Chirtoacă a fost alungat, dar cauza lui trăiește
РУС. MOLD.
» » Chirtoacă a fost alungat, dar cauza lui trăiește

Chirtoacă a fost alungat, dar cauza lui trăiește

11-12-2017, 14:40
Viziuni: 1 120
  
Versiunea de tipar   
Chirtoacă a fost alungat, dar cauza lui trăieștePersoanele ce stau n fruntea Chișinăului încearcă să lichideze ilegal ”Piața Alioșin” din sectorul Rîșcani al capitalei
 
Sînt de baștină din sectorul Rîșcani al capitalei. De aceea, pot să spun că, odată, în locul ”Pieții Alioșin” era o fîșie de pădurice și o tarabă de legume. Însă, timp de patru decenii s-a format o piață. Una destul de comodă pentru locuitorii din sector și nu mă voi teme de acest cuvînt – una de cult.

Piața privea de la înălțime supermarketurile din apropiere, or, rezista cu succes în fața concurenței, pentru că oferă o mai bună calitate a produselor, o mai mare amabilitate a vînzătorilor și un asortiment mult mai larg. Se mai spunea că aceasta este cea mai scumpă piață din capitală, dar cine nu va supra-plăti 1-2 lei pentru o mai mare atenție față de sine?  

Păi iată, la sfîrșitul săptămînii trecute, a venit ca un trăsnet vestea: ”Piața Alioșin” se va închide pe 31 ianuarie. Circa o mie de oameni vor rămîne fără un loc de muncă – vnzători, hamali, muncitori. În locul pieții va fi edificat un hipermarket a cărui stăpîni vor fi nemți sau austrieci. Nu este oare vorba despre același stăpîn care a dispus demolarea Palatului de Cultură al Sindicatelor ?  Pentru a construi în locul acestuia o parcare cu plată. În acest caz, totul este logic – hipermarket în locul ”Pieții Alioșin”, parcare cu plată alături. Păcat doar că biserica încurcă. Ar fi bună și demolarea acestei în favoarea unei toalete cu hiper-plată, doar că masele se vor revolta.
 
Decizia cu privire la lichidarea unui asemenea obiect cum este o piață de sector, nicidecum, nu putea fi luată fără aprobarea Consiliului Municipal Chișinău. Dar, iată, surpriză ... consilierii municipali habar nu au.

În prima zi de lucru, adresîndu-se  consilierilor pentru comentarii, corespondentul Ziarului ”Comunistul” a constata că, de fapt, le-a dat aleșilor locali o noutate.  (Corespondentul nostru nu s-a adresat doar consilierilor fracțiunii comuniștilor și independenți). Opinia comună a fost formulată rapid – cel mai probabil, dispoziția a fost semnată de Nistor Grozavu, care nu este clar ce post mai ocupă astăzi în primărie.  Dar (ceea ce se știe foarte bine) care a promovat intens demolarea Palatului Sindicatelor și transmiterea terenului unei oarecare firme germano-austriece.

Întrebările încep să apară una peste alta. Putea oare Nistor Grozavu să semneze un atare document fără aprobarea primarului interimar Silvia Radu? Să treacă peste această femeie capabilă ? Și dacă anume ea a aprobat vînzarea pămîntului municipal, atunci, cum i se va întoarce ei acest lucru?  

În orice caz, lichidarea ”Pieții Alioșin”, fără avizul CMC, este ilegală. De altfel, chișinăuienii nu mai pot fi uimiți cu așa ceva. Construcțiile ilegale în capitala noastră sînt suficiente de pe vremea lui Chirtoacă – Ghimpu. Chirtoacă a fost suspendat din funcție, însă, cauza lui trăiește?

NB.

La piață oamenii tac. De ce, i-am întrebat eu la adunare. Pentru că, în țara noastră, se pare că revin teribilii ani 90. Pentru că doi ”colaboratori” cu exterior specific de la piața ”Calea Basarabiei” au venit și au speriat oamenii, chipurile, dacă vă veți revolta .... și așa mai departe.

În acest caz, de ce tace ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, care, din cîte se mai aude, a fost un colaborator bun al serviciului operativ? oare nu pentru că acești ”colaboratori” muncesc acum în structurile municipale, iar anterior, au colaborat cu succes cu firma Red Union Fenosa?

Eugeniu Marian
 
* * *
COMENTARIU EXCLUZIV

Consilier în cadrul Consiliului Municipal Chișinău din partea PCRM, Natalia Vîsotina:

Chirtoacă a fost alungat, dar cauza lui trăiește”Despre situația de la ”Piața Alioșin” am auzit pentru prima dată din presă, adică, astăzi.  Consiliul Municipal Chișinău nu a luat nicio decizie cu privire la închiderea pieții și alocarea terenului pentru o anumită construcție. Consilierii municipali nu au examinat o asemenea chestiune. Cel mai probabil, aceasta este o dispoziție a vreo unui viceprimar, cel mai probabil Nistor Grozavu. Însă, în lipsa unei decizii de rigoare a CMC, această dispoziție este ilegală. De asemenea, CMC nu a examinat nici chestiunea cu privire la  vînzarea clădirii Palatului Sindicatelor și terenului aferent. Din păcate, există mai multe construcții ilegale, care se execută în baza documentelor semnate de Grozavu. Acum, oamenii își rezolvă problemele, își caută dreptatea în instanțele de judecată.

În cazul în care pe terenul pe care se află astăzi ”Piața Alioșin”, vor începe lucrări de construcție, acestea vor fi ilegale. De regulă, însă, construcția începe, iar după asta se îndeplinește în acte  ”așa cum trebuie” cu o dată din trecut. Așa a fost pe strada Dacia 59. Deja a început comercializarea apartamentelor unui bloc construit într-un spațiu verde, iar cei care au ”țesut” această afacere încearcă să explice consilierilor municipali, prezentînd date din trecut, că atunci, chipurile, existau asemenea condiții și le numesc motive ”întemeiate”.
 
Această chestiune va fi examinată în cadrul ședinței Consiliului Municipal din 21 decembrie.  Ei, pur și simplu, încearcă să ne pună în fața faptului împlinit. Aceasta este tactica de lucru a primăriei actuale. Acesta este stilul lor de lucru”.
 
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: