Un adevărat genocid
РУС. MOLD.
» » » Un adevărat genocid

Un adevărat genocid

11-12-2015, 10:37
Просмотров: 1 066
  
Версия для печати   
Un adevărat genocidDatoria statului faţă de sistemul de ocrotire a sănătăţii depăşeşte suma de un miliard de lei


Joi, pe 10 decembrie, la iniţiativa fracţiunii PCRM, în Parlament urmau să aibă loc audieri ale ministrului Finanţilor la tema finanţării sistemului de ocrotire a sănătăţii. Dar ministul Finanţelor nu s-a prezentat la şedinţă, fapt prin care a trezit indignarea nu doar a deputaţilor comunişti, ci şi a aleşilor poporului din alte fracţiuni. 

 

Oxana Domenti, şeful Comisiei parlamentare permanente pentru protecţie socială, sănătate şi familie, a informat că ministrul a ştiut despre aceste audieri cu două săptămîni în urmă. «Asta e revoltător! Parlamentul şi cetăţenii trebuie să cunoască ce se întîmplă în domeniul medicinei. Comisia pentru protecţie socială a pregătit şi un proiect de hotărîre a Parlamentului, în care propunem o soluţie de ieşire din situaţia critică în care, din vina ministrului Finanţelor, se află acum sistemul de ocrotire a sănătăţii», a declarat Oxana Domenti.

Alte fracţiuni prlamentare de asemenea şi-au exprimat părerea ca la audieri să se prezinte şi să răspundă la întrebările deputaţilor anume ministrul Finanţelor. În final, cu majoritatea voturilor, audierile au fost amînate pentru viitoarea şedinţă a Parlamentului.

 

Boris Golovin, deputat în Parlament din partea PCRM:

— Faptul că ministrul Finanţelor, Anatol Arapu, nu s-a prezentat la audieri, demonstrează că nu are ce spune. Ştiind că va fi nevoit să răspundă la întrebările incomode ale deputaţilor Parlamentului pentru că a prejudiciat sistemul sănătăţii cu mai mult de un miliard de lei, că a încălcat un şir de legi privind finanţarea medicinei, dumnealui a hotărît să ignoreze audierile. Pe cînd, dacă din anumite motive obiective nu a fost posibil să se prezinte el însuşi, ar fi putut să-l trimită în Parlament în locul său pe viceministrul Finanţelor. Dar în locul lor a venit să-şi facă darea de seamă adjunctul şefului Direcţiei principale a trezoreriei de stat. Scopul e clar — ca deputaţii să-şi exprime acum nemulţumirea de acţiunile ministerului, după care să se liniştească şi să nu mai revină la respectiva problemă.


Dar problema se complică pe zi ce trece. Situaţia din sfera ocrotirii sănătăţii este catastrofală. Din cauza că ea nu a fost finanţată în modul corespunzător, au de suferit oamenii: de acum a patra lună, spitalul nu-i primeşte pe pacienţii planificaţi pentru spitalizare şi nici pe bolnavii cronici. Ministrul Finanţelor și ministerul de profil făptuiesc un adevărat genocid al poporului moldovenesc. Ei ne sunt duşmanul cu numărul unui!


Potrivit datelor oficiale, datoria statului faţă de domeniul medicinei alcătuieşte circa 600 milioane de lei. În plus, statul, conform legislaţiei în vigoare, e obligat să plătească acestei sfere de activitate 12,1% din articolul de cheltuieli. În realitate, îi plăteşte doar 8,3%. Altfel spus, cu 500 de milioane mai puţin decît e necesar să-i plătească. În total, la ziua de astăzi, sistemul de ocrotire a sănătăţii a primit cu circa un miliard de lei mai puţin decît i se cuvine.


Iar în acest răstimp Ministerul Finanţelor aşteaptă ca anul bugetar să expire şi ca, în final, sistemul de ocrotire a sănătăţii să nu primească aceşti bani, iar însăşi datoria să treacă în anul viitor. Fireşte, o asemenea situaţie creează probleme suplimentare. Probabil, ministrul Finanţelor, cunoscînd situaţia, cunoscînd reacţia noastră la audieri, s-a temut să vină în Parlament, deoarece nu are nimic de spus pentru a argumenta actuala stare de lucruri. Dar noi vom insista ca dumnealui să răspundă, totuşi, pentru inactivitatea sa şi să înceapă a munci aşa cum îi cere funcţia pe care o deţine.

 

Marina Țurcan

скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: