Ai noștri în oraș. Unul dintre ei — la Anenii Noi
РУС. MOLD.
» » Ai noștri în oraș. Unul dintre ei — la Anenii Noi

Ai noștri în oraș. Unul dintre ei — la Anenii Noi

17-02-2018, 08:04
Viziuni: 2 605
  
Versiunea de tipar   
Ai noștri în oraș. Unul dintre ei — la Anenii NoiConsilierii municipali din partea așa-numitelor partide de stînga îi pun bețe în roate primarului-comunist de la Anenii Noi

 
În orice oraș din Moldova ați veni și ați dori să aflați opinia locuitorilor lui despre administrația locală, mergeți la piață. Tîrguiți-vă pentru vreo cumpărătură cu vreun vînzător și, printre altele, întrebați-l cîte ceva din ceea ce vă interesează. Într-o asemenea situație, vă asigur: nu doar vînzătorul, dar și mulți dintre cei care vor trece pe alături se vor antrena în discuție și vă vor face caracteristica și a primarului, și a consiliului municipal, și a funcționarilor de la primărie.

Acestea, desigur, vor fi diferite, și asta pentru că se vor baza sau pe relații personale, sau pe niște conflicte pe care le-a avut respectiva persoană cu vreun funcționar de la primărie, sau pe careva preferințe politice. Dacă e să vorbim la concret despre Anenii Noi și să totalizez ceea ce am auzit eu la piața din acest oraș, concluzia este următoarea: majoritatea orășenilor consideră că primarul lor, Veaceslav Bondari, e la locul lui.

După care a urmat încă o concluzie: că opinia locuitorilor din Anenii Noi nu s-a schimbat de la alegerile locale din 2015 pînă acum. Anume atunci, în 2015, ei au încredințat conducerea orașului primului secretar al CR al PCRM, Veaceslav Bondari. La fel au procedat și locuitorii încă a trei localități din raion.

Pur și simplu muncă

În pofida situației grele, în particular, în oraș, iar în ansamblu — în întreaga țară, în activitatea sa, primarul se conduce în permanență de punctele pe care le-a conținut platforma sa electorală. Fără a face retorică pompoasă, cum obișnuiesc reprezentanții partidelor pseudopopulare. Doar pe parcursul acestui an, conducerea orașului a reușit să soluționeze o parte din problemele localității, lucru ce n-au reușit să-l facă predecesorii, chiar și cei din perioada sovietică.

După cum se știe, principalele probleme ale unui oraș, care, oricum le-ai rezolva, totuna rămîn pe agendă, sînt drumurile și iluminatul. Anul acesta, primăria a reușit să monteze iluminatul stradal pe străzile Suvorov, a Concilierii Naționale, a Victoriei — parțial, a Uzinelor (pe tot parcursul ei), Zoia Kosmodemianskaia, în raionul «Petușki», în satele Albinița și Hîrbovățul Nou.

Cît privește drumurile, au fost reparate căile de acces spre liceele «A. Pușkin», «M. Eminescu» și spre grădinița de copii «Izvoraș». Au fost acoperite gropile pe strada Concilierii Naționale și Chișinău, reparat drumul de lîngă Piața Verde, aici fiind construit și un canal pentru scurgerea apei în timpul ploilor. Totodată, a fost reparată o parte a drumului pe strada Păcii și panta abruptă din satul Socoleni, drumul, în variantă albă, spre cimitir din satul Albinița, a fost betonat trotuarul între străzile Tighina și Zagorodnaia.

Au fost efectuate și alte lucrări — descrierea lor ar cere prea mult spațiu. Nu intenționăm să facem o simplă enumerare a rezultatelor obținute la Anenii Noi. Vrem doar să vorbim despre un caz care demonstrează atitudinea comuniștilor față de obligațiile lor de funcție, pe care ei le îndeplinesc nu în vorbe, ci în fapte concrete întru binele tuturor oamenilor, indiferent de preferințele lor politice.

Cîte ceva despre o licitație

Chiar în centrul orașului Anenii Noi, în fața fostului magazin universal, sînt amplasate mai multe buticuri. Toate acestea sînt date în arendă la începutul anilor 90. Pe atunci, nu era complicat să arendezi ceva — era necesară doar o hîrtiuță cu semnătura primarului. Asta deși de acum atunci exista Legea cu privire la proprietatea publică locală, legea obligînd ca arendașii să cîștige dreptul de arendare prin licitație. Ulterior, respectiva lege a fost supusă mai multor modificări, însă prevederea organizării unei licitații a rămas neschimbată.

Timpul se perinda și termenele contractelor încheiate chiar și într-un mod atît de simplu, au expirat, după aceea au expirat și termenele de prelungire a contractelor de arendă. Astfel că, de fapt, buticurile amplasate pe locul respectiv în centrul orașului Anenii Noi nu au temei juridic să se afle pe acest loc. Lucru care îl îngrijorează pe primar. Cum l-ar îngrijora pe oricare bun gospodar ce s-ar afla în locul lui.

E și de înțeles! Doar, dacă primăria ar fi scos la licitație aceste suprafețe, în bugetul orășenesc anual s-ar fi vărsat sume bănești de la 150 pînă la 200 mii de lei de la fiecare butic. Iar în fața fostului magazin universal se află tocmai 9 buticuri!

Primăria ar fi fost capabilă să cheltuiască acești bani întru binele orășenilor — în acest sens, ne conving exemplele expuse mai sus.

Și 150 de mii, plata anuală de arendă, este mult mai mare decît cei 250 (!) de lei, pe care-i achită actualii arendași conform actelor oficiale ticluite de foștii primari. Așa că, din cauza acestui gen de arendă, bugetul orașului pierde anual circa 1 milion de lei.

S-ar părea că nimic nu împiedică astăzi conducerea orașului să-i izgonească pe acești arendași (cu atît mai mult cu cît termenele de folosire a pămîntului pe care se află buticurile lor au expirat), să organizeze o licitație cu condiții care să fie în beneficiul orășenilor.

Cauza din care acest lucru nu se face e cum nu se mai poate de simplă: pentru că există consiliul orășenesc, iar membrii lui, se vede, au propriile lor interese.

Majoritatea consilierilor orășenești (13 din 23) reprezintă PSRM și partidul lui Usatîi — nominal, formațiuni politice de stînga care, chipurile, își consacră viața muncind întru binele poporului, iar membrii lor sînt gata să-și dea și ultima cămașă în numele acestui măreț scop. În realitate însă nici gînd s-o facă. În realitate, prin ceea ce fac, ei demonstrează că propriile interese le sînt mai scumpe decît interesele orășenilor, pe care le reprezintă sîcîitorul primar comunist.

Orientarea politică «de stînga» a acestor consilieri este îndoielnică. De exemplu, președintele fracțiunii ce reprezintă partidul lui Usatîi, înainte de a se arunca în brațele acestui partid, a fost însuflețitorul frontiștilor din Anenii Noi, s-a înregistrat în rîndurile PPCD al lui Iurie Roșca, apoi a mai tras cu piciorul și pe la liberalii reformatori.

Și anume acești oameni fac lobby în favoarea intereselor actualilor arendași. Putem presupune că fac acest lucru nu dezinteresat. Mai ales că în situația dată există încă o nuanță: arendașii demult au subarendat buticurile cu pricina (fără acordul consiliului orășenesc). Și nu oricui, ci unor agenți economici, care nu fac parte din categoria oamenilor cu venituri mici. Așa că pe buticurile din centrul Anenilor Noi n-ai să vezi firme de tipul «Vasia Grîu &K», ci logo-uri suficient de respectabile ale unor branduri cunoscute în Moldova.

Și costul unei subarendări este corespunzător — de la 180 de mii pînă la 300 mii de lei (amintesc aici: în bugetul orășenesc, arendașii varsă anual doar cîte 250 de lei pentru un butic! Iată cît e de frumoasă și îmbelșugată viața unui simplu rentier de la Anenii Noi!).

Dar iată că aparatul primăriei a lansat inițiativa de a organiza o licitație a acestor terenuri, și asta pentru ca plata de arendă să ajungă direct în buget. Subarendașii acceptă organizarea licitației — lor li-e totuna cui să-i plătească. Poate chiar și «dialogul direct» cu primăria îi va costa mai ieftin. Pe cînd pentru înșiși arendași o asemenea licitație e ca și un cuțit în coastă, și e clar de ce: în urma licitației, ei se vor alege cu pierderea unui cîștig frumușel (pe seama altora!). Și acum, consilierii «de stînga» s-au ridicat în apărarea anume a acestor subarendași. Ceea ce, fiți de acord, nu poate să nu trezească gînduri rele despre interesul corupt al respectivilor consilieri.

Consilierii orășenești sînt insistenți în lupta lor «pentru binele subarendașilor» și îl învinuiesc pe primar de faptul că el nu vrea să prelungească contractele cu arendașii pentru o plată anuală de 30 mii de lei. Desigur, 30 de mii este o sumă mult mai impunătoare decît 250 de lei, și totuși, să plătești anual în buget 30 de mii, în timp ce cîștigul tău ajunge la 300 de mii, e prea din cale afară de anapoda…

«Nu știu de ce se consideră că proprietatea statului poate fi folosită după pofta oricui. De ce? — se întreabă Veaceslav Bondari. — Doar aceasta e o formă de proprietate la fel ca cea a proprietății private. Dacă cineva ar îndrăzni să rîvnească la proprietatea lor personală, oamenii s-ar ridica în apărarea ei nu numai cu pumnii…».

Propunînd soluționarea problemei fără organizarea licitației, consilierii municipali, de fapt, îl împing pe primar la săvîrșirea unei crime. În cazul în care el va accepta propunerea lor, poate și nu va fi tras la răspundere de justiție pentru asta, în schimb, va cădea într-o cursă și, în acest fel, după aceea va deveni o marionetă ascultătoare. În Moldova, exemple de acest fel avem cîte vrei, începînd cu Igor Dodon și renumita geantă în carouri!

Pe cînd arendașii, avînd supraprofitul pe care-l au în situația dată, au și posibilitatea de a-i angaja pe cei mai iscusiți în șicane avocați, care sau tărăgănează la nesfîrșit examinarea dosarului, sau îl cîștigă. Doar pentru nimeni nu e secret faptul că sistemul justiției moldovenești s-a transformat într-o licitație la care învinge cel ce are o pungă mai mare.

Și primarului care se zbate pentru bugetul orașului îi vin cu duiumul amenzi. Deci, reiese că la noi judecătoria nu e a poporului, nu apără interesele oamenilor corecți, ci ale celor care încalcă legea.

Primăria s-a adresat organelor de ocrotire a ordinii de drept și celor de control — Poliția Economică, Procuratura, Cancelaria de Stat. «Poliția Economică ne-a informat că, în baza deciziilor ilegale ale consiliului orășenesc, a fost pornit un dosar penal, ulterior transmis la CNA», povestește Veaceslav Bondari. După care adaugă cu voce tristă: «Dar, după asta, noi nu am simțit nici o reacție din partea CNA».

La ultima ședință a comisiei de profil a fost luată următoarea decizie: contractul cu toți arendașii să fie prelungit cu încă cinci ani. Fără ca să fie organizată o licitație. Cu atît mai mult cu cît comisia pentru licitații nu funcționează de acum timp de doi ani, specialiștii primăriei (cu excepția viceprimarului în rol de secretar) au fost scoși din componența ei, iar primarul, care, de fapt, trebuie să dirijeze activitatea respectivei comisii, este îndepărtat de ea sub diferite motive.

În situația dată, există și un profit politic: cu cît mai puține încasări va avea bugetul orașului, cu atît mai puține voturi va avea de partea sa primarul-comunist.
 
Dar bugetul are, totuși, încasări bugetare. În anul 2016, soldul lui disponibil a fost de 3,32 milioane de lei, iar în 2017 — de 3,24 milioane. Dacă e să luăm în calcul faptul că în anii de pînă la asta respectivul sold nu depășea suma de 600 mii de lei, fiți de acord, primarul are cu ce se lăuda. Anume din contul acestor mijloace au fost efectuate lucrările de reparații și de restaurare despre care am vorbit mai sus. De altfel, dacă nu ar exista uneltirile din partea consilierilor orășenești, acest sold ar fi putut fi și mai impunător.

După cum demonstrează practica, secretarul consiliului raional nu va aproba decizia celor «de stînga» din consiliul orășenesc și, astfel, aceasta va rămîne și în continuare una ilegală. Dar însuși faptul lipsei de interes a reprezentanților partidelor «poporului» față de situația din oraș trebuie să-i pună pe gînduri pe locuitorii din Anenii Noi.

Arta telejurnaliștilor de a tăia din text

După cum se cunoaște, acum multe localități din Moldova sînt atrase în jocul «Unirea –Antiunirea», pe care îl face Partidul Democrat de la guvernare și socialiștii lui Dodon. Acest joc nu a ocolit nici Anenii Noi.

Pe parcursul acestuia, lui Veaceslav Bondari i s-au adresat jurnaliștii de la postul de televiziune ProTV Chişinău, rugîndu-l să confirme informația că consiliul orășenesc a semnat declarația «patriotică» prododonistă. (Mai tîrziu s-a aflat că această hîrtie a fost semnată doar de consilierii-socialiști, care nu i-au pus la curent cu asta chiar nici pe «drujii» lor din alte fracțiuni). Veaceslav Bondari le-a răspuns Pro TV-iștilor că nu știe nimic în această privință, dar că Partidul Comuniștilor întotdeauna s-a pronunțat, se pronunță și se va pronunța pentru păstrarea statalității Republicii Moldova.

Vă puteți imagina cît de mare a fost mirarea primarului atunci cînd în reportajul acestui post de televiziune spusele lui s-au întrerupt la fraza «nu știu nimic în această privință». Interpretarea liberă a jurnaliștilor de la Pro TV Chișinău suna în felul următor: Anenii Noi nu insistă asupra păstrării statalității moldovenești.

Nu se cunoaște nici pînă acum cui aparține postul de televiziune Pro TV Chișinău. În mod oficial, cei de acolo indică în calitate de fondatori companii offshore înregistrate peste hotare. Dar că acesta e un proiect românesc, se cunoaște. De aici și concluzia despre «inutilitatea» identității noastre naționale.

Arta scurtării după plac a spuselor de către posturile de televiziune de la noi, primarul-comunist a simțit-o pe pielea sa nu o dată. Mass-media afiliată guvernării sau lui Dodon face cu multă plăcere reportaje despre problemele cu care se confruntă orașul, îl ponegresc în fel și chip pe Veaceslav Bondari că nu le soluționează, iar în cazurile în care dumnealui reușește să rezolve unele sau alte probleme, pe respectivii telejurnaliști nu-i ademenești nici cu colaci să vină la Anenii Noi.

Descurcă-te de unul singur!

Nu e secret că acei membri ai PCRM, care dețin anumite funcții, sînt supuși unei adevărate hărțuieli. În calitatea sa de primar, Veaceslav Bondari demult nu mai contează pe sprijin din partea guvernării. Fără nici o jenă, lui i s-a declarat în față că nu va avea nici un ajutor din bugetul de stat, și asta pentru că e «de altă culoare politică».

Și chiar dacă pînă la începutul campaniei electorale mai este destul de multă vreme, reprezentanții Partidului Democrat de la guvernare de acum bat drumurile prin satele raionului în scopul de a sonda spiritul populației și a căuta candidați «independenți» concilianți.

«Cît ne privește, simțim cum din toate părțile, — și din stînga, și din dreapta, — sîntem calomniați. De cei de stînga chiar mai tare, — spune Veaceslav Bondari. — În afară de mine, în raion mai activează trei primari-comuniști: la Gura Bîcului, Ciobanovca și Zolotievca. Și peste tot contra lor se ridică socialiștii, care acționează după principiul «cu cît mai rău, cu atît mai bine» Mai rău, bineînțeles, pentru populație».

În raionul Anenii Noi, socialiștii au avut cea mai mare susținere în timpul «alegerii de către întregul popor» a președintelui Igor Dodon. De atunci, valul popularității lor a scăzut. Iar murdăria a rămas.

Cu regret, mulți mai rămîn impresionați de fotografia cu Vladimir Putin, crezînd că președintele Dodon «luptă» pentru binele lor, însă «nu reușește» nimic, pentru că «nu are suficiente împuterniciri». Altfel spus, el continuă să-i prostească pe oameni la fel cum i-a prostit în timpul campaniei sale electorale.

«Situația ni se complică și din cauza faptului că nu avem canalul nostru de televiziune, — regretă Veaceslav Bondari. — Ziarul «Comunistul» și site-ul lui ne sînt de folos, totuși, un post de televiziune ne-ar fi de mult folos și el».

Cu toate acestea, asigură Veaceslav Bondari, a evita lupta nu face parte din regulile comuniștilor. Primarul-comunist are în vedere doar lupta dusă în scopul de a învinge.

Eugeniu Marianскачать dle 10.6фильмы бесплатно
Рейтинг статьи: