A lupta pentru cauza dreaptă nu este ușor
РУС. MOLD.
» » A lupta pentru cauza dreaptă nu este ușor

A lupta pentru cauza dreaptă nu este ușor

15-12-2017, 11:20
Просмотров: 459
  
Версия для печати   
A lupta pentru cauza dreaptă nu este ușorComuniștii din sectorul Rîșcani: «PCRM nu colaborează cu lacheii regimului — cei care ajută acest regim să se mențină la guvernare»
 
Comitetul raional al Partidului Comuniștilor din sectorul Rîșcani al capitalei a desfășurat recent Conferința a XIV-ea de dare de seamă și alegeri. La acest for de partid au participat 44 de delegați, reprezentanți ai activului comitetului raional, ai unui șir de organizații obștești. Din partea Comitetului Central, la lucrările conferinței a fost prezent secretarul CC al PCRM, Constantin Starîș.

Pentru organizația de partid din sectorul Rîșcani al capitalei, cei doi ani trecuți au fost dintre cei dificili. Pe parcursul lor, la sfîrșitul lui 2015, comuniștii de aici au trăit actul de trădare al primului secretar și al deputatului în Parlament Sergiu Stati. După aceea — și pierderea pozițiilor într-un șir de întreprinderi și instituții de învățămînt. Ca urmare, a fost formulată o nouă agendă a organizației: elaborarea unor decizii care să contribuie la reîntoarcerea alegătorului nostru și plasarea organizației raionale a partidului pe noi poziții de influențare a cetățenilor.

Raportul primului secretar al comitetului raional, tovarășul Serghei Zavorotico, a fost consacrat analizei situației, precum și activității imediate și celei de perspectivă medie. Raportorul a subliniat că starea de stat capturat este principala problemă care frînează dezvoltarea societății noastre.

«Despre acest lucru, astăzi vorbesc chiar și funcționarii europeni de rang înalt, așa-numiții parteneri de dezvoltare ai Moldovei, care, în ceea ce privește tristele realități din Moldova, nu demult vorbeau ca despre o istorie de succes», a menționat Serghei Zavorotico.

El a amintit că, potrivit rezultatelor indicate de sondajele sociologice, mai mult de 85 la sută a locuitorilor Moldovei consideră că țara se mișcă într-o direcție greșită. 24 la sută din locuitori planifică să părăsească pentru totdeauna Moldova împreună cu familia.

Dar, în pofida antiratingului maxim al actualei guvernări și al liderului ei, Partidul Democrat continuă să-și extindă influența asupra organelor puterii de stat. Ultimele evenimente din Chișinău și rezultatele alegerilor locale anticipate demonstrează acest lucru în mod elocvent.

Și totuși, a remarcat Serghei Zavorotico, deși au investit colosale resurse financiare și administrative, cei de la putere au temerea că la viitoarele alegeri nu vor obține rezultatul dorit — păstrarea propriului control asupra tuturor proceselor din țară, îndeosebi asupra celor politice și administrative. Ei își dau seama că, în caz contrar, vor trebui să răspundă pentru uzurparea puterii în stat. Ca să nu mai vorbim de responsabilitatea lor pentru furtul miliardului și pentru altă activitate dubioasă.

De aceea, de acum al cîtelea an, guvernanții în mod activ promovează ideea modificării sistemului electoral. Realizarea acestei idei a devenit posibilă anume după formarea așa-numitei majorități parlamentare, ai cărei deputați au fost cumpărați cu bucata și cu hurta.

În timpul modificării sistemului electoral, pentru a-i atribui o mai mare legitimitate, a fost folosit și servitorul politic al democraților — Partidul Socialiștilor și liderul lui, Igor Dodon, care se află sub controlul total al regimului guvernant uzurpator.

Astăzi, socialiștii sunt parte a puterii existente, mimînd doar prin vorbe opoziția lor, chipurile, dură față de această putere, astfel încercînd să-și mascheze cumva colaborarea lor cu democrații, adică între Dodon și Plahotniuc. Dar existența parteneriatului lor este confirmată de multe lucruri: numirea unor judecători devotați regimului, împărțirea funcțiilor de ambasadori, adoptarea noii legi cu privire la Procuratură, datorită căreia a putut fi desemnat în funcție actualul procuror general, reacția inconsecventă a președintelui țării față de propria destituire din funcție pentru «cincisprezece minute» și multe altele de acest gen.

Primul secretar a menționat că, în activitatea sa de zi cu zi, organizația partidului din sectorul Rîșcani s-a condus de planurile aprobate de comitetul raional, corectîndu-și acțiunile sale în funcție de împrejurări, precum și de obiectivele trasate de Congresul VIII al PCRM, de Comitetul Central și Comitetul Executiv Politic al CC.

«Noi deseori suntem întrebați de ce comuniștii nu se unesc cu alte forțe de stînga, pentru a restabili împreună ordinea în țară, a atras atenția celor prezenți Serghei Zavorotico. Partidul Comuniștilor este dispus să colaboreze cu toate forțele sănătoase ale societății pentru a schimba actuala guvernare. Pentru a apăra Constituția și a restabili dreptatea. Dar nu împreună cu cei care colaborează cu regimul, care îl ajută să se mențină la putere. Îi am în vedere pe socialiștii moldoveni».

În raport nu a lipsit nici autocritica. Spre exemplu, Serghei Zavorotico a subliniat faptul că comisiile însărcinate să activeze în diferite direcții ale muncii de partid, acestea fiind formate din membri ai comitetului raional, nu și-au realizat în deplină măsură potențialul lor. De aceea noul comitet raional va trebui să ia sub controlul său această problemă și să manifeste o atitudine mai responsabilă față de activitatea comisiilor de profil, pentru ca aceasta să fie mai rezultativă și mai eficientă.

În perioada de raportare, organizația, cu regret, și-a pierdut pozițiile sale în Liceul «Natalia Gheorghiu», unde anterior a avut condiții foarte favorabile pentru a-și desfășura activitatea. Acolo funcționa o puternică organizație de partid, Comsomolul, un detașament de pionieri, organizația sprijinindu-se și pe oameni care simpatizau PCRM. În acest liceu erau desfășurate multe din acțiunile noastre — conferințe, întîlniri, cinstirea veteranilor, concerte. Iar pe lîngă acestea — plenare, ședințe ale activului de partid al comitetului raional etc..

«Acolo unde conducătorul instituției de învățămînt este membru al PCRM, există și un activ eficient al părtașilor noștri, așa încît lucrurile merg bine. În caz contrar, multe planuri eșuează și lipsesc orice posibilități de a lucra în mijlocul tineretului», a menționat cu regret Serghei Zavorotico.

Respectiva temă a preluat-o pe parcursul dezbaterilor Bogdan Stelea, liderul comsomoliștilor din sectorul Rîșcani (organizația comsomolistă raională din sectorul Rîșcani este una dintre cele mai bune în republică — E. M.). El a menționat că, în pofida faptului că în sectorul Rîșcani se află un mare număr de instituții de învățămînt superior, prezența noastră politică în cadrul lor e modestă. Acesta, bineînțeles, e și rezultatul presiunii administrative asupra studenților din partea rectoratului, și prostirea tineretului de către lectorii cu spirit liberal.

În respectiva situație, este necesar să căutăm noi metode de influențare a mediului studențesc și noi forme de activitate. Trebuie să-i găsim pe adepții noștri și să-i atragem la acțiunile pe care le organizăm la nivelul comitetului raional și al CC al PCRM.

În acest context, despre situația în organizația de veterani a raionului se poate spune că aceasta e mai optimistă, lucru despre care a vorbit vicepreședintele ei, Valentina Gînga. Funcționează muzeul «N. Milescu-Spătarul», în localul căruia, în luna mai, liceenilor le-a fost înmînat drapelul «Moștenitorii Victoriei». În Liceul «Lucian Blaga» se organizează «Lecții de pace» cu participarea ostașilor afgani.

La finalul conferinței, a fost aleasă o nouă componență a comitetului raional, a comisiei de revizie și secretarii CR. În calitate de prim-secretar, delegații conferinței în mod unanim l-au reales pe Serghei Zavorotico. Activitatea comitetului raional în perioada de raportare a fost apreciată ca satisfăcătoare.

Eugeniu Marianскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: