Din nou la coadă
РУС. MOLD.
» » Din nou la coadă

Din nou la coadă

19-06-2017, 10:13
Viziuni: 822
  
Versiunea de tipar   
Din nou la coadăEforturile guvernării depuse pentru a demonstra că în Moldova au apărut drumuri europene au suferit eșec

 

Pe parcursul cîtorva ani, autoritățile moldovenești au contractat credite de milioane pentru construcția drumurilor europene moderne în țara noastră. Însă, cîteva trasee reparate nu au influențat tabloul general al calității drumurilor din țară.

 

Experții organizației in­ter­naționale The World Economic Forum au elaborat un rating al calității drumurilor în care au fost prezentate rezultatele studiului calității arterelor de transport din 144 de state ale lumii. În acest top, Moldova s-a clasat pe locul bine meritat — 144.

 

Calitatea drumurilor a fost evaluată pe o scară de șapte baluri, iar scorul maxim nu a fost întrunit de nicio țară inclusă în studiu. Liderul ratingului este Franța, care a acumulat 6,5 puncte. Aceasta este urmată de Emiratele Arabe Unite, Singapore, Portugalia și Oman. De asemenea, se pot mîndri cu drumurile pe care le au Elveția, Austria, Hong Kong, Finlanda și Germania.


Moldova a acumulat doar 1,5 puncte. Se pare că și acest rezultat a fost obținut doar grație faptului că noi, totuși, avem drumuri. Apropo, tot pe la coada topului se regăsește și țara europeană România. Din compania țărilor cu cele mai proaste drumuri face parte Guineea, Mongolia și Insula Haiti. Nu departe este Rusia, care se regăsește pe locul 123, iar Ucraina ocupă poziția 137.


Potrivit evaluării ex­perților, circa 40 la sută din drumurile din Moldova au nevoie de reparație capitală. Reparație parțială necesită chiar și acele magistrale care au fost date în exploatare în ultimii ani. Asta vorbește despre faptul că nici pe departe toate lucrările de reparație a drumurilor au fost efectuate la nivelul cuvenit.


Unul dintre motivele de bază — licitațiile netransparente organizate pentru construcția și reparația drumurilor. De regulă, tenderele sînt cîștigate de firmele convenabile celor de la putere sau firmele care oferă comisioane ilegale mai grase. Cu asemenea ritmuri, țara noastră va mai sta încă mult timp la coadă și nu doar la capitolul calității drumurilor.
 
Ana Vetrova
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: