Lupta pentru Moldova continuă
РУС. MOLD.
» » Lupta pentru Moldova continuă

Lupta pentru Moldova continuă

23-12-2017, 09:34
Viziuni: 878
  
Versiunea de tipar   
Lupta pentru Moldova continuăÎn ceea ce privește activitatea de partid, începutul anului 2017 a fost pentru Partidul Comuniștilor din Republica Moldova o continuare firească a anului 2016
 
În conformitate cu decizia Congresului VIII al PCRM, chiar din primele zile ale anului, activitățile de partid s-au desfășurat sub stindardul jubileului de 100 de ani de la Marea Revoluție Socialistă din Octombrie. Acest lucru s-a reflectat asupra tuturor aspectelor vieții politice, a mobilizat comuniștii să obțină rezultate mult mai concrete, în mod special, la capitolul creșterea rîndurilor partidului și activități ideologice.

Ziarul «Comunistul» a introdus în paginile sale o nouă rubrică «100 de ani de la Mărețul Octombrie», în care, pe parcursul întregului an, au fost publicate materiale legate de perioada revoluționară de acum 100 de ani, s-a relatat despre conaționalii noștri eroici din perioada revoluției și perioadei postrevoluționare, de asemenea, s-au publicat reportaje de la conferințele științifico-practice, organizate de Partidul Comuniștilor.

Ianuarie-martie
 
- Tinerii comuniști și comsomoliștii au participat activ la acțiunea internațională «Felicită un veteran al Marelui război pentru Apărarea Patriei», care a demarat în ajunul Anului Nou.

În cadrul acțiunii, organizatorii și participanții au depus efort maxim pentru a-i bucura pe veterani cu atenție și un mic cadou atît de important pentru ei — un pachet cu produse alimentare. În Moldova, acțiunea internațională «Felicită un veteran al Marelui război pentru Apărarea Patriei» s-a desfășurat la Chișinău, Bălți, Orhei, Drochia și Fălești, de asemenea, într-un șir de alte localități ale țării. Peste hotare, la acțiune au participat activiști din mai bine de zece țări ale lumii, printre care Georgia, Federația Rusă, Estonia, Norvegia.
 
- Comitetul Central al PCRM a emis o Declarație cu ocazia împlinirii a 25 de ani de la izbucnirea conflictului armat de pe Nistru. În cadrul Declarației respective, comuniștii și-au pus întrebarea: «poate e destul să căutăm vinovații peste hotarele Moldovei? Poate că, în sfîrșit, a venit timpul să ne întrebăm pe noi înșine? Poate că este timpul să recunoaștem că însuși războiul transnistrean și toate consecințele lui dramatice pentru populație și stat au fost generate de declanșarea naționalismului și unionismului în Chișinău?». În legătură cu acest fapt, CC PCRM i-a îndemnat pe toți la pace, la continuarea identificării căilor pentru depășirea definitivă a consecințelor oribile ale evenimentelor de acum 25 de ani. De dragul restabilirii unității noastre, de dragul viitorului Republicii Moldova.
 
Lupta pentru Moldova continuă- În primele zile ale lunii martie, s-a desfășurat a II-a Plenară a Comitetului Central a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. La final, au fost aprobate următoarele rezoluții:
— Cu privire la situația social-economică din țară și sarcinile PCRM în vederea explicării populației despre caracterul păgubos al cursului actualului Guvern;
— Despre Planul de acțiuni organizațional-politice ale CC PCRM pentru executarea deciziilor Congresului VIII al PCRM;
— Despre crearea comisiilor CC PCRM;
— Despre adresarea CR PCRM Taraclia (Plenara CC al PCRM a dispus să permită organizației primare de partid, ca excepție, să examineze cererea de aderare la partid a tovarășului Filipov S. N. În conformitate cu art. 7 al Regulamentului PCRM).

Comitetele raionale ale partidului au purces imediat la dezbaterea chestiunilor examinate de Plenara CC al PCRM.

- Pe 4 martie, Partidul Comuniștilor a desfășurat la Chișinău o conferință tematică extinsă dedicată împlinirii a 100 de ani de la Revoluția din Februarie din Rusia — «Al 17-ea revoluționar. Februarie». Subiectul pus în dezbatere în cadrul Conferinței, precum și analiza și evaluările evenimentelor de acum 100 de ani în contextul actual sînt mai mult decît actuale. O dovadă directă a acestui fapt — interesul sporit față de manifestație din partea activiștilor publici, politicieni, politologi, istorici și presă.
 
- Grație fracțiunii Partidului Comuniștilor în Consiliul Municipal Chișinău, a fost păstrat și va rămîne la locul său monumentul eroilor comsomoliști. Decizia despre «strămutare» — în esență, distrugerea — monumentului, a fost adoptată de majoritatea liberală din CMC. Cu toate acestea, comuniștii împreună cu orășenii nu au admis acest vandalism.
 
- Organizația Veteranilor din Republica Moldova a marcat împlinirea a 30 de ani de existență. Primul care i-a felicitat pe veteranii de război și ai muncii a fost Președintele Partidului Comuniștilor, al treilea președinte al Moldovei, Vladimir Voronin. Așa cum a declarat în cadrul discursului său în fața veteranilor liderul comuniștilor moldoveni, «În continuare sînt multe de făcut! Iar stindardul Victoriei în Moldova nu va fi coborît niciodată».
 
- Comuniștii s-au consolidat cu societatea civilă sub stindardul Marii Victorii. În ajunul aniversării de 72 de ani ai Marii Victorii s-a desfășurat ședința extinsă a consiliului obștesc «Pentru Patrie!». La lucrările manifestației au participat veterani ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei, reprezentanți ai organizațiilor obștești, de veterani, etnoculturale, inclusiv, ai Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Partidului Comunist din Transnistria, comsomolului, deputați în Parlament, primari de orașe, consilieri municipali.

Participanții mesei rotunde au discutat chestiuni legate de pregătirea și desfășurarea manifestațiilor festive dedicate Zilei Victoriei. În special, Marșul Victoriei, la care au putut să adere toți doritorii, s-a decis să se desfășoare în capitală, de la Arcul de Triumf pînă la Complexul Memorial «Eternitate» fără simbolici politice și steaguri de partid. Este de remarcat faptul că la ședința extinsă a consiliului nu au participat reprezentanți ai Partidului Socialiștilor lui Dodon, fapt remarcat de toți participanții.
 
- La Vulcănești, adevărații comuniști au păstrat organizația partinică orășenească și continuă să desfășoare o activitate agitatorică activă în masă. În ciuda tuturor eforturilor fostei conduceri a organizației raionale de partid pentru distrugerea structurii și trecerea membrilor PCRM la alte partide, nu au reușit să realizeze acest lucru. Comuniștii din Vulcănești și-au trasat sarcina de a restabili organizațiile sătești de partid și să refacă organizația raională.

Aprilie-iunie
 
- În preajma zilei de naștere a eroului revoluționar, Pavel Tcacenco, pe 1 aprilie 2017, Uniunea Tineretului Comunist din Moldova, împreună cu comuniștii din CR PCRM din sectorul Botanica al municipiului Chișinău au făcut curățenie la monumentul eroului. Pavel Tcacenco a fost o figură activă în mișcarea muncitorească conspirativă din Basarabia, din componența României, unul dintre liderii organizațiilor comuniste ale Basarabiei și României. Pe 15 august 1926, Pavel Tcacenco a fost arestat la București, a fost supus torturilor barbare, apoi, adus la Chișinău și executat prin împușcare.
 
- Șase partide parlamentare și neparlamentare de opoziție, inclusiv Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, au semnat o Declarație cu privire la consensul politic național în susținerea păstrării sistemului electoral proporțional. Declarația a devenit o etapă importantă în crearea frontului anti-oligarhic în Moldova. (Partidul Socialiștilor și așa zisul președinte Igor Dodon au refuzat să semneze Declarația).
 
- Comitetul Central al PCRM a felicitat cetățenii cu ocazia Zilei Cosmonauticii. «Această sărbătoare importantă nu este pentru noi o dată formală. Moldova are cea mai directă atribuție față de această sărbătoare. Poporul talentat și muncitor al Moldovei a jucat un rol important în cucerirea Cosmosului», se menționa în discursul de felicitare a CC al PCRM.
 
- Organul de presă al formațiunii — Ziarul «Comunistul» — a împlinit 22 de ani. De ziua sa, «Comunistul» a publicat numărul în ediția 1014. În cele peste 2 decenii de activitate, ziarul a parcurs un drum lung, a trăit victorii și a suferit înfrîngeri. Dar, cel mai important, această experiență nu poate să ni-o ia nimeni și care ne ajută să găsim soluția corectă pentru cele mai complicate situații.
 
- Comuniștii din Moldova au marcat festiv împlinirea celor 147 de ani de la nașterea celui mai mare om de stat din istoria mondială, creatorul primului stat socialist a muncitorilor și țăranilor — Vladimir Ilici Lenin. Pe 22 aprilie, la Chișinău și în multe alte localități din Moldova, s-au desfășurat mitinguri festive.
 
- S-au împlinit 105 ani din ziua editării primului număr al primului ziar politic muncitoresc «Pravda». În legătură cu acest fapt, Partidul Comuniștilor a organizat o conferință tematică în cadrul manifestațiilor dedicate aniversării celor 100 de ani de la Marea Revoluție Socialistă din Octombrie.
 
- CC al PCRM a felicitat toți oamenii de bună credință cu ocazia Zilei Victoriei. În mesajul de felicitare se subliniază că «cum de nu s-ar strădui să ponegrească măreția acestei Zile, cum nu ar încerca să o submineze, stabilind pentru 9 mai tot felul de sărbători de conjunctură inventate, cu anii, importanța sa istorică doar va crește. Noi sntem absolut convinși de acest lucru».

La marșul festiv grandios de 9 mai, dedicat împlinirii a 72 de ani de la Marea Victorie, organizat de Consiliul Obștesc «Pentru Patria Liberă!», cu participarea activă a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, au participat veterani ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei, activiști ai PCRM, reprezentanți ai Uniunii Tineretului Comunist din Moldova, Uniunii Femeilor din Moldova, Asociației Obștești «Organizația Veteranilor din Republica Moldova», de asemenea, reprezentanți ai peste 90 de organizații obștești.
 
- În cadrul unei conferințe de presă, organizate pe 11 mai, Președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin, a declarat că pentru toată lumea este, deja, absolut evident că Dodon și Plahotniuc își fac jocul unul altuia. Acest fapt a fost confirmat și de felul în care ei și partidele care li se subordonează au sărbătorit ziua de 9 mai. Reieșind din acest fapt, Vladimir Voronin a subliniat că sarcina tuturor oamenilor responsabili din Moldova este să se opună realizării planurilor tandemului social-democratic.
 
- În cadrul acțiunilor dedicate împlinirii a 100 de ani de la Marea Revoluție Socialistă din Octombrie, Partidul Comuniștilor a desfășurat încă o conferință științifico-practică dedicată lucrării lui V. I. Lenin «Tezele din aprilie». Principalul raport al conferinței a fost susținut în fața participanților de către Președintele Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, Vladimir Voronin.
 
- Deputații fracțiunii parlamentare a Partidului Comuniștilor din Republica Moldova au avut o întrevedere cu delegația Comisiei de la Veneția pentru a-și expune poziția pe marginea inițiativei legislative a lui Dodon cu privire la schimbarea competențelor președintelui, în special, la capitolul dizolvarea Parlamentului. Așa cum a declarat, în cadrul întrevederii, Președintele PCRM, Vladimir Voronin, problema Moldovei nu constă în insuficiența competențelor prezidențiale, ci în corupția politică, acapararea parlamentului de către oligarhi.
 
- CC al PCRM a emis o Declarație în legătură cu declararea persona non grata a cinci colaboratori ai Ambasadei Federației Ruse din Republica Moldova. În legătură cu acest fapt, Partidul Comuniștilor și-a exprimat profunda indignare. Totodată, CC al PCRM a atras atenția asupra faptului că «acest pas revoltător se înscrie în schema generală a acțiunilor de politică externă a actualei guvernări orientate spre distrugerea relațiilor cu partenerul nostru strategic — Federația Rusă. Este revoltător că acest demers fără precedent, într-un fel sau altul, este benefic pentru toți partenerii de la guvernare — și Partidului Democrat și Partidului Socialiștilor».
 
- La Chișinău s-a desfășurat al VIII-lea Congres al Uniunii Tineretului Comunist din Moldova. La lucrările forumului comsomolist au participat delegați din toate raioanele republicii, de asemenea, membri ai CC al PCRM, deputați în Parlament din partea Partidului Comuniștilor, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale. În cadrul forumului, participanții au analizat rezultatele activității organizației de tineret de la ultimul congres încoace, au evaluat activitatea comsomolului, au trasat planurile pentru viitor, de asemenea, au ales noua conducere a UTCM.
 
- Delegația Partidului Comuniștilor din Republica Moldova a mers cu o vizită în Republica Populară Chineză în cadrul schimbului interpartinic de delegații. Programul vizitei a inclus întrevederi cu conducerea departamentului internațional al Partidului Comunist din China, conducătorii și membrii organizațiilor partinice de diferit nivel, care guvernează provinciile și orașele Chinei, directorii întreprinderilor industriale și agricole.

Iulie-septembrie
 
Lupta pentru Moldova continuă- S-a desfășurat a III-a Plenară a CC al PCRM cu o ordine de zi «Cu privire la sarcinile PCRM pentru intensificarea interacțiunii cu organizațiile obștești». La lucrările plenarei au participat membrii CC al PCRM, Comisiei Centrale de Revizie a CC al PCRM, Comisiei Partinice a CC al PCRM, secretari ai comitetelor municipale și raionale a PCRM, persoane care nu au statutul de membru al PCRM, precum și activul unui șir de organizații obștești. În cadrul dezbaterilor, participanții plenarei au remarcat rolul important al organizațiilor obștești în viața țării.
 
- Pe 24 august, Partidul Comuniștilor, împreună cu poporul Moldovei, a marcat împlinirea a 73 de ani de la Eliberarea țării noastre de acaparatorii germano-naziști. În adresarea PCRM pe marginea acestei chestiuni se menționează: «Tovarăși! Cetățeni! Vă felicităm cu ocazia împlinirii a 73 de ani de la eliberarea de către fasciști! Și în această zi sfîntă îndemnăm toată societatea moldovenească multinațională să se consolideze în numele eliberării de acea nouă ocupație mafioto-coruptă și banditească, în urma căreia are de suferit, astăzi, Patria noastră dragă».
 
- S-a aflat că în ajunul Zilei eliberării Moldovei de acaparatorii fasciști, în noaptea de 22 spre 23 august, vandalii au demontat samavolnic monumentul lui Vladimir Ilici Lenin din Fălești. Plecați în teritoriu, deputații comuniști au stabilit că conducerea raionului a știut ce și cum s-a întîmplat. Comitetul Central al PCRM a emis o declarație pe marginea actului de vandalism în raport cu monumentul lui V. I. Lenin din orașul Fălești. În declarație se menționează că vandalii au acționat cu o îndrăzneală extremă, ceea ce vorbește despre faptul că ei au fost convinși că nu vor fi pedepsiți.

Octombrie-decembrie
 
- În octombrie, Partidul Comuniștilor a mai desfășurat o conferință științifico-practică — «Evenimentele din iulie 1917 — etapa decisivă în preajma Mărețului Octombrie». Acest forum a devenit al treilea în șirul conferințelor științifico-practice, organizate de către Partidul Comuniștilor pe parcursul anului 2017 — anul în care s-a împlinit un secol de la Marea Revoluție Socialistă din Octombrie.
 
- A demarat campania de dare de seamă și alegeri în PCRM.
 
- S-au împlinit 24 de ani din momentul constituirii Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. «Pentru noi, comuniștii, aceasta nu este pur și simplu o zi de rînd. Fiecare din acești 24 de ani a fost completat cu luptă și muncă. Luptă pentru idealurile echității sociale, egalității și internaționalismului. Muncă în numele consolidării statalității Republicii Moldova, prosperării și dezvoltării țării noastre. Partidul muncii și luptei — anume cu aceste calități s-a înscris PCRM în istoria Moldovei independente. Istoria care, în mare parte, continuă grație luptei și muncii noastre comune», se menționează în mesajul de felicitare a Comitetului Central al PCRM.
 
Lupta pentru Moldova continuă- Totalul logic al anului în care s-a marcat 100 de ani de la Marea Revoluție Socialistă din Octombrie, a fost forumul internațional desfășurat, pe 27 octombrie, la Chișinău, pregătit de PCRM de comun cu Partidul Stîngii Europene. Conferința Internațională «100 de ani de la Marea Revoluție Socialistă de Octombrie 1917: lecțiile în contextul viitorului mișcării de stînga în țările din Europa și din lume», a reunit reprezentanți din 14 partide europene de stînga și comuniste și care fac parte din Partidul Stîngii Europene, de asemenea, diplomați, experți, savanți, activiști publici, activiști ai Partidului Comuniștilor din Republica Moldova — în total, circa 150 de oameni.

Conferința respectivă este evenimentul culminant în șirul de acțiuni ale comuniștilor moldoveni organizate în anul jubileului secular al etapei de cotitură în dezvoltarea umanității — revoluția socialistă, care s-a produs în anul 1917. Conferința respectivă a fost dovada clară a faptului că Partidul Comuniștilor din Republica Moldova are aliați pe tot continentul european.
 
- Pe 28 octombrie, la Palatul Republicii s-a desfășurat plenara festivă extinsă a CC al PCRM, dedicată împlinirii a 100 de ani de la Marea Revoluție Socialistă din Octombrie. La această reuniune de amploare au participat membrii Comitetului Central al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, veteranii partidului, activul, reprezentanții organizațiilor partinice teritoriale din toată republica, de asemenea, oaspeți care au reprezentat partidele de stînga și comuniste din Europa și un șir de alte state din fosta URSS. În linii generale, la plenara festivă s-au adunat peste 1000 de participanți. La sfîrșitul plenarei festive a fost dat citirii mesajul urmașilor, care vor trăi peste 100 de ani. Delegații plenarei au aprobat unanim textul mesajului.
 
- În ajunul împlinirii a 100 de ani de la Marea Revoluție Socialistă din Octombrie, comuniștii din Strășeni au instalat un bust a lui V. I. Lenin. Acest eveniment a fost dublu simbolic. În primul rînd, nu doar pentru comuniștii Comitetului Raional Strășeni dar și pentru tot Partidul Comuniștilor, putem spune că a fost un eroism, dacă e să avem în vedere că în toată țara, autoritățile defaimă tot și toate, rescriu istoria de slavă a poporului nostru, care, este dator cu multe, revoluției socialiste din 1917. În al doilea rînd, este o confirmare elocventă a faptului că PCRM nu are de gînd să-și plece capul în fața uninismului tîrîș, în fața pericolului ce pălanează asupra Moldovei de a-și pierde statalitatea, ci înarmîndu-se cu experiență seculară revoluționară, și astăzi, și mîine va lupta pentru drepturile poporului moldovenesc, va acționa în baza echității sociale. Așa cum a remarcat în cadrul ceremoniei de inaugurare a monumentului la CR al PCRM Strășeni, prim-secretarul Piotr Filip, proiectul pentru instalarea monumentului a apărut demult. Însă, abia acum, prin eforturile comuniștilor din Strășeni, întregii echipe, s-a reușit realizarea lui. El a exprimat o recunoștință aparte tovarășului Comisarenco, care a găsit bustul lui Lenin și l-a adus la Strășeni.

Potrivit liderului PCRM, Vladimir Voronin, care a participat la ceremonia festivă, «vor trece și aceste vremuri tulburi și complicate pentru poporul nostru și noi, comuniștii, trebuie să facem totul pentru a reda Moldovei numele ei mîndru. Să întoarcem generațiilor noastre în creștere credința în viitorul țării noastre!».
 
- Delegația CC al PCRM a participat la manifestațiile festive dedicate împlinirii a 100 de ani de la Marea Revoluție Socialistă din Octombrie, care s-a desfășurat la Sankt-Petersburg și Moscova. În cadrul vizitei, delegații din partea PCRM au desfășurat o întrevedere cu reprezentanții conducerii Partidului Comunist din Federația Rusă. În cadrul întrevederii s-au discutat, inclusiv, problema activizării colaborării PCRM și PCFR, de asemenea, colaborării fracțiunilor parlamentare a celor două formațiuni.
 
- Comitetul Politic Executiv al PCRM a adoptat o Rezoluție «Cu privire la susținerea inițiativei civile pentru organizarea referendumului legislativ pentru anularea sistemului electoral mixt». «Partidul Comuniștilor din Republica Moldova continuă să insiste pe necesitatea de anulare a legislației electorale. În legătură cu acest fapt, inițiativa reprezentanților societății civile cu privire la organizarea referendumului pentru anularea sistemului mixt, anunțată pe 20 noiembrie 2017, a fost apreciată pozitiv de către PCRM și poate deveni un stimul pentru consolidarea tuturor forțelor sănătoase ale societății moldovenești și clasei politice în lupta pentru anularea legislației electorale uzurpatoare», se menționează în Rezoluție.
 
- În cadrul Partidului Comuniștilor sînt în plină desfășurare conferințele de dare de seamă și alegeri în comitetele raionale ale PCRM. În toate comitetele raionale, conferințele se desfășoară cu o prezență sporită și participarea activă a delegaților.
 
- Comuniștii sînt indignați de faptul că regimul de la guvernare, cu susținerea deputaților trădători, a adoptat legea cu privire la modificările operate la Codul Audiovizualului, care interzice «propaganda și dezinformarea» în presa națională. Se știe că legea cu pricina, în primul rînd, este orientată spre interzicerea «propagandei ruse» prin retransmiterea emisiunilor televiziunilor din Rusia. Fracțiunea parlamentară a PCRM a părăsit sala de ședințe în semn de protest. Așa cum au declarat deputații comuniști, este evident, că acest proiect de lege este adoptat de majoritatea de la guvernare sub presiunea din afară.

Pregătit de Iuri Dzeatcovschiскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: