Viitorul ne aparține! Viitorul suntem noi înșine!
РУС. MOLD.
» » Viitorul ne aparține! Viitorul suntem noi înșine!

Viitorul ne aparține! Viitorul suntem noi înșine!

2-02-2018, 15:13
Viziuni: 5 311
  
Versiunea de tipar   
Viitorul ne aparține! Viitorul suntem noi înșine!În anul 2018, se vor împlini 100 de ani din momentul creării Comsomolului, al cărui succesor în țara noastră este Uniunea Comunistă a Tineretului din Moldova
 
Comsomolul este o organizație de tineret cu o istorie bogată și măreață. Nici una dintre actualele organizații de tineret așa și n-a reușit să ajungă la dimensiunile organizației comsomoliste. În toată istoria seculară a ULCT, prin rîndurile ei au trecut mai mult de 200 milioane de oameni. Istoria Comsomolului sovietic începe încă în perioada Războiului Civil, cînd țara, înconjurată de intervenția străină și contrarevoluția internă, a luptat împotriva regimului burghezo-moșieresc. După care a urmat restabilirea țării, colectivizarea, industrializarea, primele cincinale. Comsomolul are nu pur și simplu o istorie — existența lui e o întreagă epocă de luptă, dezvoltare, făurire, durere, pierderi, speranțe și construirea unui viitor decent.

Nu pur și simplu istorie — etapă de cotitură

Marele Război pentru Apărarea Patriei a fost cea mai cruntă luptă a capitalismului și socialismului în istoria secolului XX. După care toate forțele puternicei țări au fost mobilizate la restabilirea ei. Perioada postbelică a devenit o nouă etapă a dezvoltării vertiginoase a întregii URSS, a tuturor republicilor unionale. Și organizațiile comsomoliste participau în cel mai nemijlocit mod la aceasta: se construiau orașe noi, la BAM (Magistrala Amur-Baikal) plecau armate din mai multe detașamente de constructori din rîndurile tinerilor specialiști și studenți.

Pentru merite remarcabile pe front și în spatele frontului în perioada Marelui Război pentru Apărarea Patriei, la 3,5 mii de comsomoliști li s-a conferit titlul de Erou al Uniunii Sovietice, iar 3,5 milioane de comsomoliști au fost decorați cu ordine și medalii. Printre eroi s-au aflat și compatrioți de-ai noștri, ca Ion Soltîs, Serghei Bolgarin, Vladimir Bocicovschi, Ivan Covali, Șabsa Mașcauțan, Mihail Pavloțchi și alții. Eroismul comsomoliștilor în anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei, precum și abnegația lor în munca de făurire în perioada postbelică sînt înscrise în paginile de aur ale istoriei.

Comsomolul i-a orientat în viață pe mulți tineri, i-a învățat să-și iubească Patria, să respecte mărețul nostru trecut și să tindă spre un viitor mai bun. Pentru milioane de tineri și tinere, Comsomolul a fost o adevărată școală a vieții, în care însuși timpul le ținea lecții de bărbăție, de bine și echitate, îi învăța să fie buni prieteni și să reziste la încercări, le educa sentimentul de responsabilitate pentru ceea ce se întîmplă cu dînșii și pentru ceea ce se întîmplă în jurul lor.

Pentru noi, comsomoliștii de astăzi, toate acestea sunt un temei de mîndrie și de mare responsabilitate în fața întemeietorilor mișcării comsomoliste, în fața foștilor comsomoliști și în fața întregii societăți.

Nu vindem Patria!

Comsomolul modern a înglobat în sine cele mai bune tradiții ale Comsomolului sovietic, pentru a le folosi la construirea unui viitor mai bun al țării noastre. În Moldova de astăzi, anume Comsomolul este cea mai experimentată organizație și ea are reprezentanță, practic, în toate raioanele țării.

O importantă particularitate a activității noastre este munca sistematică în mediul tineretului, atragerea lui în rîndurile Partidului Comuniștilor din Republica Moldova, educația patriotică, a sentimentului de internaționalism și chemarea la lupta pentru un viitor mai bun. Asta în timp ce, practic, toate celelalte organizații de tineret deseori devin active doar «cu anumite ocazii», în anumite perioade — sau pentru obținerea încă a unui grant, sau în timpul campaniilor electorale.

Noi conștientizăm perfect de bine faptul că acest an — 2018, va fi foarte greu atît pentru noi, cît și pentru tot tineretul în ansamblu. Neglijarea în continuare de către actuala guvernare a politicilor de tineret și a celor sociale complică și mai mult situația din respectiva sferă. Un număr tot mai mare dintre cei mai energici și mai bine pregătiți din punct de vedere profesional tineri părăsesc țara noastră, și asta se întîmplă pentru că astăzi ei nu văd aici perspective nici pentru sine, nici pentru familiile lor. Tendința de a părăsi Patria crește cu ritmuri îngrozitoare și în rîndurile tineretului studios. Ca rezultat, ne confruntăm cu pasivitatea lor în toate sferele de activitate vitală din statul nostru.

Acest an mai este și anul ordinarelor alegeri în Parlamentul Republicii Moldova. Totodată, pentru nimeni nu e un secret faptul că, datorită înțelegerii dintre PSRM și PDM, au fost create condiții pentru falsificarea alegerilor, pentru coruperea alegătorilor, pentru a putea astfel uzurpa și în continuare puterea în țară. Introducerea proiectului comun al socialiștilor și democraților, — sistemul electoral mixt, — a fost în repetate rînduri supusă criticii și din partea societății civile active, și din partea unor partide politice atît din țară, cît și din afara ei. Dar tandemul guvernant PSRM-PDM deloc nu este îngrijorat de asta.

Iată în ce condiții dure activează astăzi Comsomolul din Moldova. Totuși, în pofida dificultăților pe care le întîmpină organizația în activitatea sa pe fundalul unei reduceri și încălcări din partea regimului de la guvernare a drepturilor sociale, politice și cetățenești, Comsomolul nu se abate și nici pe viitor nu se va abate din calea sa.

Noi suntem siguri că UCTM va fi capabilă să poarte cu mîndrie drapelul roșu al organizației — acum și pe viitor. Iar jubileul de o sută de ani va deveni pentru organizația comsomolistă încă un punct de plecare spre dezvoltarea în continuare a Comsomolului din Moldova. Viitorul ne aparține! Noi înșine suntem viitorul!

* * *
Adresîndu-ne comsomoliștilor din perioada sovietică, vrem să le mulțumim pentru bărbăția și curajul lor, pentru devotamentul față de luminoasele lor idealuri, pentru apărarea Patriei socialiste cu prețul propriilor vieți. Noi, cei de astăzi, ne vom strădui să facem tot posibilul ca să avem dreptul să ne numim succesori ai marilor noștri predecesori.

Diana Caraman, secretar al CC AL UCTM
скачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: