Tineretul progresist luptă împotriva propagandei anticomuniste
РУС. MOLD.
» » Tineretul progresist luptă împotriva propagandei anticomuniste

Tineretul progresist luptă împotriva propagandei anticomuniste

9-02-2018, 12:24
Viziuni: 2 323
  
Versiunea de tipar   
Tineretul progresist luptă împotriva propagandei anticomunisteCea mai activă participare la această luptă o are Uniunea Comunistă a Tineretului din Moldova
 
Pe 9 februarie a. c., la Moscova și-a început lucrările Seminarul Internațional «Tineretul în lupta contra propagandei anticomuniste și a falsificării istoriei». Din partea Republicii Moldova, la lucrările forului participă prim-secretarul CC al UCTM, Denis Iachimovschi, și secretara CC al UCTM, Diana Caraman.

Ziarul «Comunistul» prezintă textul alocuțiunii rostite de către Diana Caraman la acest seminar internațional.

«Stimați tovarăși!


Dacă e să medităm mai profund la tema seminarului nostru de astăzi, în primul rînd, îți vine în minte renumita frază a lui James Garfild: «După bătălia pe cîmp de luptă, începe bătălia în istorie».

Respectiva teză este actuală ca niciodată anume astăzi, cînd, în unele țări din spațiul postsovietic, elitele guvernante se ocupă în mod activ de falsificarea istoriei în cadrul propagandei anticomuniste.

Cu regret, în acest sens, Republica Moldova nu face excepție. Complexitatea situației noastre constă în faptul că la guvernarea țării au ajuns adepții nu doar a ideologiei anticomuniste, ci și părtașii așa-numitei «marea unire», care, de fapt, doresc lichidarea Moldovei ca stat și, ulterior, unirea ei cu România.

În legătură cu asta, de acum al nouălea an, în republică se duce o colosală muncă de ponegrire a trecutului sovietic și de reabilitare a fascismului. În acest scop, cu sprijinul autorităților, în Republica Moldova activează mai mult de zece organizații naționaliste și radicale de dreapta, iar în ultimii trei ani, Ministerul Justiției a înregistrat trei partide politice, care în mod deschis pledează pentru nimicirea statalității moldovenești. Esența activității acestor formațiuni o constituie propagarea unionismului și dezvinovățirea criminalilor naziști, inclusiv a celor care au activat în România.

În contrapondere cu ideologia comunistă, stările de spirit fasciste ale elitei guvernante se exprimă, în particular, în schimbarea denumirilor de străzi, sprijinirea marșurilor organizate de revanșarzi, nesancționarea și pasivitatea autorităților în cazurile de profanare prin inscripții cu un caracter corespunzător făcute în locuri publice, demolarea monumentelor din perioada sovietică etc.

Un exemplu deosebit de elocvent al unor asemenea acțiuni este revoltătorul fapt, care s-a întîmplat nu demult, cînd a fost demolat monumentul înălțat în cinstea lui Vladimir Ilici Lenin în unul din raioanele republicii noastre. În pofida faptului că nu a existat nici o decizie oficială cu privire la demolarea acestui monument, că după investigațiile întreprinse la inițiativa PCRM a fost descoperit numele «inspiratorului ideologic» al actului de vandalism, care a executat «comanda», poliția locală continuă să fie pasivă.

Un element la fel de important al luptei anticomuniste din partea regimului de guvernare este falsificarea istoriei, inclusiv prin introducerea în instituțiile de învățămînt a unor noi manuale de istorie. Tinerei generații îi este impus un cu totul alt «adevăr» referitor la evenimentele din anul 1918, la Al Doilea Război Mondial, la locul și rolul unor sau altor țări în acțiunile militare și în dezvoltarea postbelică.

De exemplu, conform acestor manuale, Rusia și Uniunea Sovietică sînt agresorii care în 1940 au distrus «statul România Mare», iar însăși România e prezentată ca un fidel tovarăș de idei și satelit veșnic al Moldovei, «Patria-mamă» a ei. Ca erou național în aceste manuale este calificat mareșalul Ion Antonescu — un lider militar român, un dictator nazist, care a semnat protocolul de aderare a României la Tripla Alianță și a creat mai mult de 35 de lagăre de concentrare.

În aceste condiții, în care este absolut evident devotamentul față de ideile unionismului al elitei guvernante, Comsomolul din Moldova desfășoară o luptă direcționată împotriva propagandei anticomuniste.

Un deosebit rol în activitatea Uniunii Comuniste a Tineretului din Moldova îl are educarea în spirit patriotic a tineretului. În acest scop, anual se organizează acțiunea cu genericul «O Moldovă curată». În cadrul ei sînt acoperite cu vopsea svasticile fasciste și lozincile unioniste. Mai organizăm subotnice pentru a îngriji mormintele celor căzuți în luptele Marelui Război pentru Apărarea Patriei, ale veteranilor de război decedați în anii postbelici, precum și pentru a face ordine în jurul memorialelor consacrate războiului. În memoria fiecărei zile și nopți de război, desfășurăm acțiunea «1418 lumînări», iar pe lîngă asta — și diferite manifestații consacrate Zilei Victoriei, 9 Mai; acțiunea «Garda memoriei», mese rotunde cu prilejul unor date și evenimente importante. Organizăm întîlniri cu veterani ai Marelui Război pentru Apărarea Patriei, la unii mergem în vizită acasă. Pentru tineri, demonstrăm sub cerul liber filme cu tematică patriotică.

O rezonanță deosebit de mare în societatea moldovenească a trezit flachmob-ul desfășurat de UCTM în anul 2017 în Ziua Internațională a Solidarității Oamenilor Muncii — 1 Mai, în timpul căreia comsomoliștii au intonat cunoscutul cîntec «Varșaveanca». Încă un eveniment important în anul trecut a fost Centenarul Marii Revoluții Socialiste din Octombrie. În cadrul acțiunilor organizate în cinstea acestui jubileu, Partidul Comuniștilor a realizat trei mese rotunde, consacrate evenimentelor din februarie, aprilie și iulie ale Marii Revoluții, precum și Conferința Internațională «Centenarul Marii Revoluții Socialiste din Octombrie, 1917. Lecțiile și viitorul mișcării de stînga», la desfășurarea căreia Comsomolul din Moldova a participat activ.

Cu mare regret, lupta organizației noastre de tineret împotriva propagandei anticomuniste este dusă în condițiile unei blocade informaționale din partea regimului de guvernare și ale unor tentative permanente ale uzurpatorilor de la putere de a ponegri și distruge PCRM, ceea ce ei fac împreună cu așa-numitul președinte prorus Igor Dodon.

În pofida tuturor acestor impedimente, lupta noastră continuă. De partea noastră e adevărul, deci, și victoria. Atîta timp cît sîntem uniți, nu ne va învinge nimeni!».

COMUNIST.MDскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: