Mîine va fi tîrziu
РУС. MOLD.
» » Mîine va fi tîrziu

Mîine va fi tîrziu

15-12-2017, 09:33
Просмотров: 511
  
Версия для печати   
Mîine va fi tîrziuComuniștii de la Dubăsari: «Țara trebuie salvată de tîlhăria, incapacitatea și ignoranța guvernării!»
 
Noi trebuie să fim uniți, să avem un suport interior trainic și să fim patrioți. Doar așa vom putea depăși toate dificultățile. Aceasta a fost deviza Conferinței a XIII-ea de dare de seamă și alegeri a comitetului raional Dubăsari al PCRM. Forul s-a desfășurat cu o înaltă prezență a comuniștilor, în total — 125 delegați din tot raionul.

La comuniștii din Dubăsari a venit și Vladimir Voronin, Președintele PCRM, care le-a dat imbold la un dialog sincer cu privire la totalurile activității CR în perioada de raportare și la acțiunile ulterioare ale partidului în această atît de complicată perioadă politică.

Asta o vor face doar comuniștii

În raportul său, prim-secretarul CR al PCRM, Petru Porubin, a menționat că astăzi oamenii sînt total dezamăgiți de puterea guvernantă din țară. Poporul se convinge din ce în ce mai mult că țara, cu o asemenea guvernare, nu are șansa de a vedea vreo luminiță la capătul tunelului. Acum alegătorii încep să compare perioada guvernării actualului regim cu acea perioadă de făurire pe care a avut-o țara în timpul guvernării PCRM.

Toți mai țin minte cum, la începutul anilor 2000, comuniștii au început să ridice țara din ruine. Inclusiv raionul Dubăsari. Atunci, mulți neprieteni politici declarau că niciodată comuniștii nu vor reuși să vină la guvernare. Dar ei nu numai că au cucerit cîrma țării, ci și pe cea a restabilirii Moldovei. Ei au învins corupția, au revigorat economia, au creat un sistem social de protecție a populației de reală valoare. Pe cînd, în ultimii opt ani, autoritățile centrale promovează o politică aducătoare de prejudicii în toate domeniile de dezvoltare ale țării.

«Partidul înseamnă noi — fiecare în parte și toți împreună. Noi trebuie să fim uniți, să avem un suport interior puternic și să fim patrioți. Doar așa vom putea depăși toate dificultățile», a declarat raportorul.

La ziua de astăzi, în organizația raională se află la evidență 380 comuniști, care sînt membri ai 11 organizații primare. Cea mai numeroasă OPP — e cea din satul Doroțcaia cu 112 membri. În timpul alegerilor locale din anul 2015, pe listele PCRM au fost aleși 5 primari — în satele Corjova, Coșnița, Doroțcaia, Molovata Nouă și Holercani. Dar primarul de la Corjova, Sergiu Oprea, și-a trădat tovarășii de partid și pentru asta a fost exclus din rîndurile PCRM.

În pofida acestei lovituri dureroase, comuniștii de la Dubăsari nu disperă, muncesc la fel de activ ca și mai înainte, țin piept greutăților pe care le întîmpină în calea lor.
 
«În Moldova, săracii devin și mai săraci, iar bogații devin și mai bogați. Diferența dintre cei săraci și cei bogați crește într-o progresie geometrică. De ce se întîmplă asta? Pentru că, de acum de 8 ani, țara este condusă de forțe politice cărora nu le pasă de soarta cetățenilor Republicii Moldova. Cei care fac parte din aceste forțe politice trăiesc după principiul «o mînă spală pe alta», ei fură miliarde, iar din popor storc ultimele forțe de viață. Anume de aceea au și modificat Codul electoral și au introdus sistemul electoral mixt — ca și de acum înainte să păstreze cîrma puterii în mîinile lor. De aceea Curtea Constituțională își permite să intervină în Constituția Moldovei așa cum găsește ea de cuviință», și-a exprimat indignarea Petru Porubun.

El a subliniat că, pe parcursul adunărilor ținute de organizațiile primare de partid, în luările lor de cuvînt, comuniștii s-au revoltat de aceste «născoceli», care, de fapt, nu sînt altceva decît încălcări grave ale Constituției de către regimul guvernant. Anume din acest considerent, CC al PCRM a susținut ideea organizării unui referendum legislativ cu privire la revenirea la sistemul electoral proporțional. La ședința biroului CR Dubăsari a fost luată hotărîrea de a participa la colectarea de semnături pentru desfășurarea acestui referendum.

«Astăzi, cînd țara ne este condusă de un regim antipopular, activitatea noastră trebuie să fie mai intensă, iar munca în mijlocul populației — mai eficientă. Noi trebuie să apărăm istoria noastră, noi trebuie să apărăm limba noastră, noi trebuie să apărăm viitorul țării noastre. Noi, comuniștii!», a încheiat primul secretar.

Ca un os în gîtul regimului

În cadrul dezbaterilor, președintele raionului Dubăsari, Grigore Policinschi, membru al CC al PCRM, și-a exprimat recunoștința față de cei prezenți: reprezentanți din toate localitățile raionului; primari care au fost susținuți de comuniști; consilieri din consiliile sătești și din cel local; reprezentanți ai organizațiilor obștești — organizația teritorială a Asociației veteranilor și participanților la conflictul armat din 1992 din raionul Dubăsari și Organizația veteranilor de război și ai muncii.

El i-a mulțumit tovarășului Porubin pentru faptul că, pe parcursul ultimei jumătăți a anului, conducînd organizația raională a PCRM din raionul Dubăsari, a depus eforturi ca să păstreze într-o formă sau alta comunicarea și activitatea eficientă a tuturor structurilor noastre teritoriale.

«Faptul că în raionul Dubăsari a rămas o conducere din comuniști, — ceea ce înseamnă o conducere progresistă, patriotică, — desigur, îi produce guvernării o stare de nervozitate. Celor de la guvernare nu le place stabilitatea din raionul Dubăsari, pe care noi ne străduim s-o menținem. Subliniez — stabilitatea», a declarat Grigore Policinschi.

Potrivit lui, raionul Dubăsari este unicul care poate proceda la reintegrarea țării. Raionul posedă absolut toate mijloacele necesare pentru asta. «Noi am încercat să facem asta, pas cu pas, începînd din anul 2003. Cu regret, tot efortul depus de guvernare în acest scop din 2001 pînă în 2009 acum e redus pînă la minimum», a subliniat președintele raionului.

În opinia lui, ca și cum pentru a efectua reforme, autoritățile întreprind pași care mai apoi se finalizează cu urmări negative: «Sub egida reformelor, acum au început să fie lichidate serviciile raionale. Tot ceea ce a fost construit, nu mai există. Au început de la ÎS «Drumuri Dubăsari», care, prin decizie de guvern, a fost închisă și transferată la Criuleni. Astăzi, întreprinderea SA «Drumuri Criuleni» deservește și Criulenii, și Dubăsarii, și Anenii Noi, și Strășenii. Imaginați-vă despre ce fel de descentralizare poate fi vorba, odată cei ei centralizează, iar impozitele de acum nu mai vin la noi, ci se duc la Criuleni în cazul dat».

Mai departe — și mai și. În loc de descentralizare, autoritățile centrale, de facto, au unit serviciile fiscale din cinci raioane, centrul aflîndu-se acum la Ialoveni, iar la Dubăsari a rămas doar o secție. «Oficiul Centrului de plasare în cîmpul muncii a populației — aceeași situație. Centrul de profilaxie medicală — aceeași situație. Acum, acest centru se află la Criuleni (imaginați-vă, la Criuleni!), iar medicii de acolo trebuie să ducă toate analizele la Chișinău. Care e sensul acestor reforme, în ce scop se fac ele?», s-a indignat Grigore Policinschi.

Mai mult decît atît. El a declarat că astăzi este vehiculată ideea că raionul Dubăsari în general nu trebuie să existe, adică el trebuie să fie lichidat.
 
Primul pas în această direcție de acum a și fost făcut — sistemul electoral mixt promovat de Partidul Democrat presupune alăturarea satelor din raionul Dubăsari la circumscripțiile electorale din Orhei, Șoldănești, Rezina, Criuleni etc.

«Unele persoane de la Chișinău declară că doresc reintegrarea țării, dar, de fapt, nu doresc această reintegrare. Ele spun: creăm fonduri de reintegrare, alocăm în acest scop 15 mln lei, pe cînd, în realitate, din aceste 15 milioane, raionului Dubăsari i-au fost alocate doar 2,8 milioane. Printre altele, pentru întîia oară am primit o asemenea sumă. Pînă nu demult primeam doar 1,3-1,5 milioane», a enumerat Grigore Policinschi.

«Este foarte important să ne dăm seama de ceea ce se întîmplă în teritoriu. Noi sîntem bătuți din toate părțile de autoritățile centrale. De aceea trebuie să muncim, să nu cedăm pozițiile și să luptăm! În caz contrar, starea de lucruri din țară va fi și mai rea», a încheiat președintele raionului.

Trezește-te, Moldova!

Alexandru Mițcul, unul dintre fondatorii partidului:

«Noi trebuie să ne apucăm de lucru în satele noastre. Să intrăm în fiecare ogradă la oameni și să le reamintim ce s-a făcut timp de opt ani de zile cît la guvernare s-au aflat comuniștii în frunte cu Vladimir Voronin. Să le reamintim despre toate lucrurile bune care au fost făcute și care se distrug, acum, de actuala guvernare. Ceea ce ar fi putut și pot face comuniștii, nu mai poate nimeni și, este clar, nu vrea să facă nimeni pentru această țară și poporul ei».

Andrei Agatiev, Cocieri:

«Pentru PCRM votează majoritatea, iar niște nulități cu procente minime s-au unit și au acaparat puterea în țară. Mai există pe undeva o asemenea țară sau noi sîntem unicii? Deja de opt ani de zile ne conduc niște oameni care numesc limba noastră moldovenească — română, iar pe noi — români. Cum așa, oameni buni! Strămoșii noștri au luptat pentru statul moldovenesc, pentru limba moldovenească și au transmis acest stat nouă, iar noi, astăzi, transmitem acest pămînt României și devenim români! Oare noi nu avem demnitate? Eu așa înțeleg, din 2001 pînă în 2009 — au fost cei mai buni ani pentru țară de la obținerea independenței încoace. Eu cred că noi trebuie să revenim la guvernare, să consolidăm oamenii și să facem regulă».

Ion Popușot, veteran al partidului:

«Anul viitor este an electoral. De aceea, mult stimați tovarăși, gîndiți-vă și fiți foarte atenți. Așa se primește în țara noastră că la guvernare ajung trădătorii care tot nouă — poporului, ne întorc spatele. Doar înainte de alegeri promit să facă ceva, iar după alegeri iar uită de toate promisiunile. Au distrus totul, fură țara în continuu. O fură în cel mai obraznic mod! S-au împlinit 20 de ani de muncă în liceul din satul Corjova, l-am făcut să fie cel mai bun pe raion și chiar a doua zi m-au dat afară. Cum pot să privesc calm această conducere a țării, la acești proști, care nici măcar nu încearcă să se gîndească la oameni și să-i înțeleagă. Vorbesc cu cineva dintre ei și constat că ei nici măcar nu știu unde se află satul Cocieri, unde se află raionul Dubăsari — scrisorile adresate nouă sînt expediate în Dubăsarii Vechi. Vedeți ce conducători avem, ei nici măcar nu cunosc harta Moldovei!».

Alexei Gafeli, secretar a OPP Coșnița:

«Noi trăim vremuri grele, cu tot felul de provocări, presiuni asupra consilierilor noștri din consiliile local și raional. În consecință, un coleg de-al nostru a fost nevoit să renunțe la mandatul de consilier, alt ales local a anunțat că trece la Partidul Democrat. Pentru noi este o lovitură grea. Sînt convins că, pe viitor, ne va fi mai ușor. Într-adevăr, îmi pare foarte rău că nu există o lege care să stabilească că dacă trece de partea unui alt partid politic, persoana în cauză este obligată să-și depună mandatul pe care l-a obținut fiind pe listele altei formațiuni politice».

 
 
Vladimir Voronin, Președinte a PCRM:

«Mafia, corupția, oligarhia — iată cum arată actuala Moldovă. Noi trăim într-un stat capturat. În Parlament, se votează pentru proiecte de lege de care au ei nevoie, care corespund intereselor lor. Pentru majorarea salariilor bugetarilor nu se votează. Guvernarea nu are interes să dezvolte raionul Dubăsari, ei nu au nevoie de reintegrarea țării. La ce să le mai trebuiască integrarea dacă «coc» planuri de aderare a Basarabiei la România?

Fracțiunea noastră în Parlament nu a onorat memoria regelui Mihai al României. Iar socialiștii s-au ridicat în picioare și l-au onorat pe cel care a ordonat să se intre cu război în Moldova.

Acum, toate standardele se adaptează celor care acționează în România. Totul se face intenționat, se pregătește terenul. Pe acest fundal, la capitolul reintegrării țării nu se face nimic în general.

Guvernarea, într-adevăr, nu are nevoie de integrare. Ei vor să ne facă, într-o bună zi, pe toți odată «români». Acest idiotism are multe motive și consecințe la fel. O bună parte a populației țării a plecat peste hotare. În fiecare zi, din Moldova pleacă familii întregi și aceste date sînt prezentate de organizațiile internaționale cu autoritate, nu de Guvernul Filip, nu în cadrul audierilor parlamentare din partea deputaților cumpărați și corupți ai majorității.

De unde, în general, începe dezvoltarea țării? De unde începe patriotismul? De la cunoașterea istoriei țării. De la respectarea limbii materne, în care poporul vorbește de secole. De la dezvoltarea satului, fără de care nu există nimic altceva. Cu mare regret, actualul regim, în ritm alert, hoțește poporul nostru moldovenesc — ne fură istoria, ne fură limba, ne fură tot ce este sfînt, tot ceea ce ne-au învățat părinții de la naștere. Țara este în mare pericol! Țara trebuie salvată!»

* * *
La încheierea conferinței, CR Dubăsari al PCRM a ținut prima sa plenară organizatorică, la care a fost aleasă conducerea comitetului raional, precum și biroul comitetului raional. În calitate de prim-secretar în mod unanim a fost reales Petru Porubin. La funcția de secretar pentru munca organizatorică au fost propuse trei candidaturi, dintre care, cu majoritatea de voturi, a fost numită Violeta Stratulat. Iar ca secretar pentru munca ideologică a fost ales Nicolai Nesterov.

Olga Dzeatcovschiскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: