revizuire a valorilor moraleE timpul ca, unindu-ne în jurul PCRM, să punem capăt nelegiuirilor conducerii
În popor există necesitatea de a munci, de a crea, dar tendința actualului regim spre idealizarea falsă a realității doboară entuziasmul nostru. Noi trebuie să privim viața în mod realist, să analizăm, să participăm la mitinguri, – necesitatea lor este acum deosebit de evidentă, și să ne revoltăm, să ne revoltăm și încă o dată să ne revoltăm împotriva nedreptății și a corupției guvernării noastre.

Majoritatea populației Moldovei mai ține minte visul la depășirea disconfortului social și moral produs de inechitate și de sărăcie, visul la o siguranță în fața pericolelor și provocărilor sociale. Pe cetățenii noștri de rînd îi caracterizează dreptatea, onestitatea, cumsecădenia, compasiunea. Ei știu bine că aceste calități sunt capabile să scoată din societate nepăsarea, imoralitatea, cinismul și încă ceea ce însoțește toate aceste fenomene – corupția.

Speranța la renașterea morală a guvernării noastre mai există. La renașterea nu numai a guvernării, ci și a poporului! Cu trecerea timpului, devine tot mai evident faptul că „valorile” care ne sunt impuse în ultimii ani de către Occident nu pot să satisfacă întreaga populație a Republicii Moldova. De aceea noi trebuie să luptăm împotriva crizei moralității, a crizei spiritului de dreptate, a scăderii prețului vieții omenești și a multor altor lucruri!

 Pe agenda zilei trebuie să includem în primul rînd revizuirea valorilor în societatea contemporană. Și asta pentru că toți, sau aproape toți, ne dăm seama că valorile morale păstrate și respectate de popor veacuri la rînd acum se află în pericol.

Moldova de astăzi este țara furată de la popor. Cine și cînd a furat-o – despre asta putem vorbi mult. Adevărul însă e unul și e absolut clar: țara ne-a fost furată! Acum este mai important să ne gîndim ce să facem? Ce să întreprindem, pentru a ne-o reîntoarce? În această privință, doar Partidul Comuniștilor propune cea mai chibzuită ieșire din situația creată. Poporul își poate întoarce  și trebuie să-și întoarcă el însuși țara care i-a fost furată!

La noi cine se ocupă de luminarea conștiinței poporului? Pot fi numiți oameni concreți care fac asta și vom vedea că aceștia sunt tot din rîndurile PCRM. Cel puțin eu, nu țin minte ca statul și toate partidele să fi încheiat un acord social în privința educării conștiinței poporului, după care să fi început să facă asta. Iar cît privește flecarii din formațiunile lui Dodon și Plahotnoic – ceea ce fac și spun ei nu are nimic comun cu ridicarea nivelului de conștiință socială a oamenilor. Cînd lor nu le sunt pe plac părerile altora, ei din toate puterile se străduiesc să-l discrediteze ori chiar să-l distrugă pe acel om ori pe acel partid cu alt punct de vedere asupra realității de la noi. Dar, de fapt, nu au prin ce le contrazice critica.

Și cum ar putea s-o contrazică în situația de astăzi a poporului? În țară scad veniturile populației, iar salariile funcționarilor cresc, prețurile la produsele alimentare (într-o țară agrară ca Moldova!) sunt mari, infrastructura nu se îmbunătățește, investițiile se micșorează… Corupția este fenomenul prezent peste tot unde este vorba de bani. Îl judecă pe unul, pe altul, dar sistemul de jefuire a țării și a oamenilor nu-l ating. Dar legea? Ce lege poate fi acolo, unde lipsește moralitatea? În situația de la noi, nu mai putem vorbi nici de morală creștină, nici de morală omenească! La noi în capul mesei a fost așezată „morala hoțului”.  Majoritatea oamenilor trăiesc în sărăcie, iar numărul celor suprabogați crește. Da în ce stare se află însăși țara?!  Cîmpuri nelucrate, drumuri stricate, sate pustii…

Unii declară că toate sînt așa cum sunt, pentru că în Moldova nu există o forță ce i-ar putea consolida pe oameni. Nu-i adevărat! Există o asemenea forță! Ea se numește Partidul Comuniștilor din Republica Moldova.

După aprilie 2009, Parlamentul în general și-a pierdut autoritatea. Acum e în plin mers împărțirea puterii între PSRM și PDM. PSRM – lacheul regimului – pășește în primele rînduri ale luptei pentru nimicirea sistemului politic din țară și monopolizarea puterii în Moldova. Procuratura, CNA, mass-media oligarhilor au desfășurat o campanie de arestări, chipurile, pentru a-i băga în frică și a-i pedepsi pe hoți. Pe cînd însăși corupția tot la locul ei vechi a rămas, ea n-a fost atinsă nici cu degetul și a rămas să aibă tot atîta putere!

Trecerea răspunderii pentru ceea ce se întîmplă de la o instituție de stat la alta continuă. Socialiștii, mînă în mînă cu democrații, – pe unde în mod deschis, pe unde în mod ascuns –, încearcă să nimicească de acum ultimele rămășițe ale democrației și ale parlamentarismului în Moldova.

În Moldova e slab dezvoltat sectorul civil, de aceea astăzi crește importanța responsabilității elitei pentru acțiunile sale. Și asta pentru că, din cauza lipsei de organizare a populației, practic, este imposibil de a controla și a corecta greșelile pe care le comite guvernarea.

Iată de ce guvernanților de la noi nu le place să țină dări de seamă în fața poporului. Iată de ce „elitele” noastre ocolesc legea și morala. Într-o asemenea stare de lucruri, nu mai poate fi vorba despre pluralism politic, nici despre echitate, nici despre securitate socială, nici despre economie concurențială etc.

După aprilie 2009, cineva, – un cineva care a fost interesat ca să se întîmple anume așa –, și-a atins scopul: la conducerea țării au fost puse persoane dubioase și trădători. Iată că aceștia „au reformat” pensiile noastre – și cu ce ne-am ales? Pensiile „nu s-au înnoit” cu nimic, cum au fost mici, așa au și rămas mici. Da cît de mult s-a trîmbițat despre această reformă! Așa e guvernarea noastră de azi: îi place flecăreala. Acum, ea hotărăște ceva cu privire la sistemul electoral – ca de azi înainte să fie unul, chipurile, mai bun decît cel pe care-l avem… Mîine-poimîine numaidecît îi va tăia capul corupției… Iată că a apărut și cineva care s-a lămurit și în ceea ce privește miliardul furat… Iar cînd pe toate acestea le pui alături de viața noastră reală, te năpădește sentimentul de rușine și revoltă.

Este clar că, în afară de comuniști, în Moldova nimeni nu are de gînd să construiască și nu va construi un stat social. Doar în cazul venirii la guvernare a comuniștilor, politica autorităților va fi direcționată spre crearea unor condiții care să-i asigure omului o viață demnă și o dezvoltare liberă.

Deocamdată însă, politica de la noi a fost transformată în retorică, iar în spatele frumoaselor promisiuni se săvîrșesc lucruri dintre cele mai urîte. Iată de ce e timpul să punem capăt acestor nelegiuiri ale conducerii.

Iov Rusnac, pedagog, pensionar,
s.Bulboaca, r.Briceni.
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: