Dăngănitul dodonist
РУС. MOLD.
» » Dăngănitul dodonist

Dăngănitul dodonist

29-09-2017, 14:15
Viziuni: 1 632
  
Versiunea de tipar   
Dăngănitul dodonistMonitorizarea activității «președintelui» neconstituțional Igor Dodon
 
Ziarul «Comunistul» continuă publicarea cronologiei lunare a activității «alesului de tot poporul» în funcția de șef al statului, Igor Dodon, cu încălcarea Constituției.
 
Iulie

1–10 iulie

- Partidul Socialiștilor prododonis refuză să comenteze colaborarea cu Plahotniuc în ceea ce privește modificarea sistemului electoral.
Jurnalistul NM a reamintit socialiștilor că în timpul campaniei prezidențiale din 2016 ei au venit la sediul formațiunii Maiei Sandu și i-au propus să semneze un acord care să stabilească refuzul de colaborare cu Partidul Democrat și Vladimir Plahotniuc. Printre cei cîțiva socialiști se număra consilierul municipal, actualul consilier al președintelui neconstituțional — Ion Ceban. La întrebarea de ce acum socialiștii colaborează cu Partidul Democrat promovînd modificarea sistemului electoral, el a remarcat că «PSRM a propus acest proiect». «Înseamnă că democrații colaborează cu socialiștii, ci nu socialiștii cu democrații?», a concretizat jurnalista NM. «Acesta este proiectul socialiștilor și ne este indiferent dacă este susținut de cei din Partidul Democrat sau nu», a rezumat Ceban.

- Instanța judecătorească controlată de Vladimir Plahotniuc a interzis Consiliului Coordonator al Audiovizualului să monitorizeze un post de televiziune din grupul media a lui Dodon.
Potrivit agora.md, «Curtea de Apel Chișinău a emis o decizie prin care interzice Consiliului Coordonator al Audiovizualului monitorizarea postul de televiziune «NTV Moldova». Decizia a fost luată, după ce CCA a dispus efectuarea unei monitorizări generale a postului respectiv de televiziune, pentru o perioadă de 7 zile, iar decizia a fost ulterior contestată în instanță de către radiodifuzor».

- Primul ambasador pe care Dodon l-a invitat în casa părintească este reprezentantul extraordinar și plenipotențiar al României. «Domnul președinte mi-a adresat invitația si m-a onorat această invitație, pentru că, din cate am înțeles de la domnul președinte, am fost pînă acum singurul diplomat străin care a pășit pragul casei părintești a domniei sale», citează portalul deschide.md declarația diplomatului român.
 
- Printr-un decret Dodon l-a confirmat în funcția de judecător pe Petru Harmaniuc, care, pînă atunci, timp de trei ani de zile, nu a reușit să obțină aprobare pentru instituirea în această funcție. Așa cum menționează zdg.md «Prin decretul președintelui Igor Dodon, marți, 11 iulie, după trei ani de încercări de a ajunge în sistem, Petru Harmaniuc, fiul judecătorului controversat, Valeriu Harmaniuc, urmează să depună jurămîntul pentru accedere în funcția de magistrat al judecătoriei Chișinău. Alte trei încercări ale lui Petru Harmaniuc de a obține statutul de judecător au eșuat după ce președintele Nicolae Timofti a respins candidatura acestuia».

10–20 iulie
 
- Dodon a promulgat amendamentele la Regulamentul Parlamentului și a egalat în drepturi fracțiunile și grupurile parlamentare. Modificările respective permit deputaților neafiliați sau independenți să constituie, în orice moment, grupuri parlamentare.

- Dodon, în regim de urgență, a promulgat modificările sistemului electoral. «Acum cîteva minute, am promulgat legea cu privire la trecerea la sistemul electoral mixt. Felicit cu această ocazie toți cetățenii Republicii Moldova. Sînt convins că a fost deschisă o nouă filă în istoria contemporană a Moldovei», a scris Dodon pe pagina sa de socializare, imediat ce legea corespunzătoare a fost aprobată de majoritatea parlamentară aflată sub controlul Partidului Democrat.
 
20–30 iulie

- Din răspunsurile lui Dodon în cadrul emisiunii «Vinerea cu Anatolie Golea»:
«Eu răspund pentru promulgarea legii. Noi discutăm în detalii pe marginea acestei legi de 3-4 luni de zile. Iar în ultimele zile, eu personal, împreună cu juriștii mei, examinez fiecare articol, fiecare virgulă. Desigur, cînd a fost adoptată în Parlament, și a fost expediată la Președinție, noi ne-am uitat dacă legea conține ceea ce am pus noi ca și condiție, am promulgat-o și a intrat în vigoare»;
«Eu am cerut toate acordurile militare pe care le-a semnat Moldova. Sînt 22 la număr. Le-am pus pe toate la rînd, paralel le-am pus pe cele românești ca să văd care este diferența. Și după votarea repetată în Parlament, președintele fie promulgă, fie respinge și mergem la referendum. Eu cred că cu România este mult mai principial ceea ce au semnat ei în privința carabinierilor — acolo sînt încălcări. Iar aici (cu privire la colaborarea militară) — nu sînt diferențe specifice față de ceea ce avem cu SUA și Rusia».

- La reședința prezidențială din Condrița, cu paza poliției, Dodon a organizat cumetria fiului său.
Portalul zdg.md menționează: «Porsche-uri și Mercedes-uri de lux au fost surprinse la vila prezidențială de la Condrița, despre care Ziarul de Gardă a scris că a fost reparată recent de către Igor Dodon din bani privați. Surse din anturajul președintelui ne-au informat că oaspeții cu mașini luxoase au «parcat» la Condrița pentru a participa la cumetria mezinului familiei Dodon. Poliția, dar și reprezentanți ai organelor de securitate îmbrăcați în civil, supraveghează zona».

- În cadrul unei conferințe de presă organizate la Condrița, Dodon a declarat că «dacă autoritățile vor decide să nu organizeze referendum (pe marginea extinderii competențelor sale), promit că nu voi ceda și voi emite un decret cu privire la desfășurarea unui alt referendum».

- Dodon a demis-o din funcție pe judecătoarea Domnica Manole, care este în conflict cu Partidul Democrat.
Portalul jurnal.md scrie că «Igor Dodon a semnat decretul de eliberare din funcţie a judecătoarei Domnica Manole. Decizia a fost publicată în Monitorului Oficial. La data de 4 iulie curent, Consiliul Superior al Magistraturii a hotărît să o elibereze din funcţie pe Domnica Manole în baza avizelor SIS, dar şi pentru faptul că ar fi comunicat cu părţi din mai multe dosare. Domnica Manole a calificat decizia CSM drept o răfuială politică pentru decizia de anul trecut privind obligarea CEC de a iniţia referendumul solicitat de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr».

- Dodon nu vede perspective de pe urma aderării Moldovei la Uniunea Economică Eurasiatică în următorii 3-4 ani.
Despre aceasta Dodon a comunicat într-un interviu pentru Reuters pe 28 iulie anul curent. «Este puțin probabil că Moldova va putea adera la Uniunea Economică Eurasiatică, blocul comercial care include Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan și Kîrgîzstan, în următorii 3-4 ani. Foaia de parcurs pentru aderarea la EurAsEC este foarte complicată», a spus el. «Eu sper că spre sfîrșitul anului 2017 noi vom obține statutul de observator».

- Ales cu încălcarea Constituției în funcția de șef al statului, Dodon se arată indignat de încălcarea Constituției «întru interesele de conjunctură ale unor forțe politice».
Pe site-ul presedinte.md a fost publicată declarația dînsului potrivit căreia «în ultimul timp, asistăm la deturnarea textului Constituţiei în interesul de conjunctură al unor forţe politice. Sînt ferm convins că societatea moldovenească trebuie să deţină mecanisme şi pîrghii democratice prin care ar putea să ralieze pe cei ce înfăptuiesc jurisdicţia constituțională spre normalitate».

- Declarînd despre pericolele ce planează asupra țării, pe 30 iulie, Dodon a plecat în concediu pentru 10 zile.

August

1–10 august
 
- Dodon a condamnat decizia de a-l declara persona non-grata în Moldova pe vicepremierul Federației Ruse Dmitri Rogozin, dar nu a decis să-și întrerupă vacanța în legătură cu acest fapt.
Concomitent, Dodon a recunoscut că în pofida faptului că ocupă funcția de președinte, el nu știe cine stă în spatele acestei decizii a autorităților moldovenești. «Nu știu dacă guvernanții fac asta pe cont propriu sau, mai degrabă, sînt conduși ca niște marionete de peste Ocean», a scris Dodon pe pagina sa de socializare.

- Dodon a promulgat legea care permite multipla cetățenie pentru militarii în bază de contract ai Armatei Naționale.

- Potrivit presei moldovenești, sub acoperirea pelerinajului la locurile sfinte, în realitate, Dodon a mers la muntele Athos pentru cîteva întrevederi neoficiale cu un șir de politicieni și oameni de afaceri, printre care oligarhul rus Constantin Malofeev.

- În ciuda multiplelor declarații proprii referitoare la amenințările asupra statalității moldovenești, Dodon a revenit la odihnă în Grecia.

- Autoritatea națională pentru cetățenie a României a confirmat faptul că 6 deputați din Partidul Socialiștilor pro-Dodon dețin cetățenia românească.
Portalul moldovacurata.md atrage atenția asupra faptului că «în campania electorală pentru parlamentarele din luna noiembrie 2014, dar și după alegeri, liderul Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon, actualul șef al statului, a declarat de mai multe ori că deputații socialiști care dețin și cetățenia României vor renunța la aceasta. Pînă în prezent însă, șase deputați socialiști continuă să se bucure de calitatea de cetățean european, dar avînd o poziție anti-europeană».
Este vorba despre deputații PSRM Alla Dolință, Corneliu Furculița, Anatolie Labuneț, Radu Mudreac, Ghenadi Mitriuc și Adrian Lebedinschi.

- Timp de jumătate de an de la începutul mandatului său în funcția de șef al statului, Igor Dodon a fost de cinci ori în concediu.

11–20 august
 
- Purtătorul de cuvînt a lui Igor Dodon, consilierul municipal Ion Ceban a primit «în dar din partea părinților» un apartament în valoare de aproape un milion de lei.
Așa cum a declarat Ceban în declarația sa de avere și interese personale, în 2016 el a devenit proprietarul unui apartament cu suprafața de 230 de m. p. (!). Ceban afirmă că apartamentul i-a fost oferit în dar de către părinți. Prețul cadastral al acestui cadou, conform declarației lui Ceban, este de 991 775 lei.

- Doar pe parcursul a cîtorva luni de la intrarea lui Dodon în funcția de șef al statului, 612 persoane, inclusiv 139 de copii, au renunțat la cetățenia moldovenească.

- Reprezentanții administrației prezidențiale afirmă că Grigori Leps, trupa «Serebro» și Alexandr Marșal au evoluat la Comrat și Chișinău gratuit la invitația lui Dodon.

- Dodon continuă să ia rolul de avocat al gasterbaiterilor moldoveni în fața autorităților Federației Ruse, contribuid, în acest fel, la fluxul cetățenilor din Moldova.
Pe pagina sa de socializare, Dodon a comunicat că «în primăvara anului curent, în urma aplicării amnistiei migraționale, zeci de mii de moldoveni aflați ilegal pe teritoriul Rusiei au reușit să se legalizeze, dar, dat fiind faptul că sînt încă mulți moldoveni care nu au reușit să facă acest lucru, vom solicita o nouă perioadă».

21–31 august
 
- Șeful inspectoratului de poliție din Bender, care a mers împreună cu Dodon pe Muntele Sfînt Athos, a primit o funcție în cadrul Președinției.
În conformitate cu decretul semnat de Igor Dodon, Pavel Voicu a fost numit în funcția de «consilier al preşedintelui Republicii Moldova pentru misiuni speciale».
 
- Dodon a renunțat la promisiunea sa de a fi «președintele tuturor» numind acest lucru drept un «ideal irealizabil».
«Într-o țară ca a noastră — neomogenă din punct de vedere ideologic, geopolitic și identitar — este imposibil să-i conduci pe toți odată, este pur și simplu ireal ca să fii considerat «al său» de către toți, deși, orice șef de stat trebuie să tindă spre acest ideal irealizabil», a declarat Igor Dodon, președintele ales cu încălcarea Constituției.

- Numit de Dodon în funcția de reprezentant permanent al Moldovei la ONU, Victor Moraru a cerut de la Adunarea Generală a ONU să pună în discuție chestiunea cu privire la retragerea pacificatorilor ruși din Transnistria în baza faptului că, chipurile, prezența militarilor Federației Ruse «reprezintă o amenințare pentru menținerea păcii și securității pe plan internațional».

- Încă o reprezentantă a administrației așa numitului președinte Dodon — consiliera Rita Manole — a primit «în dar de la părinți» o casă în valoare de jumătate de milion de lei, informează portalul moldovacurată.md.
 
- Într-un interviu pentru postul de televiziune controlat de el însuși — NTV Moldova, Dodon a lăsat să se înțeleagă că dorește să fie șeful cu drepturi depline a întregii puteri verticale în Moldova.
«Cea mai bună formă de guvernare pentru Moldova, precum și pentru alte state din CSI, este republica prezidențială. Atunci cînd majoritatea cetățenilor votează pentru o persoană dați-i și pîrghii pentru ca această persoană să poată să îndeplinească promisiunile făcute în fața cetățenilor. Republica prezidențială este o verticală a puterii solidă», a declarat Dodon. El a mai subliniat că «aceasta este soluția pentru Moldova».

- Dodon continuă practica adoptată de regimul de la guvernare de a împărți presa în «ai noștri» și «ai lor».
Un exemplu în acest sens este cazul fotoreporterului Constantin Grigoriță, care nu mai are acces la întîlnirile lui Dodon cu presa.

«Încă o dată, nemotivat, mi s-a refuzat să particip la briefingul domnului Dodon la reședința de stat», a comunicat fotoreporterul. Grigoriță a mai comunicat că s-a adresat în instanța de judecată în legătură cu acest fapt.

- Atunci cînd îi este lui convenabil, Igor Dodon — ales în funcția de șef al statului cu încălcarea Constituției, îi îndeamnă pe toți să respecte Legea Supremă.
«Îi îndemn pe toți să respecte Constituția, să cunoască și să respecte limba noastră, pentru că ea este parte a istoriei noastre seculare», a scris Dodon pe pagina sa de socializare referindu-se la limba moldovenească — limbă de stat în Republica Moldova, așa cum este consfințit în Constituția țării.

COMUNIST.MDскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: