Deja vu la Bubuieci
РУС. MOLD.
» » Deja vu la Bubuieci

Deja vu la Bubuieci

4-07-2017, 18:19
Viziuni: 5 381
  
Versiunea de tipar   
Deja vu la BubuieciProblema gunoiului n Chișinău – adoptarea deciziei nu garantează rezultat

 
Prin eforturile fracțiunii PCRM în Consiliul Municipal Chișinău, problema referitoare la depozitarea deșeurilor solide din capitală poate fi soluționată în timpul apropiat și pentru 50 de ani înainte. Dar, nu pentru prima dată, există pericolul sabotajului din partea socialiștilor.

Ședința Consiliului Municipal Chișinău s-a desfășurat, totuși, pe 4 iulie. Cum s-a și presupus la ședință au participat toate fracțiunile în afară de consilierii din partea Partidului Liberal. Înainte de începerea ședinței, reprezentanții fracțiunii liberalilor au declarat că aceasta a fost convocată ilegal și că ei vor contesta toate deciziile adoptate în cadrul ședinței respective, după care au părăsit sala de ședințe. În condițiile în care a existat cvorum, consilierii municipali au examinat un șir de probleme importante pentru capitală. În special, problema legată de evacuarea deșeurilor menajere.

La începutul ședinței, cu 30 de voturi, aleșii locali au desemnat un secretar interimar al Consiliului Municipal Chișinău. În această funcție a fost numit Adrian Tolmaci, care și-a intrat în funcții imediat după desemnare. CMC a creat o comisie pentru organizarea concursului de selectare pentru funcția de secretar al Consiliului Municipal Chișinău. Anterior, începînd cu anul 2008, această funcție a fost ocupată de Vladimir Didenco, care, acum, este în arest la domiciliu.

Veșnica întrebare

În cadrul ședinței Consiliului Municipal Chișinău au fost examinată și aprobată, cu majoritatea voturilor, decizia cu privire la depozitarea deșeurilor solide, care a fost elaborată și la adoptarea căreia a insistat fracțiunea comuniștilor și apartinicilor.  

Conform proiectului, pentru restabilirea poligonului de gunoi din Țînțăreni, din bugetul municipal se va aloca 39,9 milioane de lei. Dintre care 17,3 milioane se vor cheltui pentru achiziționarea echipamentului necesar, 12 milioane – pentru restabilirea barajului. Pentru dezvoltarea infrastructurii comunelor Țînțăreni și Dobruja se vor cheltui 10 milioane de lei din bugetul municipal.

Lucrările de reconstrucție a poligonului sînt planificate pentru doi ani de zile, după care, obiectul va permite să fie depozitat un volum de trei ori mai mare de deșeuri solide comparativ cu mina nedotată ”Purcel” din comuna Bubuieci, unde se evacuează, acum, tot gunoiul din oraș.  

Reamintim că sistarea deșeurilor la Țînțăreni a fost sistată în 2006, deși nu au existat motive obiective pentru închiderea poligonului. Acele probleme contradictorii invocate de locuitorii comunei puteau fi soluționate în regim de lucru pînă a se fi agravat situația.

Consilierii din partea fracțiunii PCRM și apartinicilor au ridicat, în repetate rînduri, problema legată de evacuarea deșeurilor și au prevenit despre o posibilă catastrofă ecologică. În 2015, consilierii noștri l-au obligat pe primarul general și întreprinderea ”Autosalubritate” să restabilească activitatea poligonului de gunoi, fapt pentru care au fost rezervate patru luni de zile. Mai tîrziu, în 2016, a fost elaborat un proiect de decizie privind depozitarea deșeurilor solide pe care consilierii municipali l-au aprobat cu majoritatea voturilor.  Însă, fie din neglijență criminală, fie intenționat – ceea ce este și mai monstruos, acest document a fost ”pierdut” la secretariat.

Documentul a fost găsit, doar că abia în martie anul curent și atunci pe proiectul deciziei a apărut semnătura fostului secretar al Consiliului Municipal Chișinău, Valeriu Didenco. Dar a fost pierdut un an de zile.

De asemenea, fracțiunea PCRM și apartinicilor din cadrul CMC a pledat în susținerea construcției unei uzine de prelucrare a deșeurilor. Așa cum se planifică, în timpul prelucrării, volumul deșeurilor se va reduce de cinci ori. Iar asta înseamnă că în condițiile unei exploatări corecte, poligonul de la Țînțăreni mai poate fi utilizat încă jumătate de veac înainte dacă nu mai bine.  În acest fel, fracțiunea comuniștilor și apartinicilor a devenit unica fracțiune în CMC care a propus un plan real pentru soluționarea problemei legate de evacuarea deșeurilor.

Așa deci, există șansa ca poligonul de la Țînțăreni să-și reia activitatea, însă, este necesar de a ajunge la o înțelegere cu administrațiile publice locale din aceste sate și de a le îndeplini toate condițiile. Simplu spus – este necesar de a vorbi cu oamenii în limba lor.
 
Autoritățile din Țînțăreni au înaintat un șir de condiții printre care construcția unui drum de ocolire spre poligon pentru mașinile de evacuare. Anterior, autospecialele treceau prin sat lăsînd în urma lor un iz insuportabil. De asemenea, primăria capitalei a alocat compensații bănești localnicilor celor două sate pentru îmbunătățirea infrastructurii și condițiilor de trai.
 
Alte deșeuri
 
Cu cît mai mult se tergiversează soluționarea problemei evacuării deșeurilor, cu atît mai scumpă este soluția. Acum, acest lucru va fi resimțit nu doar de funcționarii municipali, care vor trebui să recroiască bugetul capitalei, dar și de către locuitorii Chișinăului.

Consiliul Municipal Chișinău a aprobat decizia cu privire la majorarea tarifelor pentru evacuarea deșeurilor menajere. Tariful pentru o persoană, care locuiește într-o casă multietajată va constitui 9 lei 25 de bani, cu 4 lei mai mult decît pînă acum.

Tariful pentru locatarii caselor particulare se va majora cu 7,30 de lei și va constitui 18,5 lei.  Agenții economici vor achita pentru evacuarea unui metru cub de deșeuri 120 de lei cu TVA. Tarifele pentru evacuarea individuală a deșeurilor nu se vor modifica – 24 de lei cu TVA.

Potrivit consilierilor fracțiunii comuniștilor și apartinicilor, majorarea tarifelor pentru evacuarea deșeurilor a fost o măsură necesară, pentru că, la ora actuală,  întreprinderea municipală ”Autosalubritate” este în faliment și fără a fi majorate tarifele, activitatea acesteia ar putea stagna.

Totodată, majorarea tarifelor putea să fie mult mai considerabilă. Se presupunea că tarifele pentru locatarii caselor multietajate va constitui peste 16 lei.  

Totodată, 110 mii de chișinăuieni, care fac parte din grupurile de cetățeni social vulnerabili, nu vor resimți această majorare.  Pentru locatarii cu venituri mici va fi elaborată o schemă de compensații. Se presupune că majorarea tarifelor va ajuta la reechiparea parcului de mașini a întreprinderii ”Autosalubritate” și va face activitatea acesteia mult mai eficientă.  

Istoria cu iz

Fracțiunea Partidului Comuniștilor și apartinicilor este unica fracțiune în consiliul municipal, care, în repetate, rînduri, a atras atenția asupra problemelor legate de activitatea gunoiștii neautorizate în care a fost transformată mina ”Purcel”.  

Locuitorii satului Bubuieci, au ridicat, în repetate rînduri, problema cu privire la închiderea gunoiștii neautorizate care a apărut în apropierea satului lor. Ultima dată, oamenii au îngrădit accesul la mină acum o lună de zile. În cîteva zile, orașul s-a cufundat în deșeuri.

Reamintim că pe 6 iunie a parvenit informația cu privire la reluarea activității temporare a minei ”Purcel”. Totodată, locuitorii comunei au pus condiții ca în termen de 30 de zile autoritățile municipale să soluționeze problema evacuării deșeurilor n altă parte.

Despre faptul că locuitorii din Bubuieci nu au de gînd să renunțe la declarațiile lor și sînt gata să blocheze din nou accesul la mină pe 6 iulie, de asemenea, s-a aflat la ședința Consiliului Municipal Chișinău.

Atît timp cît problema evacuării deșeurilor nu este soluționată cardinal, istoria orășenească cu iz va continua.

Comentariu exclusiv

Natalia Vîsotina, consilier municipal, fracțiunea PCRM și apartinicilor în CMC

”Consiliul Municipal Chișinău nu s-a întrunit în ședință mai bine de o lună de zile. Pe ordinea de zi au fost incluse chestiuni importante care nu mai suportau amînare. Este foarte important faptul că am reușit să alegem un secretar al Consiliului Municipal, chiar dacă și interimar. Acum, însă, Consiliul are posibilitatea să activeze în regim deplin.  

Este foarte important că, în sfîrșit, s-a urnit din loc problema legată de deșeuri. Real, deșeurile vor începe a fi evacuate la Țînțăreni atunci cînd pe decizia respectivă își vor pune semnăturile un șir de funcționari din cadrul primăriei Chișinău – secretarul, secretarul interimar al CMC, președintele ședinței – actuala ședință este condusă de Veaceslav Bulat, primarul general interimar Victor Grozavu. Ei pot semna proiectul abia la sfîrșitul ședinței curente.

Însă, în această situație, din nou, sîntem martorii unui joc al socialiștilor. Pentru săptămîna viitoare, Igor Dodon planifică să întreprindă o vizită la Minsk și, ca de obicei, ia cu sine mai mulți consilieri municipali socialiști. Avînd în vedere că liberalii nu participă la ședință, în lipsa consilierilor socialiști activitatea CMC va fi blocată, fără ei noi nu vom putea închide ședința. În acest fel, din cauza socialiștilor, ședința ar putea continua abia pe 18 iulie. Pe cînd fiecare zi este importantă.

A doua condiție pentru redeschiderea poligonului este construcția drumului de ocolire care trebuie să fie realizată pînă la sfîrșitul verii, deși acest termen a fost determinat în 30 de zile.

Deocamdată, însă, autoritățile municipale trebuie să se roage de locuitorii din Bubuieci pentru a le permite să evacueze deșeurile pînă la sfrșitul verii, să caute compromisuri, să accepte cedări.  În caz contrar, Chișinăul riscă să se confrunte cu o catastrofă ecologică”.

Natalia Ustiugova скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: