Memoria poporului este veșnică
РУС. MOLD.
» » Memoria poporului este veșnică

Memoria poporului este veșnică

24-08-2017, 07:23
Viziuni: 842
  
Versiunea de tipar   
Memoria poporului este veșnicăAdresarea Partidului Comuniștilor al Republicii Moldova cu prilejul Zilei Eliberării Moldovei de cotropitorii fasciști germano-români și de ocupanții români
Stimați prieteni! Dragi tovarăși!

Cu 73 de ani în urmă, s-a încheiat victorios Operația Iași-Chișinău. Patria noastră, Moldova, a fost eliberată de sub ocupația fascistă. Ocupanți au fost nu numai armatele Wehrmachtului, care la 22 iunie 1941 au năvălit mișelește asupra teritoriului Uniunii Sovietice, dar și cei care astăzi se numesc pe sine frați de-ai noștri. Ocupanții au adus pe pămîntul moldovenesc violență, moarte, subjugare socială și morală.

Mii de concetățeni de-ai noștri au fost aruncați în temnițe naziste doar pentru faptul că se considerau pe sine moldoveni, se împotriveau românizării forțate și renunțau să accepte nazismul român în calitate de ideologie oficială. Orice rezistență era curmată în modul cel mai neîndurător. Spînzurători, împușcări în masă, maltratări, torturi, atitudine arogantă a noilor «stăpîni» față de supușii lor — iată ce a reprezentat ocupația româno-fascistă.

Sute de mii de concetățeni de-ai noștri au fost mînați în ghetouri, iar după aceea împușcați. Dictatorul nazist, «conducătorul» Ion Antonescu, nu-și ascundea scopurile sale — el avea intenția să creeze o națiune română pură, extirpîndu-i pe toți străinii din țara românească.

Și aceștia erau extirpați, fiind nemilos spînzurați și împușcați. Și asta se făcea cu atîta cruzime, încît însuși Hitler îl dădea pe Antonescu drept exemplu altor dictatori marionetă.

Despre asta, nu veți găsi astăzi nici un cuvînt în manualele de istorie după care copiii și nepoții noștri sînt impuși să studieze istoria. În aceste manuale nu se vorbește nimic despre lupta eroică și plină de sacrificii împotriva ocupanților a celor mai buni reprezentanți ai poporului moldovenesc multinațional. Marasmul actualilor guvernanți a ajuns pînă la aceea că înșiși ocupanții sînt prezentați societății ca eliberatori!

Toate acestea pot vorbi doar despre un singur lucru: regimul care s-a statornicit în Moldova și care a luat în captivitate statul este moștenitorul direct al acelui regim de ocupație care, cu 73 de ani în urmă, a căzut sub puternicele lovituri ale Armatei Roșii. Istoria ne învață că orice regim de ocupație este condamnat la pieire.

Dragi tovarăși!

În manualele de istorie de astăzi, noi de asemenea nu vom găsi nici un rînd despre fapta eroică a ostașilor și ofițerilor sovietici care au plătit eliberarea țării noastre de sub fascism cu propriile lor vieți, cu propriul lor sînge.

13 mii de oameni pentru totdeauna au rămas să-și odihnească somnul de veci în pămîntul moldovenesc eliberat de ei. Cercetașii găsesc și pînă acum morminte ale eroilor eliberatori. Și orice ar scrie în manuale conjuncturiștii și falsificatorii istoriei, memoria eroilor care au izbăvit pămîntul moldovenesc de fascism, memoria despre acest măreț eveniment și despre făuritorii lui va rămîne să trăiască în mijlocul poporului moldovenesc.

Iar memoria poporului este veșnică. Și, ca mărturie a acestei eterne memorii, există complexele memoriale «Eternitate», «Capul de Pod Șerpeni» și 800 de monumente înălțate, practic, în fiecare sat și oraș în cinstea eroilor căzuți în luptele pentru eliberarea Moldovei.

Tovarăși! Concetățeni!

Vă felicităm cu prilejul aniversării a 73-ea a Eliberării de fascism! În această sfîntă zi, îndemnăm întreaga societate moldovenească multinațională să se unească în numele eliberării țării de acea nouă ocupație, — mafiotă, coruptă și banditească, — în urma căreia astăzi are de suferit Patria noastră iubită.скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: