Avansurile cîntă romanțe
РУС. MOLD.
» » Avansurile cîntă romanțe

Avansurile cîntă romanțe

10-06-2017, 12:50
Viziuni: 756
  
Versiunea de tipar   
Avansurile cîntă romanțeÎn stil pur european: partenerii externi de dezvoltare oferă prognoze optimiste Cabinetului de miniștri condus de Filip. Oare de ce?
 
La prima vedere, totul pare frumos: cîteva organizații comerciale și necomerciale cu autoritate din Occident și Uniunea Europeană fac declarații sub forma prognozelor economice vizavi de Moldova, avînd în vedere caracterul lor solid pe arena internațională. Cititorul și telespectatorul neexperimentat trebuie să strige «Wow!» — la noi totul este în creștere, la noi în țară totul este super bine, iar restul — cei care scriu despre regresul economic și despre problema locurilor de muncă — pur și simplu nu cunosc realitatea.

Pentru cei care «nu cunosc realitatea»: Banca Mondială a îmbunătățit prognoza de creștere (!) a economiei Moldovei pentru 2017 (și chiar pentru 2018 — nota red.), majorînd acest indice pentru anul în curs de la 2,8 % pînă la 4 %, iar pentru anul viitor — de la 3,3 % pînă la 3,7 %. Așa deci, noi.md transmite, cu trimitere la raportul din iunie a BM, cu titlu răsunător — «Perspectivele economiei mondiale» (Global Economic Prospects) — asta nici pe departe nu este limita «perfecțiunii» moldovenești sub paravanul integrării europene. Încă ci-o mai fi: încă ce fel de prognoze vom mai avea a vedea.

Cine cui servește

Fără supărarea colegilor din alte surse media, totuși. Voi, colegi, pe parcursul multor ani de zile — cel puțin în ultimii opt ani — în mediile voastre, site-uri, ziare, tot publicați asemenea prognoze. Rapoarte plictisitoare cu trimitere la comunicatele de presă oficiale. Analizați măcar o parte din aceste rapoarte. Și veți vedea că, dacă nu în totalitate, atunci aproape în totalitate repetă planurile (nici măcar nu prognozele definitive) cabinetelor de miniștri ale așa numitei «guvernări pro-europene».

Prognoze «optimiste» analogice am avut pe timpul cabinetelor lui Filat, Leancă, Gaburici, Streleț. Acum, pentru Cabinetul Filip. Cifrele puțin ce se deosebesc — totuși este vorba despre prognoză. Se vor adeveri oare aceste prognoze — este o mare dilemă. Însă, responsabilitatea acestor organizații, cum ar veni cu autoritate de la bun început, este nulă pentru asemenea «avansuri» actualei guvernări. Nu s-a adeverit prognoza — înșiși moldovenii se fac vinovați, nu au îndreptățit așteptările. Iar faptul că avansurile sînt mari, chiar și după standardele mici de așteptare ale moldovenilor, asta nu este o eroare. Din păcate, erorile — intenționate sau nu, sînt luate drept credo.

Apropo, despre prognozele optimiste eronate din 2009. Parcă nu-mi aduc aminte ca măcar o dată pentru o eroare de 0,001 %, măcar cineva să se facă vinovat în fața poporului simplu. În schimb, autoritățile Moldovei au pus această eroare pe umerii contribuabililor, legalizînd o nouă povară financiară care să compenseze acumulările insuficiente la buget din contul cetățenilor prin creșterea impozitelor, reducerea ajutorului social, pensiilor și salariilor. Începînd cu sfîrșitul anului 2009, precedentele fărădelegilor aprobate de majoritatea de la guvernare sînt nenumărate.

Dacă justiția este oarbă, statul este condamnat

Mai mult decît atît, din 2009, fiecare cabinet de miniștri ai coaliției de guvernare nu consideră că are obligația (deși este obligat conform legii) să raporteze, în termen, în fața Parlamentului cu privire la activitatea desfășurată conform articolelor — să prezinte raportul privind executarea bugetului. Această încălcare a legii «de la o vreme pro-europeană» parcă nici n-ar mai fi deja o încălcare, iar dacă opoziția, spre exemplu PCRM cere raportul apoi asta mai că nu este «moftul său politic».

Pe fundalul degradării totale nu doar a sectorului economic, ci a tuturor sferelor de activitate a statului nostru, experții Băncii Mondiale oferă regimului de la guvernare în Moldova un nou avans de încredere sub forma prognozei ireale de creștere economică. Vom menționa din start: această prognoză nu are nimic în comun cu percepția vieții în țara noastră de către cetățenii de rînd, care, în conformitate cu toate sondajele de opinie, susțin că atît condițiile de viață cît și cele de muncă s-au înrăutățit.

Cu toate acestea, occidentalii au decis să amărască cu o porție de «adevăr» această pilulă dulce: chipurile, nu totul este atît de extraordinar și către anul 2019 lucrurile vor merge mai prost decît în anul curent și cel viitor — 2018. Dacă în raportul Global Economic Prospects anterior, din luna ianuarie, experții BM au prognozat pentru 2019 o creștere a PIB-ului în Moldova la nivel de 3,7 %, acum, ei au redus indicatorul respectiv cu 0,2 puncte procentuale — pînă la 3,5 la sută.

În opinia experților BM, în anii 2017 — 2019 creșterea economică în Moldova va fi menținută din contul consumului și politica fiscală stimulatorie. Iar la finele anului 2017 această creștere va fi mult mai mare din contul (atenție!) — creșterii exportului (și mai multă atenție!) din contul roadei agricole bune, din contul sporirii consumului (adică, în condițiile micșorării salariilor noi cu dumneavoastră vom începe să cheltuim mai mult).

În continuare — apoteoză: se pare că, în 2017, creșterea PIB-ului în Moldova se va produce, inclusiv, din contul majorării salariilor. Aici s-ar fi putut pune punct și cîntat «Amin!». Așa deci, în 2018, se va înregistra o creștere considerabilă a PIB-ului în Moldova — din contul majorării investițiilor publice și sporirii, în continuare, a transferurilor bănești de peste hotare de la cetățenii care muncesc în străinătate, din contul creșterii fluxului investițiilor străine pe fundalul ameliorării situației în sectorul financiar și îmbunătățirii climatului de afaceri.

Totodată, așa cum transmite noi.md cu trimitere la datele Biroului Național de Statistică (BNS), în 2016, PIB-ul a crescut cu 4,1 %, constituind 134 miliarde 467 milioane de lei. În martie anul curent, Ministerul Economiei al Moldovei a îmbunătățit prognoza de creștere a PIB-ului țării de la 3 % pînă la 4,5 % păstrînd, astfel, prognoza de creștere a PIB pentru 2018 la nivelul de 3,5 %.

Fondul Monetar Inter¬național (FMI), într-un mod absolut miraculos, pe fundalul regresului total, de asemenea, a sporit prognoza creșterii PIB în Moldova pentru 2017 — de la 3 % pnă la 4,5 %. Coincidență? Puțin probabil. Cu atît mai mult că asemenea coincidențe nu au fost observate în ultimii opt ani (!). Cu toate acestea, experții FMI declară că, în anul viitor, creșterea economică în Moldova va constitui cel puțin 3,7 %. Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) le tot repetă colegilor din parteneriatul extern: instituția, în general, și-a revizuit prognozele anterioare declarînd că, în 2017, indicatorul PIB în Moldova va crește de la 2,5 % pînă la 3 %. În continuare — bingo! Coincidență absolută cu prognozele Ministerului Economiei al Moldovei, care, cu toată dorința, nu poate fi acuzat de exactitate: pentru 2018, experții BERD prognozează o creștere PIB în Moldova la nivel de 3,5 %.

Viața de facto

În cadrul ședinței Parlamentului, în cadrul căreia a fost audiat raportul prim-ministrului despre activitatea Guvernului, deputatul PCRM — Oleg Reidman a subliniat că autoritățile prezintă anumite cifre și le tăinuiesc alte cifre pe care oamenii le simt pe propria lor piele în viața de zi cu zi. Și simt aceste cifre în cel mai dureros mod.
 
El a îndemnat să fie analizați indicatorii care și demonstrează rezultatele îngrijorătoare ale activității guvernelor pro-europene în Moldova.

«În toți acești ani de guvernare, investițiile au scăzut: în 2016, rata investițiilor a fost cu 14 % mai mică decît în 2015. Totodată, bugetul de stat a investit doar 50 %, bugetele locale — 88 %, surse proprii — 90 %, investițiile străine — 94 % din nivelul anului 2015. Cota statului din toate aceste investiții constituie doar 9,5 %. Și asta în condițiile în care alocarea surselor străine pentru a fi investite în infrastructură este considerabilă. Unde este baza optimismului nostru și al vostru în estimarea viitorului țării noastre? Eu nu mai vorbesc, deja, despre creșterea vertiginoasă a datoriei statului», a subliniat deputatul.

Potrivit lui, coraportul între salariu și minimul de existență practic nu crește. Același lucru este valabil în cazul pensiilor și indemnizațiilor pentru îngrijirea copilului, care pentru copiii de pînă la 1,5 ani nu ajunge nici la o treime din rata coșului minim de consum pentru această categorie de vîrstă.

Veniturile de care dispune populația, în expresie reală, s-au redus cu 1 %, iar cheltuielile au crescut nominal cu 3,3 %. Venitul disponibil mediu în familiile cu doi și mai mulți copii nu atinge cu 6 % rata coșului minim de consum.

În structura venitului: salariul a crescut cu doar 1,5 %, în schimb indemnizațiile pentru copii au pierdut 15 %. «Guvernul «hrănește oamenii din palmă», nu le dă posibilitatea să se simtă oameni, sporește dependența de funcționarul care stabilește ajutorul social, iar apoi vorbește despre succesele electorale», a remarcat deputatul Oleg Reidman.

Pavel Marfinскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: